Τα παιδικά του χρόνια ήταν φτωχικά και σκληρά. Στα 15 του άρχισε το μεγάλο του ταξίδι διασχίζοντας τη Νορβηγία, ενώ συνάμα ασκούσε διάφορα επαγγέλματα. Ήθελε να βρεθεί μόνος και να ακούει τις σκέψεις του. Επίσης περιπλανήθηκε δύο φορές στις Η.Π.Α., με τα βιβλία να τον συντροφεύουν σε κάθε του βήμα.
Αυτός ο ιδιαίτερος έφηβος έγινε ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφείς του κόσμου με βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας το 1920. Το βιβλίο του «Η πείνα» φιγουράρει μέσα στα 100 καλύτερα βιβλία όλων των εποχών. Η ζωή του ήταν παράξενη και απρόβλεπτη όσο και η σκέψη του. Ελάτε να διαβάσουμε γι΄ αυτόν…
Η περιπλάνηση του στην Νορβηγική ύπαιθρο τον βοήθησε να βρει τον εαυτό του και τον δρόμο που τον οδήγησε στην συγγραφή
Ο Κνουτ Χάμσουν (Knut Hamsun), γεννήθηκε στις 4 Αυγούστου 1859, ήταν Νορβηγός λογοτέχνης, πρωτίστως γνωστός για το αριστούργημά του Ευλογία της γης. Τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1920. Συγγραφείς, όπως οι: Thomas Mann, Franz Kafka, Maxim Gorky, Stefan Zweig, Henry Miller, Hermann Hesse, και Ernest Hemingway, θεωρούν τον Hamsun «πατέρα της μοντέρνας λογοτεχνίας». Εν γένει ο Χάμσουν έχει χαρακτηριστεί ως ηγετική φυσιογνωμία της νεορομαντικής εξέγερσης και θεμελιωτής της σύγχρονης λογοτεχνίας. Το 1888 επέστρεψε και εγκαταστάθηκε στην Κοπεγχάγη. Το 1909 παντρεύτηκε τη Μαρί Άντερσεν, η οποία και στάθηκε δίπλα του σε όλη του τη ζωή. Μια ζωή κατά την οποία έγραψε πάνω από 20 μυθιστορήματα, ποίηση, διηγήματα, ταξιδιωτικά και μερικές εκθέσεις.
Και ξαφνικά υποστηρικτής του Hitler
Και ξαφνικά, μετά τον Δεύτερο Βόρειο Πόλεμο άρχισε να υιοθετεί όλο και πιο συντηρητικές απόψεις. Έγινε επίσης γνωστός ως εξέχων υποστηρικτής της Γερμανίας και του γερμανικού πολιτισμού, και μανιώδης εχθρός του βρετανικού ιμπεριαλισμού και της Σοβιετικής Ένωσης. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, εξέφρασε δημόσια πια τη συμπάθειά του προς τη Γερμανία.
Όταν ξεκίνησε ο Β ‘Παγκόσμιος Πόλεμος, ήταν πάνω από 80 ετών, σχεδόν κωφός και η κύρια πηγή πληροφοριών του ήταν η συντηρητική εφημερίδα Aftenposten, η οποία είχε από την αρχή συμπάθεια για τη φασιστική Ιταλία και τη ναζιστική Γερμανία. Κατά τη διάρκεια του πολέμου υπέστη δύο φορές ενδοκρανιακές αιμορραγίες.
Ο Hamsun έγραψε διάφορα άρθρα στις εφημερίδες κατά τη διάρκεια του πολέμου, συμπεριλαμβανομένου του διαβόητου ισχυρισμού του του 1940 ότι «οι Γερμανοί αγωνίζονται για μας και τώρα συντρίβουν την τυραννία της Αγγλίας». Μέχρι που κατάφερε το 1943 να γίνει φίλος με τον Joseph Goebbels, ο οποίος του κανόνισε ραντεβού με τον ίδιο τον Χίτλερ. Ο κόσμος είχε μείνει εκστατικά αμήχανος μπροστά σ΄ αυτήν την συμπεριφορά του μεγάλου συγγραφέα, με την κορύφωση να έρχεται μια εβδομάδα μετά το θάνατο του Χίτλερ, όπου ο Χάμσουν έγραψε γι’ αυτόν: «Ήταν πολεμιστής της ανθρωπότητας και προφήτης του ευαγγελίου της δικαιοσύνης για όλα τα έθνη».
Μετά το τέλος του πολέμου, ο κόσμος στην Νορβηγία, φανερά θυμωμένος έκαιγε τα βιβλία του δημοσίως.
Ο Hamsun ήταν περιορισμένος για αρκετούς μήνες σε ψυχιατρικό νοσοκομείο. Αναγκάστηκε να υποβληθεί σε μια ψυχιατρική εξέταση, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είχε «μόνιμα εξασθενημένες νοητικές ικανότητες» και στη βάση αυτή έπεσαν οι κατηγορίες για προδοσία. Αντ΄αυτού, εγείρεται εναντίον του μια υπόθεση αστικής ευθύνης και το 1948 έπρεπε να καταβάλει ένα καταστροφικό ποσό στη νορβηγική κυβέρνηση ύψους 325.000 κορών.
Πέθανε στις 19 Φεβρουαρίου του 1952.
Ο Knut Hamsun σε τρεις διαφορετικές ηλικίες
Άρθρα και για άλλους συγγραφείς
Agatha Christie: Η βασίλισσα του εγκλήματος https://bit.ly/2UPQa7W
Ian Fleming: Ο πατέρας του James Bond https://bit.ly/31XnH1I
Kipling: Ο συγγραφέας των παιδικών μας χρόνων: https://bit.ly/2SoZ7U4
Maya Angelou: Γκαρσόνα, πόρνη, συγγραφέας https://bit.ly/38rUw9d
Jack Kerouac: Ποδοσφαιριστής, λαντζέρης και μεγάλος συγγραφέας https://bit.ly/2SJ4BYP
Emily Dickinson: Αναγνώριση μετά θάνατον https://bit.ly/2SopOs7
Sylvia Plath: Διπολική με τάσεις αυτοκτονίας https://bit.ly/2w9zldM
Patricia Highsmith: Μια λεσβία μισογύνης https://bit.ly/37nW2Yz
Colette: Φεμινίστρια, τσαμπουκάς και bisexual https://bit.ly/38sbrbU
J.D Salinger: Έχει γράψει ένα από τα μεγαλύτερα βιβλία όλων των εποχών https://bit.ly/2HpAuk2
Virginia Woolf: Ερωτικά κακοποιημένη από τα αδέλφια της https://bit.ly/2OW8d8S
Edgar Allan Poe: Τρόμος, φαντασία και ρομαντισμός https://bit.ly/3bBfRiD
Simone de Beauvoir: Η «νυμφομανής λεσβία» https://bit.ly/2SMgfC2
Harold Pinter: “Οι Αμερικάνοι είναι μαζικοί δολοφόνοι” https://bit.ly/31Up3Ku
Αυτές ήταν οι αδελφές Brontë: https://bit.ly/2St1MMB
Λόρδος Βύρων: Ένας ροκ σταρ στον 19ο αιώνα https://bit.ly/2OTR4MQ
Jacqueline de Romilly: Η μεγαλύτερη Ελληνίστρια https://bit.ly/2UNu321
Καταπληκτικό αρθρο, ένας ευφυής άνθρωπος, εξυμνεί τον Χίτλερ και τον αποκαλεί προφήτη του Ευαγγελίου. Επειδή δεν συνέφερε την διαμορφωθεισα τάξη πραγμάτων διεγνωσθη “με μόνιμη νοητική εξασθενιση” . Χαχαχα ποσο τραγικά επαναλαμβανόμενη είναι αυτή η τάξη πραγματων και πόσο εμμονικη με τις ταμπέλες.