Η ιστορία του Hilton της Αθήνας

2
15

hilton, Αθήνα

Με αφορμή αυτό που διαβάσαμε σε καθημερινή εφημερίδα, ότι το γνωστό ξενοδοχείο Hilton της Αθήνας περνάει πλέον στο Costa Navarino και τον τουρκικό όμιλο Dogus, ας δούμε την ιστορία του περίφημου αυτού ξενοδοχείου.

Η Αlpha Bank επέλεξε Τούρκους και Έλληνες ως επενδυτές κατά τη διαδικασία αξιολόγησης των δεσμευτικών προσφορών. Και καταλαβαίνετε ότι αν μιλάει η Alpha Bank όλοι στέκονται κλαρίνο. Οι τράπεζες κάνουν ότι θέλουν. Το ξέρουμε πια, το βλέπουμε και το ζούμε στο πετσί μας. Έτσι λοιπόν, η Ιονική Ξενοδοχεία & Επιχειρήσεις Α.Ε. ιδιοκτήτρια του Hilton βασικός μέτοχος της οποίας με ποσοστό 97,3% είναι η Alpha Bank, έλαβε σχετική ενημέρωση ότι ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση των δεσμευτικών προσφορών που υπεβλήθησαν από ενδιαφερόμενους επενδυτές στο πλαίσιο διαδικασίας εξαγοράς πλειοψηφικού ποσοστού στο μετοχικό κεφάλαιο της ξενοδοχειακής εταιρείας.

Συγκεκριμένα πρόκειται για την Κοινοπραξία που απαρτίζεται από τις εταιρείες Τουριστικές Επιχειρήσεις Μεσσηνίας Α.Ε. (ΤΕΜΕΣ) -ιδιοκτήτρια της Costa Navarino στη Μεσσηνία -και τη D-Marine Investments Holding B.V. με έδρα στο Άμστερνταμ,-θυγατρική εταιρεία του Τουρκικού ομίλου Dogus, ο οποίος δραστηριοποιείται σε 30 χώρες με περισσότερες από 290 επιχειρήσεις και πάνω από 50.000 εργαζομένους.
Το Ηilton, που συμπλήρωσε φέτος 53 χρόνια λειτουργίας, διαθέτει συνολική δυναμικότητα 506 δωματίων, 22 εξοπλισμένες αίθουσες συνεδρίων και εκδηλώσεων, καθώς και πλήθος άλλων εγκαταστάσεων και υπηρεσιών. Οι πρώτες διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία του ξενοδοχείου έγιναν το 1957. Αρχικός ανάδοχος του έργου ήταν ο όμιλος Πεζά, ο οποίος όμως δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει το έργο, και γι’ αυτό χρειάστηκε να το συνεχίσει η Ιονική Τράπεζα. Το 1960 η κυριότητα των μετοχών της Ξενοδοχειακής Εταιρείας Πεζά περιήλθε στη θυγατρική της τράπεζας, την Ιονική Ξενοδοχεία & Επιχειρήσεις, και ο σκελετός της οικοδομής ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 1961.
Τα επίσημα εγκαίνια του ξενοδοχείου πραγματοποιήθηκαν τον Απρίλιο του 1963 με τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις, στις οποίες συμμετείχε πλήθος κόσμου. Άλλωστε, η αλυσίδα Hilton αποτελούσε την πρώτη μεγάλη διεθνή αλυσίδα ξενοδοχείων που ερχόταν στη χώρα μας, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο για τον ελληνικό τουρισμό. Τη μονάδα εγκαινίασε προσωπικά ο ιδρυτής της αλυσίδας Κόνραντ Xίλτον. Για την ανέγερση της μονάδας δαπανήθηκε τότε το ποσό των 15 εκατ. δολαρίων. Την αρχιτεκτονική ομάδα που δημιούργησε το ξενοδοχείο αποτελούσαν οι Μανώλης Βουρέκας, Προκόπης Βασιλειάδης και Σπύρος Στάικος, ενώ υπεύθυνος αρχιτέκτων ήταν ο Αντώνης Γεωργιάδης. Το ξενοδοχείο ανακαινίσθηκε πλήρως το 2003, λόγω και των Ολυμπιακών Αγώνων. Κατά τη διάρκεια των Αγώνων αποτέλεσε την επίσημη έδρα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Παράλληλα με την ανακαίνιση προστέθηκαν στο ξενοδοχείο μια πτέρυγα 84 δωματίων, αίθουσες συνεδριάσεων και πολλαπλών χρήσεων, συνεδριακοί χώροι και ένα κέντρο ευεξίας, περίπου, 1.200 τ.μ.

HOTELS, HILTON, Αθήνα

Οι Τούρκοι

Ο όμιλος Dogus, ένας από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους της Τουρκίας, δραστηριοποιείται σε 30 χώρες με περισσότερες από 290 επιχειρήσεις και πάνω από 50.000 εργαζομένους. Μεταξύ άλλων, αναπτύσσει δραστηριότητα στον χώρο του τουρισμού, της αυτοκινητοβιομηχανίας, των κατασκευών, της ενέργειας και της ψυχαγωγίας. Στην περυσινή οικονομική χρήση το ενοποιημένο σύνολο των περιουσιακών του στοιχείων έφθασε τα 10,1 δισ. δολ. τα ενοποιημένα έσοδα τα 5 δισ. δολ. και τα λειτουργικά κέρδη τα 147 εκατ. δολ. Στην Ελλάδα ξεκίνησε τη δραστηριότητά του από τον τομέα των μαρίνων και συνεχίζει στον χώρο των ξενοδοχείων. Ειδικότερα, συμμετέχει στη μαρίνα του Φλοίσβου μέσω της D-Marine Investments Holding B.V με ποσοστό 32,2%.

Οι Τούρκοι έχουν βάλει το «πόδι» τους στην Ελλάδα σε πολλές μεριές όπως και σε διάφορες Μαρίνες. Έχουν ισχυρές μετοχές στον Φλοίσβο, στην Κέρκυρα, την Λευκάδα, στην Μαρίνα Ζέας, και στον Αστέρα Βουλιαγμένης.

HOTELS, HILTON, Αθήνα

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής βλέπει την μακέτα του ξενοδοχείου

HOTELS, HILTON, Αθήνα

Ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος στο Hilton

HOTELS, HILTON, Αθήνα

Τα επίσημα εγκαίνια του Hilton Αθηνών έγιναν στις 20 Απριλίου 1963 με τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις που συγκέντρωσαν εκλεκτούς καλεσμένους απ’ όλο τον κόσμο.

HOTELS, HILTON, Αθήνα

O Conrad Hilton με τον Παπαληγούρα και τον Ανδρεάδη στην είσοδο του ξενοδοχείου.

sirley bassey, HOTELS, HILTON, Αθήνα

Η Σίρλεϊ Μπάσεϊ (πάνω) και η Ελα Φιτζέραλντ (κάτω) έχουν μείνει στο Hilton Αθηνών

ella fitzerald, HOTELS, HILTON, Αθήνα

HOTELS, HILTON, Αθήνα

Ο Μάρκ Σπιτς στην πισίνα του Hilton της Αθήνας

HOTELS, HILTON, Αθήνα

bergman, galaxy, Αθήνα, Χίλτον

Ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν και η σύζυγός του στο ρετιρέ του ξενοδοχείου

Αθήνα, Χίλτον

Το 1983 είχα διοργανώσει ένα πάρτι για τους Roxy Music (με τον Bryan Ferry δεξιά) στην πισίνα του Hilton, όπου είχε έρθει η Αλίκη με τον Βλάσση (φωτό αριστερά) και ο Βαγγέλης Παπαθανασίου.

HILTON, αθήνα

Γίνετε μέλη στην ομάδα “ΕΛΛΑΔΑ λέμε…” / https://www.facebook.com/groups/800168140118916/

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here