Η αμφιλεγόμενη πόλη

2
311
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Οι Ιταλοί την θεωρούν δική τους χαμένη πατρίδα. Οι Τούρκοι πάλι την ξέρουν από μια ναυμαχία. Και οι Έλληνες την έχουν συνδέσει με κάτι πολύ μελαγχολικό και καταθλιπτικό λόγω της αυτοκτονίας του Κώστα Καρυωτάκη. Τα πράγματα όμως δεν είναι καθόλου έτσι….

Κείμενο- Φωτογραφίες: ΝΙΚΟΣ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗΣ

Η Πρέβεζα, είναι μία κούκλα, ιδιαίτερα η παλιά πόλη που βλέπει στον Αμβρακικό κόλπο, έχει χρώμα, νυχτερινή ζωή, φιλόξενους ανθρώπους, απίστευτα ταβερνάκια και υπέροχο σουλάτσο. Είναι η πρωτεύουσα του νομού Πρεβέζης, είναι λιμάνι και η ανάδειξη κάποιων αρχαιολογικών χώρων συνέβαλε στην ανάπτυξη της τουριστικής κίνησης. Μεγάλη δημοσιότητα πήρε και από το ορειχάλκινο εύρημα Ο Έφηβος της Πρέβεζας, ενός εξαιρετικού αγάλματος, που βρέθηκε στην θάλασσα.

Στην τουριστική ανάπτυξη συνέβαλε βέβαια η δημιουργία της γέφυρας του Ρίου-Αντίρριου αλλά και της υποθαλάσσιας Σήραγγας Πρέβεζας- Ακτίου, αλλά και της Εγνατίας οδού. Όταν με το καλό τελειώσει και αυτή η ριμάδα η Ιόνια οδός φαντάζομαι τα πράγματα να γίνουν ακόμα καλύτερα. Στην νεότερη ιστορία η Πρέβεζα έχει απασχολήσει την κοινή γνώμη για δύο, όχι και τόσο ωραία θέματα. Το ένα έγινε το 1928 και ήταν η αυτοκτονία του ποιητή Κώστα Καρυωτάκη και το άλλο το 1976, που ήταν το ερωτικό σκάνδαλο του τότε μητροπολίτη Στυλιανού Κορνάρου. Ο νομός Πρεβέζης βέβαια είναι πασίγνωστος και για την ξακουστή Πάργα, που είναι κάτι σαν παράδεισος επί γης.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Για τους Ιταλούς η Πρέβεζα αποτελεί (χωρίς να το λένε) μια από τις χαμένες πατρίδες, όπως η Μικρά Ασία για τους Έλληνες και είναι χαρακτηριστική η φωτογραφία της επιγραφής “MARE NOSTRUM” (Δική μας Θάλασσα) που έγραψαν στην Ιταλογερμανική κατοχή 1941-1944 πάνω στο τείχος του Προμαχώνα στη Βρυσούλα. Σχεδόν όλοι οι Ιταλοί γνωρίζουν την Πρέβεζα και το Άκτιο λόγω της ναυμαχίας του Ακτίου αλλά και λόγω της ναυτικής βάσης υδροπλάνων που είχαν στη θέση Βαθύ κατά τα έτη 1941-1944.

Το ίδιο συμβαίνει με τους Τούρκους: Όλοι οι Τούρκοι γνωρίζουν από το Σχολείο την Πρέβεζα γιατί είναι η πόλη όπου έγινε η διάσημη Ναυμαχία της Πρέβεζας μεταξύ Οθωμανικών δυνάμεων του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς, εναντίον των συνασπισμένων ναυτικών δυνάμεων επτά δυτικών Χριστιανικών κρατών. Τη ναυμαχία αυτή κέρδισαν οι Τούρκοι και γι’ αυτό η ημερομηνία της ναυμαχίας αποτελεί εθνική γιορτή ιδίως του Ναυτικού στην Τουρκία ενώ τα νεότερα υποβρύχια της φέρουν τα ονόματα Preveza 1, Preveza 2, Preveza 3 κλπ.

Η Πρέβεζα είναι γνωστή και λόγω των γαρίδων της περιοχής του Αμβρακικού. Είναι χαρακτηριστικό ότι γίνεται αναφορά ακόμα και στην ταινία του James Bond του 1981 For your eyes only, με τον Roger Moore.

1Y_M

Το σήμα κατατεθέν της πόλης είναι το ρολόι, αλλά και τα σοκάκια με τα δεκάδες υπέροχα ταβερνάκια

1RA_M

Όλα όπως πρέπει να ‘ναι. Κομψά, απλά, καλόγουστα.

1TA_M

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Μεθυστικά χρώματα στο πλακόστρωτο σουλάτσο

1EA_M

Με θέα τον Αμβρακικό

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Captains House

Το Σπίτι του Καπετάνιου, κτίστηκε το 1896, τη χρονιά των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Το 1973 ο Τάσος Ποταμιάνος, πρωτότοκος υιός του Καπετάν-Γιώργη, το ανέκτησε, τα δε παιδιά του το αναπαλαίωσαν. Και το έκαναν έναν ξενώνα υπόδειγμα. Κομψό, καθόλου κραυγαλέο, με λιτή πολυτέλεια και αριστοκρατική φινέτσα. Όποτε πάω στην Πρέβεζα εκεί μένω και αισθάνομαι σαν να ζω σε μια άλλη εποχή, πολύ ωραιότερη από την σημερινή.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Διαβάστε επίσης το άρθρο: Το Captain’s House είναι στην Πρέβεζα http://www.nikosonline.gr/?p=9362

—————————————-

Γίνετε μέλη στην ομάδα “ΕΛΛΑΔΑ λέμε…” / https://www.facebook.com/groups/800168140118916/

2 COMMENTS

  1. Πραγματικα πανεμορφη και πολύ ατμοσφαιρικη πολη η Πρεβεζα,και ο συγκεκριμένος Ξενώνας απιστευτος!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here