Το μίζερο μουσείο των 2.500.000 ευρώ.

2

the-archaeological-museum-of-kos

Το κτήριο χτίστηκε το 1936 από τους Ιταλούς, προκειμένου να στεγάσει τα αρχαιολογικά ευρήματα του νησιού και βρίσκεται στην καρδιά του ιστορικού και εμπορικού κέντρου της πόλης της Κω. Το ανακαίνισαν λέει, έκαναν τα εγκαίνια και είναι χαρούμενοι. Παπάδες και τοπικοί άρχοντες ήταν όλοι εκεί! 

Εγώ που λατρεύω να βλέπω έργα τέχνης και μουσεία, έψαξα να βρω φωτογραφίες για να θαυμάσω το… «σημαντικότατο έργο πολιτισμού, κόσμημα για το νησί αλλά και για ολόκληρη τη χώρα, υπερσύγχρονο, παραδίδεται και πάλι στο κοινό, ακριβώς 80 χρόνια από την ανέγερση του», έτσι έλεγε το δημοσίευμα. Κι’ αυτό που αντίκρισα με απογοήτευσε πλήρως. Είδα μια άνευ προηγούμενου μιζέρια, ένα παλιακό στήσιμο, σαν να έβλεπα μουσείο στην δεκαετία του ’70. Όλα τα μουσεία του κόσμου εκσυγχρονίζονται, αποκτούν νέα αισθητική, στήνουν πολύ διαφορετικά τα εκθέματα τους, για να γίνουν όσο τον δυνατόν πιο ελκυστικά για το κοινό.

Στην Κω, δεν ξέρω ποιος είναι ο υπεύθυνος, αλλά μάλλον δεν έχει πάει σε μουσεία του εξωτερικού να δει τι γίνεται. Τα δημοσιεύματα δεν μας λένε ποιος είναι ο διευθυντής, ποιος είναι ο αρχιτέκτονας, ποιοι είναι τέλος πάντων αυτοί που δημιούργησαν την ανακαίνιση. Αντίθετα, με φαρδιά πλατιά γράμματα μας λένε ποιος έκανε τον αγιασμό στα εγκαίνια, ποιοι πολιτικοί και περιφερειάρχες μίλησαν και όλα τα γνωστά κουλά. (Μέχρι και η συννυφάδα του περιφερειάρχη σου λέει ήταν!) 

Γράφουν ότι έχει άνετες προθήκες για τα εκθέματα και ευρύχωρους διαδρόμους ανάμεσα στα γλυπτά, λένε και διάφορα άλλα που τους έδωσαν γραμμένα σε δελτίο τύπου, και όλα ωραία και καλά: «Το νέο μουσείο βρίσκεται σε ένα συνεχή διάλογο με τους επισκέψιμους αρχαιολογικούς χώρους του νησιού». Αυτός ο διάλογος (!!!) που τον έμαθαν και τον χρησιμοποιούν με τρελαίνει. Που τον είδες τον διάλογο κύριε; Εγώ βλέπω ανέμπνευστα παρατεταγμένα διάφορα κατεστραμμένα αγάλματα- και κακοφωτισμένα με φτηνιάρικα σποτάκια οροφής.

Μουσείο, Κως

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κω βρίσκονται συγκεντρωμένα όλα τα ευρήματα που ήρθαν στο φως κατά τις ανασκαφές που διεξάγονται στο νησί από τις αρχές του αιώνα μέχρι σήμερα. (αυτή η σωλήνα στον τοίχο δεξιά, είναι εύρημα κι’ αυτή;)

Μουσείο, Κως

Μμμμ. Αυτή η αίθουσα με το αίθριο και το ψηφιδωτό στο πάτωμα κάτι λέει….

Μουσείο, Κως

Τα ευρήματα προέρχονται κυρίως από τους αρχαιολογικούς χώρους της Αγοράς, από τον Βωμό του Διονύσου, το Ωδείο και τη Ρωμαϊκή Οικία (Casa Romana).

Δεν μασάμε με τους φωτισμούς τύπου Club Tropicana. Μουσείο είπαμε να φωταγωγήσετε όχι ντισκοτέκ.

Μουσείο, Κως

Τίποτα δεν μου αρέσει. Ούτε ο φωτισμός, ούτε οι κεραίες αριστερά, ούτε το τραπεζάκι με το καλιαρντό τραπεζομάντηλο, ούτε που δεξιά- στην είσοδο το έχουν κάνει αποθήκη…. τίποτα!

Μουσείο, Κως

Και λένε ότι έβγαλαν εκατοντάδες ευρήματα που ήταν στα υπόγεια. Εμένα σαν άδειο μου μοιάζει (προσέξτε το καλώδιο κάτω δεξιά)

Μουσείο, Κως

Ούτε φωτογραφίες δεν ξέρουν να βγάζουν. Πήγαινε πιο δεξιά ή πιο αριστερά ρε κύριε να δούμε και το άλλο άγαλμα απέναντι!

Μουσείο, Κως

Πέντε χρόνια τους πήρε να φτιάξουν αυτό που βλέπετε. Μάλλον για να δικαιολογήσουν τα 2.500.000 ευρώ που σπαταλήθηκαν.

Μουσείο, Κως

Εδώ κοίτα χάλι. Σου μοιάζει αυτό με ανακαινισμένο μουσείο εν έτη 2016; 

————————————————-

Γίνετε μέλη στην ομάδα “ΕΛΛΑΔΑ λέμε…” / https://www.facebook.com/groups/800168140118916/

Γίνετε μέλη στην ομάδα «Αρχαιολογικοί χώροι & Μουσεία» (Αρχαιότητες, Μουσεία, Ζωγραφική, Αρχιτεκτονική, Πόλεις…) / https://www.facebook.com/groups/378830482281402/

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Θα συμφωνήσω απόλυτα όμως! Σε ότι αφορά την αίθουσα με το αίθριο και το ψηφιδωτό, αν δεν υπάρχει έτσι όπως είναι από την εποχή των Ιταλών είναι σίγουρα εμπνευσμένη από εκείνους (που δυστυχώς, ευτυχώς που πέρασαν από τα Δωδεκάνησα). Αυτό που επίσης δεν αντέχω καθόλου όμως είναι το μωσαϊκό (το σύγχρονο?) στο πάτωμα που μου θυμίζει μαγέρεικο άλλων εποχών όπως και το ατυχές γαλαζωπό (??) του τοίχου…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ