Έγινε πάλι σχολείο!

0
312

ΒΙΛΑ ΑΜΑΛΙΑ, ΣΧΟΛΕΙΟ,

Χτύπησε ξανά κουδούνι στο ιστορικό κτίριο. Έγινε αγιασμός, προσευχή και όλα όσα σηματοδοτούν την έναρξη μιας σχολικής χρονιάς. Μετά από 43 χρόνια το 2ο Γυμνασίου Αρρένων στη διασταύρωση των οδών Αχαρνών και Χέυδεν, η περίφημη Βίλα Αμαλία, ξαναλειτουργεί σαν σχολείο.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1970 λίγο έλειψε να κατεδαφιστεί ώστε να φτιαχτεί ένα πιο σύγχρονο σχολείο, στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε και για περίπου 25 χρόνια έγινε η γνωστή «Βίλα Αμαλία», η πιο γνωστή κατάληψη της Αθήνας από αναρχικούς. Μετά όμως την εκκένωσή του από τους καταληψίες, το κτίριο ενώθηκε με το διπλανό του, ανακαινίστηκε πλήρως και έγινε σχολείο, όπου θα μαθητεύσουν 190 μαθητές. Το λύκειο πια, ονομάστηκε «Θόδωρος Αγγελόπουλος» ως φόρος τιμής σε έναν από τους πιο επιφανείς μαθητές του και έναν από τους σπουδαιότερους κινηματογραφικούς σκηνοθέτες παγκοσμίως.

Το 2ο Λύκειο είναι ένα από τα πιο σύγχρονα σχολεία της Αθήνας, με εξαιρετικές εγκαταστάσεις, που περιλαμβάνουν βιβλιοθήκη, εργαστήριο χημείας και μεγάλους εσωτερικούς χώρους. Για να δημιουργηθεί αυτό το σύγχρονο σχολείο έμειναν άθικτες μόνο οι προσόψεις. Όλοι οι εσωτερικοί χώροι γκρεμίστηκαν και χτίστηκαν από την αρχή υπό την επίβλεψη του πολιτικού μηχανικού Γιώργου Αδαμόπουλου.

ΒΙΛΑ ΑΜΑΛΙΑ, ΣΧΟΛΕΙΟ,

ΒΙΛΑ ΑΜΑΛΙΑ, ΣΧΟΛΕΙΟ,

Το ιστορικό κτίριο, όπου στεγαζόταν το πρώην 2ο εξατάξιο Γυμνάσιο Αρρένων, θα στεγάζει πλέον το 67ο Λύκειο Αθηνών.

Η βίλα Αμαλίας, χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και φημολογείται ότι οικοδομήθηκε σε προσχέδια του Ερνέστου Τσίλλερ. Ήταν η οικεία της οικογένειας του πρέσβη Περικλή Αργυρόπουλου, ο οποίος είχε παντρευτεί την κόρη του νομικού Μιλτιάδη Ράλλη, ο οποίος ζούσε στο διπλανό οίκημα. Η ανακαίνισή της, ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2014 υπό τη Διεύθυνση Σχολικών Κτιρίων του Δήμου Αθηναίων, μέσω εργολαβίας και κατόπιν δημοπρασίας. Το συνολικό συμβατικό κόστος του έργου ανέρχεται σε 3.105.900 ευρώ, εκ των οποίων 2.644.400 ευρώ προέρχονται από το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ενώ το υπόλοιπο ποσό (461.500 ευρώ) από ιδίους πόρους του Δήμου Αθηναίων.

Εναέρια άποψη της "Βίλας Αμαλία" στην οδό Αχαρνών όπου πραγματοποιούνται έργα ανακατασκευής του κτιρίου, Αθήνα, Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014. Με πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων ξεκίνησαν τα έργα ανακατασκευής της "Βίλας Αμαλία" και μετατροπής του κτιρίου σε διατηρητέο σχολικό συγκρότημα ενώ η ολοκλήρωση του έργου αναμένεται το καλοκαίρι του 2015. Το κτίριο χτίστηκε τον 19ο αι., στέγασε για δεκαετίες το 2ο Γυμνάσιο Αρρένων, εγκαταλείφθηκε αργότερα ενώ στη συνέχεια ομάδα αντιεξουσιαστών έκανε κατάληψη στο κτίριο, δίνοντάς του το όνομα "Βίλα Αμαλία", όπως είναι γνωστό σήμερα. Το 2013 έληξε η κατάληψη μετά από επέμβαση της αστυνομίας και το κτίριο σφραγίστηκε. Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

ΒΙΛΑ AMAΛΙΑΣ - ΦΩΤ/Γ.ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ

Για περίπου δύο δεκαετίες, ήταν χώρος κατάληψης, μέχρι το 2012 που εκκενώθηκε με επέμβαση της αστυνομίας.

ΒΙΛΑ ΑΜΑΛΙΑ, ΣΧΟΛΕΙΟ,

ΒΙΛΑ ΑΜΑΛΙΑ, ΣΧΟΛΕΙΟ, Η ανακαίνισή της, ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2014 και κόστισε 3.105.900 ευρώ
ΒΙΛΑ ΑΜΑΛΙΑ, ΣΧΟΛΕΙΟ,

ΒΙΛΑ ΑΜΑΛΙΑ, ΣΧΟΛΕΙΟ,

Γίνετε μέλη στην ομάδα: “ΕΛΛΑΔΑ λέμε…” / https://www.facebook.com/groups/800168140118916/

ΒΙΛΑ ΑΜΑΛΙΑ, ΣΧΟΛΕΙΟ,

ΒΙΛΑ ΑΜΑΛΙΑ, ΣΧΟΛΕΙΟ,

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.