Η αρχιτεκτονική παρακαταθήκη του Γκαουντί έγκειται στο ότι κατάφερε να κατασκευάσει εξ ολοκλήρου κάθε του κτίριο – δηλαδή από τα θεμέλια μέχρι τα παραθυρόφυλλά κι από τα κάγκελα μέχρι τα πόμολα. Εκτός από πάρκα, σχολεία, οικίες και Καθεδρικούς ναούς, σχεδίασε και έφτιαξε έπιπλα, κιγκλιδώματα και σιδερένια αντικείμενα χωρίς ποτέ του να επαναλάβει ένα σχέδιο του.
Κάθε κτίριο του Γκαουντί έχει τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και δεν μοιάζει με κανένα άλλο. Άλλωστε, αυτό είναι και το στοιχείο που τον διαφοροποιεί από τους υπολοίπους αρχιτέκτονες και σχεδιαστές. Ακόμα και σήμερα που έχουν περάσει πάνω από 90 χρόνια από τον θάνατο του, κάνει τον κόσμο να μην βαριέται ποτέ να απολαμβάνει και να θαυμάζει όλα όσα σχεδίασε και κατασκεύασε.
Ο Αντόνι Γκαουντί (Antoni Gaudí i Cornet, σωστή προφορά Γκαουδί), γεννήθηκε στις 25 Ιουνίου 1852 και πέθανε 10 Ιουνίου 1926. Ήταν σημαντικός Ισπανός (από την Καταλονία) αρχιτέκτονας του κινήματος του μοντερνισμού. Γεννήθηκε σε ένα χωριό έξω από την Ταραγόνα της Ισπανίας και καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής του υπέφερε από αρθρίτιδα, η οποία τον εμπόδιζε από το να πηγαίνει καθημερινά στο σχολείο. Αντ’ αυτού, ο μικρός Άντονι περνούσε τις ώρες του στο σπίτι του παππού του παρατηρώντας την φύση σε όλες της τις εκφάνσεις.
Στο σχολείο αρίστευσε στη Γεωμετρία, στη Μουσική και στα Αρχαία Ελληνικά, τα οποία μιλούσε σχεδόν άπταιστα. Όταν όμως έβγαινε από την σχολική αίθουσα το βλέμμα του πήγαινε αυτομάτως στον ουρανό, όπου με τις ώρες χάζευε τα σύννεφα. Τα σχέδια και τις κινήσεις τους.
Ο Γκαουντί διαμορφώθηκε επαγγελματικά και πνευματικά στο κοσμοπολίτικο περιβάλλον της Βαρκελώνης. Μελέτησε τα καλλιτεχνικά ρεύματα του παρελθόντος, την ισλαμική και τη γοτθική αρχιτεκτονική η οποία μάλιστα εκείνη την εποχή αναβίωνε και μέσα από το έργο του θέλησε να ανανεώσει την τοπική αρχιτεκτονική έκφραση επεξεργαζόμενος νέες φόρμες.
Στις 7 Ιουνίου 1926, καθώς πήγαινε να δει την κατασκευή της Σαγράδα Φαμίλια, κτυπήθηκε από διερχόμενο τραμ και απεβίωσε τρεις ημέρες αργότερα, στις 10 Ιουνίου.
Σήμερα, τα έργα του Γκαουντί δίνουν ιδιαίτερο χαρακτήρα στη Βαρκελώνη και αποτελούν πόλους έλξης για επισκέπτες και μελετητές. Χαρακτηριστική είναι μια από τις τεχνικές του, στην οποία χρησιμοποιούσε κομμάτια από κεραμικά πλακίδια για να διακοσμήσει και να χρωματίσει κάποια από τα έργα του. Όλα τα μαγαζιά που πωλούν αναμνηστικά στην Βαρκελώνη, χρησιμοποιούν αυτήν την τεχνική.
10 σπουδαία έργα του Gaudí
Casa Vicens (1878–1880)
Palau Güell (1885–1889)
Κολλέγιο των Τερεσιάνας (1888–1890)
Casa Calvet (1899–1904)
Επισκοπικό Παλάτι της Astorga (1889-1915)
Κρύπτη της εκκλησίας Κολόνια Γκιουέλ (1898–1916)
Casa Batlló (1905–1907)
Κάζα Μιλά (La Pedrera) (1905–1907)
Πάρκο Γκιουέλ (1900–1914)
Sagrada Família (1884–1926)
Διαβάστε κι΄ άλλα άρθρα για αρχιτεκτονική & μεγάλους αρχιτέκτονες
Ιδιοφυής και ντυμένος στα μαύρα: https://bit.ly/2Bfdlgw
Πέθανε 102 χρόνων: https://bit.ly/2XODixf
Μια γυναίκα σχεδιάζει μεγαλειώδη κτίρια: https://bit.ly/2zs1v4b
Ο ιδρυτής του Bauhaus: https://bit.ly/2rLafvQ
Αρχιτέκτων με άλφα κεφαλαίο: https://bit.ly/2H45KXK
Ο άκρως πρωτοποριακός Δημήτρης Πικιώνης: https://bit.ly/2wGCiB9
Ο κορυφαίος Έλληνας μοντέρνος αρχιτέκτονας: https://bit.ly/2HqVlVF
Προέβλεψε την λαίλαπα των κατεδαφίσεων: https://bit.ly/2vlWuZQ
Ερνέστος Τσίλλερ ο μέγας: https://bit.ly/2ioHHVp
Η Αθήνα απέκτησε έργο του Renzo Piano: https://bit.ly/2wpe9Qh
Υπέροχα αρχιτεκτονικά παντρέματα: https://bit.ly/2N2BLm8
Έκλεψαν την αρχαία Ελληνική αρχιτεκτονική: https://bit.ly/2ve5Gyg
Και μια vintage φωτογραφία του Palau-Guell (1885-1889)
————————————————–