Πόσα ξέρετε για το Θωρηκτό Αβέρωφ;

0
118

Θωρηκτό Αβέρωφ

Πολύς κόσμος το έμαθε, από μια εκπομπή της Μενεγάκη ή όταν μετά τον γάμο της Μαριέττας Χρουσαλά και του Λέοντα Πατίτσα, πάνω στο Αβέρωφ έγινε πάρτι με λαϊκά τσιφτετέλια. Όλα θα τα πούμε… αλλά θα ξεκινήσουμε από την ιστορία του πλοίου.

Το θωρακισμένο καταδρομικό (Θ/Κ) Αβέρωφ είναι ιστορικό πλοίο της νεότερης Ελλάδας. Παρά το γεγονός ότι αναφέρεται σαν θωρηκτό, είναι θωρακισμένο καταδρομικό, κλάσης ΠΙΖΑ (ήταν ακριβές αντίγραφο του ιταλικού θωρακισμένου καταδρομικού «Pisa» που είχε ναυπηγηθεί το 1907 με βάση σχέδιο του ναυπηγού Ιωσήφ Ορλάντο), το οποίο ναυπηγήθηκε στα ναυπηγεία του Ορλάντο, στο Λιβόρνο της Ιταλίας την περίοδο 1908- 1911, και εντάχθηκε στο τότε Ελληνικό Βασιλικό Ναυτικό.

Η τότε κυβέρνηση του Κυριακούλη Μαυρομιχάλη ξόδεψε 23.650.000 δρχ. για την απόκτησή του. Τα 8.000.000 χρυσές δρχ. προέρχονταν από το 20% της συνολικής κληρονομιάς του Γεωργίου Αβέρωφ, που παραχώρησε με τη διαθήκη του στο Ταμείο Εθνικού Στόλου το 1899 (χρονολογία δημοσίευσης της διαθήκης), στην οποία όριζε ότι το ποσό αυτό διατίθεται για την ναυπήγηση πολεμικού πλοίου που θα φέρει το όνομά του και θα χρησιμοποιείται ως Εκπαιδευτικό πλοίο και “Σχολή Ναυτικών Δοκίμων”. Το υπόλοιπο ποσό (15.650.000 χρυσές δραχμές) καλύφθηκε από το Ταμείο Εθνικού Στόλου.

Πρόκειται για το μοναδικό δείγμα του τύπου (θωρακισμένο καταδρομικό) που διατηρείται στο κόσμο ως σήμερα.

Θωρηκτό Αβέρωφ

Θωρηκτό Αβέρωφ

Κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι υπηρεσίες του ήταν ελάχιστες καθώς ο Τουρκικός Στόλος παρέμεινε κλεισμένος στα Δαρδανέλλια λόγω της ναυτικής υπεροχής των Συμμάχων. Με το τέλος του πολέμου εισέπλευσε στην Κωνσταντινούπολη, όπου αποθεώθηκε από τον ελληνικό πληθυσμό της περιοχής.

Θωρηκτό Αβέρωφ

Θωρηκτό Αβέρωφ

Μετά την εισβολή και ραγδαία προέλαση των γερμανικών στρατευμάτων στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 1941, λόγω της παλαιότητάς του, το ΓΕΝ σχεδίαζε να το βυθίσει, αλλά το πλήρωμά του εξεγέρθηκε και με δική του πρωτοβουλία διέφυγε στην Αλεξάνδρεια. Το Αβέρωφ ήταν ένα από τα λίγα ελληνικά πλοία που κατάφεραν να φτάσουν σώα στην Αλεξάνδρεια, καθώς τα περισσότερα βυθίστηκαν από τις επιδρομές γερμανικών αεροπλάνων. Κατά την διάρκεια του πολέμου το θωρηκτό έκανε περιπολίες στον Ινδικό Ωκεανό.

Θωρηκτό Αβέρωφ

Το θωρηκτό Αβέρωφ στις μέρες μας

Το 1984 το Πολεμικό Ναυτικό αποφάσισε να το μετατρέψει σε πλωτό μουσείο και το μετέφερε στο Φάληρο. Εκεί βρίσκεται από τότε και τιμάει με την παρουσία του το Ελληνικό Ναυτικό και την ναυτική κληρονομιά της Ελλάδος. (εκτός από την περίπτωση του γάμου της Μαριέτας Χρουσαλά και του Λέοντα Πατίτσα που το μετέτρεψαν σε μπουζουκλερί).

Θωρηκτό Αβέρωφ

Θωρηκτό Αβέρωφ, Ελένη Μενεγάκη, Άντζυ Σαμίου

Η Ελένη Μενεγάκη έκανε εκπομπή πάνω στο Θωρηκτό Αβέρωφ, και είχε καλεσμένη την Άντζυ Σαμίου που τραγούδησε «Εκεί που καίγομαι πολύ, θέλω να νιώσω το φιλί… πιο χαμηλά, πιο χαμηλά».

Θωρηκτό Αβέρωφ, Χρουσαλά

Η πεθερά της Μαριέττας Χρουσαλά δίνει οδηγίες

Θωρηκτό Αβέρωφ, γάμος Χρουσαλά

Μερικοί από τους καλεσμένους στο πάρτι του γάμου της Χρουσαλά και του Πατίτσα, πάνω στο ιστορικό πλοίο της Ελλάδας.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here