Η Βενετία απο ψηλά…

0
1535

Την έχουμε δει είτε από κοντά, είτε στο σινεμά, ή σε φωτογραφίες. Σήμερα θα μπούμε σ’ ένα ελικόπτερο και θα την θαυμάσουμε από ψηλά. Το θέαμα και η ομορφιά σου κόβει την ανάσα. Αλλά γι’ αυτό είπαμε ότι είναι μια από τις ωραιότερες πόλεις του κόσμου (πιο κάτω σας έχω και video)

Η Βενετία (Venezia) είναι πόλη χτισμένη πάνω σε μια ομάδα 118 μικρών νησιών που χωρίζονται από κανάλια και ενώνονται μεταξύ τους με γέφυρες. Βρίσκεται στην ομώνυμη ελώδη Λιμνοθάλασσα που απλώνεται κατά μήκος της ακτογραμμής μεταξύ των εκβολών των ποταμών Πάδου και Πιάβε.

Ταξίδια, Venice, Βενετία, Από ψηλά, Η Βενετία και οι Έλληνες, Αγ. Γεώργιος, Venice from the above, Nikos On Line, nikosonline.gr

Η Βενετία είναι φημισμένη για την ομορφιά της τοποθεσίας της, την αρχιτεκτονική της και τα έργα τέχνης της. Ολόκληρη η πόλη είναι καταγεγραμμένη ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, μαζί με τη λιμνοθάλασσά της. Είναι πρωτεύουσα της Περιφέρειας του Βένετο και το όνομα της προέρχεται από τον αρχαίο λαό των Βένετων, που κατοίκησαν την περιοχή από τον 10ο αιώνα π.Χ. Η πόλη υπήρξε στην ιστορία πρωτεύουσα της Δημοκρατίας της Βενετίας. Είναι γνωστή ως «Γαληνοτάτη», «Βασίλισσα της Αδριατικής», «Πόλη του Νερού», «Πόλη των Μασκών», «Πόλη των Γεφυρών», «Επιπλέουσα Πόλη» και «Πόλη των Καναλιών».

Η Δημοκρατία της Βενετίας υπήρξε πολύ μεγάλη ναυτική δύναμη κατά τον Μεσαίωνα και την Αναγέννηση, ορμητήριο για τις Σταυροφορίες και τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου, καθώς και πολύ σημαντικό κέντρο εμπορίου και τέχνης από τον 13ο μέχρι τα τέλη του 17ου αιώνα. Αυτό κατέστησε τη Βενετία πλούσια πόλη σε όλη την ιστορία της. Είναι επίσης γνωστή για τα αρκετά καλλιτεχνικά της κινήματα, ιδιαίτερα στην περίοδο της Αναγέννησης, που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ιστορία της συμφωνικής μουσικής και της όπερας, ενώ αποτελεί γενέτειρα του Αντόνιο Βιβάλντι.

Ταξίδια, Venice, Βενετία, Από ψηλά, Η Βενετία και οι Έλληνες, Αγ. Γεώργιος, Venice from the above, Nikos On Line, nikosonline.gr

Οι Έλληνες και η Βενετία 

Στον ονομαστό Campo dei Greci (Περίβολο των Ελλήνων) στη Βενετία, υπάρχει ένας θησαυρός από μνήμες της ελληνικής ιστορίας, και πιο συγκεκριμένα της Βυζαντινής Ιστορίας και των τραγικών αιώνων που ακολούθησαν την Άλωση. Το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας άνοιξε και πάλι τις πύλες του ανακαινισμένου Μουσείου του και αυτό το κέντρο μελετών με τη μακρόχρονη παράδοση είναι ο καλύτερος πρεσβευτής μας στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα.

Το πολιτισμικό «πάρε-δώσε» ανάμεσα στην Ελλάδα και στη Βενετία άρχισε πολύ νωρίτερα από την ίδρυση της Αδελφότητος των Ορθοδόξων Ελλήνων της Βενετίας που έγινε στις αρχές του 15ου αιώνα. Ήδη από το 1204, όταν οι Βενετοί κυριάρχησαν σε ένα μεγάλο μέρος της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, άρχισε να αναπτύσσεται το εμπόριο ανάμεσα στους δύο γειτονικούς αυτούς κόσμους και με τον καιρό, ακολούθησαν οι πνευματικές ανταλλαγές και οι αμφίδρομες επιρροές στις τέχνες. Και οι δύο λαοί ήταν ναυτικοί, και οι δύο είχαν ανεπτυγμένο το εμπορικό ένστικτο, και οι δύο είχαν ξεχωριστές ευαισθησίες στις τέχνες. Οι δεσμοί που δημιουργήθηκαν ανάμεσα στους δύο λαούς έφεραν έναν ενδιαφέροντα συγκερασμό, πολύ συχνά των καλύτερων στοιχείων και των δύο πλευρών.

Ναυτικοί, έμποροι και τεχνίτες από τη Βενετία ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στην Κέρκυρα, στη Μονεμβασία και στην Κρήτη και αντίστοιχα, Έλληνες, ιδίως από τον 14ο αιώνα και μετά, αναζητούσαν καταφύγιο στην πλούσια και ασφαλή Γαληνοτάτη Δημοκρατία. Αργότερα, μετά την κατάλυση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, ακολούθησε μια σχεδόν μαζική έξοδος των Ελλήνων προς τη Δύση. Και όπως γίνεται και τώρα, πρώτη επιλογή των κατατρεγμένων προσφύγων ήταν μέρη με τα οποία είχαν κάποια εμπορική ή άλλη σχέση, τόποι όπου υπήρχε ήδη εγκατεστημένος κάποιος, έστω και πολύ μικρός, ελληνικός πυρήνας. Η μέχρι τότε μικρή παροικία των Ελλήνων στη Βενετία γνώρισε, μετά την Άλωση, σημαντική ανάπτυξη.

Ταξίδια, Venice, Βενετία, Από ψηλά, Η Βενετία και οι Έλληνες, Αγ. Γεώργιος, Venice from the above, Nikos On Line, nikosonline.gr

Ο Άγιος Γεώργιος. Saint Giorgio dei Greci: Το καμπαναριό, η πρόσοψη και η είσοδος στην κοινότητα

Η Βενετία απο ψηλά

Ταξίδια, Venice, Βενετία, Από ψηλά, Η Βενετία και οι Έλληνες, Αγ. Γεώργιος, Venice from the above, Nikos On Line, nikosonline.gr Ταξίδια, Venice, Βενετία, Από ψηλά, Η Βενετία και οι Έλληνες, Αγ. Γεώργιος, Venice from the above, Nikos On Line, nikosonline.gr Ταξίδια, Venice, Βενετία, Από ψηλά, Η Βενετία και οι Έλληνες, Αγ. Γεώργιος, Venice from the above, Nikos On Line, nikosonline.gr Ταξίδια, Venice, Βενετία, Από ψηλά, Η Βενετία και οι Έλληνες, Αγ. Γεώργιος, Venice from the above, Nikos On Line, nikosonline.gr Ταξίδια, Venice, Βενετία, Από ψηλά, Η Βενετία και οι Έλληνες, Αγ. Γεώργιος, Venice from the above, Nikos On Line, nikosonline.gr

Απολαύστε και το video και αφεθειτε στην μαγεία του ταξιδιού.

—————————–

Ταξίδια, Venice, Βενετία, Από ψηλά, Η Βενετία και οι Έλληνες, Αγ. Γεώργιος, Venice from the above, Nikos On Line, nikosonline.gr Ταξίδια, Venice, Βενετία, Από ψηλά, Η Βενετία και οι Έλληνες, Αγ. Γεώργιος, Venice from the above, Nikos On Line, nikosonline.gr Ταξίδια, Venice, Βενετία, Από ψηλά, Η Βενετία και οι Έλληνες, Αγ. Γεώργιος, Venice from the above, Nikos On Line, nikosonline.gr Ταξίδια, Venice, Βενετία, Από ψηλά, Η Βενετία και οι Έλληνες, Αγ. Γεώργιος, Venice from the above, Nikos On Line, nikosonline.gr

———————————-

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.