Μια σπουδαία ηθοποιός, μια σοβαρή γυναίκα, αρχέγονη μητριαρχική φιγούρα, που με την παρουσία της στα πολιτιστικά μας δρώμενα άφησε το αποτύπωμα της. Κυρίες και Κύριοι ένα μικρό πορτραίτο της μεγάλης Άννας Συνοδινού.
Η Άννα Συνοδινού είναι απ’ αυτούς τους ανθρώπους που τίμησαν τον εαυτό τους και την τέχνη τους. Που δεν ξευτιλίστηκαν, που δεν χαραμίστηκαν, που δεν έζησαν μια μέτρια ζωή. Ήταν μια σπουδαία γυναίκα, μορφωμένη και ταλαντούχα, που έζησε μια γεμάτη ζωή, δοξάστηκε και την ευχαριστήθηκε. Όταν εγκατέλειψε τα εγκόσμια, έφυγε χορτασμένη. Πέθανε σε ηλικία 89 ετών, έχοντας υπηρετήσει για περισσότερα από 60 χρόνια τη θεατρική σκηνή. Ήταν μία από τις κορυφαίες πρωταγωνίστριες στο θέατρο της Επιδαύρου, έχοντας ενσαρκώσει τις περισσότερες ηρωίδες της ελληνικής τραγωδίας.
Γεννήθηκε στο Λουτράκι στις 21 Νοεμβρίου του 1927, αλλά η καταγωγή της είναι από την Αμοργό. Τελείωσε το εξατάξιο γυμνάσιο (δεν υπήρχε λύκειο τότε) με άριστα, ενώ έμαθε ραπτική και νοικοκυριό. Ήταν το όγδοο παιδί της οικογένειά της, που καταγόταν από την Αμοργό. Τίποτα δεν προμήνυε την διαδρομή που θα ακολουθούσε. Το 1939, στην ηλικία των 12 ετών, είχε αποφασίσει να γίνει Μοδίστρα ή βιβλιοθηκάριος. Όταν όμως είδε την παράσταση “Ιφιγένεια εν Ταύροις”, με την αείμνηστη Ελένη Παπαδάκη ξέχασε και τη μοδιστρική και τη βιβλιοθηκονομία και άρχισε σοβαρά να σκέφτεται πώς πρέπει να γίνει ηθοποιός. Έτσι έδωσε εισαγωγικές εξετάσεις στην Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Με το ταλέντο της κατάφερε να περάσει και την τελείωσε με άριστα. Οι μεγαλύτερες θεατρικές της παρουσίες ήταν στις αρχαίες τραγωδίες: Αντιγόνη, Ηλέκτρα, Ανδρομάχη, Ιφιγένεια, Εκάβη, Μήδεια καθώς και στην αρχαία κωμωδία ως Λυσιστράτη – πάντα στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.
Εκτός από τις σπουδές της στο Εθνικό, η Άννα Συνοδινού σπούδασε μπαλέτο και μουσική όπου κι εκεί αρίστευσε ενώ είχε την τύχη να μαθητεύσει δίπλα σε κάποιους από τους μεγαλύτερους ηθοποιούς, όπως τον Δημήτρη Χορν και την Μαρίκα Κοτοπούλη. Είχε παίξει σε ένα πλήθος θεατρικών έργων, κυρίως του Σαίξπηρ και άλλων κλασσικών συγγραφέων, καθώς και πολλών Ελλήνων, κατέχοντας μέχρι και σήμερα μια από τις πλέον εξέχουσες θέσεις στο σύγχρονο Ελληνικό Θέατρο.
Στην μακρόχρονη πορεία της έπαιξε τα πάντα, ηγήθηκε μεγάλων θιάσων και ήταν από τα ιδρυτικά μέλη του Θεάτρου του Εθνικού Κήπου. Επίσης ήταν η ιδρύτρια του Θεάτρου του Λυκαβηττού στο οποίο για πολλά χρόνια υπήρξε θιασάρχης. Επίσης είχε λάβει μέρος σε πολλά ξένα Φεστιβάλ στην Γαλλία, Γιουγκοσλαβία, Ιταλία, Ρωσία κ.α. Ο μόνος γάμος που είχε κάνει – χωρίς να αποκτήσει παιδιά – ήταν με τον πρωταθλητή του τριπλούν και επιχειρηματία Γιώργο Μαρινάκη, με τον οποίο μοιράστηκε την ζωή της μέχρι τον θάνατό του το 2009.
Εξελέγη βουλευτής Α΄Αθήνας με την Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του 1974, του 1977, του 1981, του 1985 και του 1989. Διετέλεσε υφυπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών και Δημοτική Σύμβουλος με τον συνδυασμό “Νέα Εποχή” του Μιλτιάδη Έβερτ.
Παραιτήθηκε του βουλευτικού της αξιώματος τον Μάρτιο του 1990 κατά την διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Τότε η βουλευτής των Οικολόγων Εναλλακτικών, Μαρίνα Δίζη όταν κλήθηκε να ψηφίσει άνοιξε ένα πανό, το οποίο έγραφε: «Φτάνει το θέατρο για το +1, τον Πρόεδρο και το νέφος». Η ενέργεια αυτή εξόργισε την Άννα Συνοδινού, που σε ένδειξη διαμαρτυρίας υπέβαλε την παραίτησή της τόσο από το βουλευτικό της αξίωμα, όσο και από το κόμμα της. Έκτοτε δεν ξανασχολήθηκε με την πολιτική.
Η Άννα Συνοδινού είχε τιμηθεί δύο φορές με το θεατρικό έπαθλο Κοτοπούλη καθώς και με το Σταυρό Ευποιίας Ελλάδος, του Ιππότη του Ντάνεμπρο της Δανίας, του Ιππότη της Ιταλικής Λεγεώνας, με το μετάλλιο της Πόλεως των Αθηναίων, καθώς και με το παράσημο του Κέδρου του Λιβάνου.
Μίλαγε αγγλικά και ήταν μόνιμη κάτοικος Αθηνών. Είχε γράψει τα βιβλία:“Πόσωπα και προσωπεία” (1998) και “Αίνος στους Άξιους” (1999).
Στον κινηματογράφο και την τηλεόραση έκανε λίγα και πολύ επιλεγμένα πράγματα. Θυμάμαι τον αείμνηστο Κώστα Κουτσομύτη που όταν έκαναν τα “Ματωμένα χώματα” (2008), μου έλεγε, ότι στα γυρίσματα – απ’ όλους όσους συμμετείχαν – η Συνοδινού στα 81 της, ήταν πάντα πρώτη στην ώρα της και πάντα διαβασμένη. Πέθανε στις 7 Ιανουαρίου 2016.
Άννα Συνοδινού Photo
Ως Ηλέκτρα, με το Εθνικό θέατρο στην Επίδαυρο
Μια μεγάλη της επιτυχία, ως Κοντέσα Βαλέρενα
Με την Μελίνα Μερκούρη, νέες κοπέλες και οι δύο.
Στην Επίδαυρο, χειραψία και συγχαρητήρια από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή
Στο καμαρίνι του Δημήτρη Χορν: Άννα Συνοδινού, Χριστίνα Κολογερίκου, Κώστας Μουσούρης και Μίμης Φωτόπουλος.
1953 στο χειμερινό θέατρο «Κοτοπούλη-Ρεξ» με το έργο του Δημήτρη Ψαθά, «Ζητείται ψεύτης». Στους βασικούς ρόλους ο Ντίνος Ηλιόπουλος, ο Παντελής Ζερβός και η πρωτοεμφανιζόμενη τότε Άννα Συνοδινού. ΔΙΑΒΑΣΤΕ λεπτομέρειες στο άρθρο:
ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΨΕΥΤΗΣ: Μια απίστευτη επιτυχία https://bit.ly/3iFltN1
1954 η Συνοδινού με τον Ηλιόπουλο στην ταινία «Θανασάκης ο πολιτευόμενος»
Οι μεγαλύτερες θεατρικές της ερμηνείες είναι στις αρχαίες τραγωδίες: Αντιγόνη, Ηλέκτρα, Ανδρομάχη, Ιφιγένεια, καθώς και στην αρχαία κωμωδία Λυσιστράτη πάντα σε πρωταγωνιστικούς ρόλους.
Με την Δήμητρα Ματσούκα στην τηλεοπτική σειρά “Ματωμένα Χώματα”. Η Συνοδινού 81 ετών.
Αποκλειστικές φωτογραφίες απο τα γυρίσματα της τηλεπτικής σειράς, “Ματωμένα χώματα”, εδώ: https://bit.ly/2UU11OD
Άρθρα και για άλλες μεγάλες Ελληνίδες ηθοποιούς.
ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΒΑΛΑΚΟΥ: Στην λίστα των μεγάλων https://bit.ly/3Hd9vpm
ΑΣΠΑΣΙΑ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Το παλιοκουμούνι https://bit.ly/3eIGjYR
ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΔΑΚΗ: Την δολοφόνησαν από ζήλια, φθόνο και μίσος https://bit.ly/347LTi4
ΜΑΡΙΚΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ: Bisexual και ναρκομανής https://bit.ly/2HCJHHY
ΚΑΤΙΝΑ ΠΑΞΙΝΟΥ: Έτσι την γνώρισα https://bit.ly/2qIjgso
ΕΛΛΗ ΛΑΜΠΕΤΗ: «Έπαιζε» με άντρες και γυναίκες https://bit.ly/2eVV51r
ΜΑΙΡΗ ΑΡΩΝΗ: Έκανε απεργία πείνας για να γίνει ηθοποιός https://bit.ly/2QZ5PRT
ΚΥΒΕΛΗ: Ζωή σαν μυθιστόρημα https://bit.ly/3uhORgc
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΛΑΔΙΚΟΥ: Μακριά απ’ το αγριεμένο πλήθος https://bit.ly/3peXWEN
ΔΑΦΝΗ ΣΚΟΥΡΑ: ΚΚΕ μέχρι το κόκκαλο https://bit.ly/2IbjjGI
ΛΙΛΗ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ: Η κομψότητα στο Ελληνικό θέατρο https://bit.ly/3f9U9VB
Μεγαλη ηθοποιος, αστειρευτο ταλεντο. Ομορφη σαν καρυατις, φωνη που δεν ξεχνιεται.
Οταν εχεις δει την Συνοδινου να παιζει σε αρχαιες τραγωδιες στην Επιδαυρο η στο Ηρωδειο,δεν θελεις να πας σημερα, να δεις τι;;; Δυστυχως με τις δηθεν μοντερνες διασκευες κανεις την συγκριση και φευγεις απο το ταμειο που πηγες για εισητηριο. Αναντικαταστατη!!!!!!!!
Κλασική ομορφιά, εξαίρετη ηθοποιός, διαχρονική προσωπικότητα.Δύσκολα βγαίνουν τέτοιες εμβέλειας ηθοποιοί.
Αννα Συνοδινού: Σεβασμός στον εαυτόν της, στην υποκριτική τέχνη αλλά και στην πολιτική ζωή του τόπου μας!!!!! Κι εμείς… σεβασμός σε εκείνην!!!!
Τραγωδός είναι αυτός που γράφει τραγωδίες κύριε Μουρατίδη ή αυτός που τις αποδίδει ως ηθοποιός?
Μάλλον και οι δύο, δεν ξέρω… Πάντως για ευκολία χρησιμοποιούμε την έκφραση και στις 2 περιπτώσεις.