Ζωγράφισε την αυτοκράτειρα

0
774

Μιχάλης Μακρουλάκης, ζωγράφος

Κατά τα πρώτα στάδια της καλλιτεχνικής του πορείας, ασχολήθηκε με την τοπιογραφία και συγκεκριμένα με την ρεαλιστική απεικόνιση του ελληνικού τοπίου. Αργότερα κατευθύνθηκε προς τη νεκρή φύση και την απεικόνιση εσωτερικών χώρων ενώ εισήγαγε στοιχεία της περσικής εικαστικής σχολής, εμφανώς επηρεασμένος από την πολύχρονη παραμονή του στην Τεχεράνη.

Πήγε στην Περσική Αυτοκρατορική Αυλή, για να φιλοτεχνήσει το πορτραίτο της Αυτοκράτειρας Φαράχ Παχλαβί, και έμειναν τόσο ευχαριστημένοι που τον κράτησαν εκεί οκτώ ολόκληρα χρόνια.

Μιχάλης Μακρουλάκης, ζωγράφος

Η Αυτοκράτειρα και ο Μιχάλης Μακρουλάκης

Ο Μιχάλης Μακρουλάκης, γεννήθηκε στην Ερμούπολη της Σύρου στις 31 Μαϊου του 1940 και είναι Έλληνας ζωγράφος, σκηνογράφος και ενδυματολόγος. Έζησε στο νησί του μέχρι το 1957, και μετά μετακόμισε στην Αθήνα όπου σπούδασε ζωγραφική, σκηνογραφία και ενδυματολογία στη Σχολή Δοξιάδη υπό την επίβλεψη των Γιάννη Τσαρούχη, Σπύρου Βασιλείου κ.α. Αρχικά εργάστηκε ως σκηνογράφος σε διάφορες θεατρικές σκηνές της Αθήνας, και εγκαινίασε την εκθεσιακή του δραστηριότητα το 1963 και έκτοτε παρουσίασε διάφορα έργα του σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις εντός και εκτός Ελλάδας.

Τον γνώρισα ένα καλοκαίρι στην Σύρο, όπου ζει και εργάζεται πλέον εκεί, και έχω να σας πω ότι είναι ένας πολύ γλυκός και ήπιων τόνων άνθρωπος, που δεν περιαυτολογεί, που δεν προκαλεί και σπανίως μιλάει για τον εαυτό του. Πάνω στην κουβέντα έμαθα για την παραμονή του στην Περσία και για το πόσο η χώρα αυτή αλλά και ο πολιτισμός της, επηρέασαν την ζωγραφική του για όλο το διάστημα της δεκαετίας του ’70. Μου είπε ότι η Περσία είναι μια τεράστια χώρα μ’ ένα εντελώς περίεργο κλίμα. Αλλού το κλίμα είναι τροπικό, αλλού ψυχρό. Επέστρεψε στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 1978 με σκοπό να μείνει λίγο για να δει τη μητέρα του, αλλά τελικά δεν επέστρεψε ποτέ στην Περσία. Και του πήρε χρόνο να βρει ξανά το ελληνικό φως.

makroulakis, Μιχάλης Μακρουλάκης, ζωγράφος

Μια από τις τελευταίες του εκθέσεις ήταν τα «Πορτραίτα της θάλασσας του Αιγαίου», που έκαναν μεγάλη εντύπωση.

Μιχάλης Μακρουλάκης, ζωγράφος

Ο ίδιος έχει πει: Πιστεύω ότι οι φωτογραφίες που βλέπετε αδικούν τα έργα μου. Θεωρώ ότι οι πίνακές μου δεν έχουν φωτογένεια. Στην πραγματικότητα είναι πιο ζωντανοί.

Μιχάλης Μακρουλάκης, ζωγράφος

Από το 1959 δούλευε με τον Τσαρούχη, φίλο της μητέρας του, που τον θαύμαζε ιδιαίτερα και τον εκτιμούσε πολύ. Σε κάποια έργα του φαίνεται.

Μιχάλης Μακρουλάκης, ζωγράφος

Το έργο του εντάσσεται στον χώρο του υπέρμετρου ρεαλισμού.

Μιχάλης Μακρουλάκης, ζωγράφος

Κατά τα πρώτα στάδια της καλλιτεχνικής του πορείας ο Μακρουλάκης ασχολήθηκε με την τοπιογραφία και συγκεκριμένα με τη ρεαλιστική απεικόνιση του ελληνικού τοπίου.

Μιχάλης Μακρουλάκης, ζωγράφος

Αργότερα κατευθύνθηκε προς τη νεκρή φύση και την απεικόνιση εσωτερικών χώρων

Μιχάλης Μακρουλάκης, ζωγράφος

Μιχάλης Μακρουλάκης, ζωγράφος

Μαρίνα Θεοχαράκη, Μιχάλης Μακρουλάκης, Λούλα Κέρτζικωφ

Μιχάλης Μακρουλάκης, ζωγράφος

Μέχρι και τον David Beckham έχει ζωγραφίσει…..

——————————————–

Κάντε Like στην σελίδα: «Άντρες παντού» / https://www.facebook.com/Άντρες-Παντού-279562219091843/

Μιχάλης Μακρουλάκης, ζωγράφος

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.