Έλλη Λαμπέτη: Η γυναίκα μύθος

Και τι δεν έχουν πει γι’ αυτήν την γυναίκα, και τι δεν έχουν γράψει. Την έχουν λοιδορήσει, την έχουν πει bisexual, ότι διοργάνωνε όργια, ότι ήταν σκύλα και αδίστακτη, ότι όπως έπαιζε τους άντρες έτσι έπαιζε και τις γυναίκες…. ένα σωρό κατηγορίες. Η Έλλη Λαμπέτη ήταν και παραμένει η γυναίκα μύθος του Ελληνικού θεάτρου.

2
13767

Και τι δεν έχουν πει γι’ αυτήν την γυναίκα, και τι δεν έχουν γράψει. Την έχουν λοιδορήσει, την έχουν πει bisexual, ότι διοργάνωνε όργια, ότι ήταν σκύλα και αδίστακτη, ότι όπως έπαιζε τους άντρες έτσι έπαιζε και τις γυναίκες…. ένα σωρό κατηγορίες και κουτσομπολιά. Η Έλλη Λαμπέτη όμως, ήταν και παραμένει η γυναίκα μύθος του Ελληνικού θεάτρου ότι και να λένε, ότι και να γράφουν…

Αδιαφορούμε για την λάσπη – και για τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της εποχής. Άλλωστε πάντα υπήρχαν τα Fake news. Η Λαμπέτη έχοντας την στόφα της μεγάλης Ευρωπαίας ηθοποιού, μπορεί να μην έπαιξε αρχαία τραγωδία, έκανε όμως μεγάλη καριέρα με κωμωδίες, comedy, μπουλβάρ αλλά και σε έργα σοβαρού – κλασσικού ρεπερτορίου μεγάλων συγγραφέων. Και να φανταστείτε ότι  αυτήν την μεγάλη θεατρίνα, αρχικά δεν την είχαν δεχτεί στην Σχολή του Εθνικού Θεάτρου.

Έλλη Λαμπέτη, ηθοποιός, θέατρο, Elli Lampeti

Η Έλλη Λαμπέτη γεννήθηκε ως Έλλη Λούκου στα Βίλια Αττικής στις 13 Απριλίου του 1926 και πέθανε στις 3 Σεπτεμβρίου του 1983. Το Φεβρουάριο του ’43, λίγους μήνες μετά το πρωταγωνιστικό της ντεμπούτο στο θέατρο, γνωρίζει τον πρώτο (και μεγαλύτερο κατά ομολογία της) έρωτα της ζωής της, τον Θ. Σγουρδέλη, διπλωμάτη και ποιητή που ζούσε μόνιμα στη Γαλλία και βρέθηκε στην Ελλάδα λόγω του πολέμου. Η σχέση τους κράτησε κάτι λιγότερο από 2 χρόνια. Έγραψε για χάρη της μια ποιητική συλλογή με τίτλο “Ατέρμονη πορεία προς τον ήλιο” (1943 εκδόσεις ΑΕΤΟΣ), την απομάκρυνε από το θέατρο και προσπάθησε να τη στρέψει στην ζωγραφική, αλλά όταν ξαναγύρισε στο Παρίσι εκείνη δεν τον ακολούθησε.

Έλλη Λαμπέτη, ηθοποιός, θέατρο, Elli Lampeti

Οι έρωτες: Με τον Αλέκο Αλεξανδράκη έζησαν έναν θυελλώδη έρωτα το καλοκαίρι του 1949 που διήρκεσε έξι μήνες και συμπρωταγωνίστησαν και στο θέατρο. Ο γάμος της με τον Μάριο Πλωρίτη το 1950 υπήρξε ατυχής, αλλά παρέμειναν φίλοι μέχρι το τέλος της ζωής της. Χώρισαν το 1953 όταν γνωρίστηκε με τον Δημήτρη Χορν και μαζί έγραψαν μία από τις πιο λαμπρές σελίδες στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου και υπήρξαν αγαπημένο ζευγάρι στη ζωή και στη σκηνή. Το 1959 χώρισαν, όταν γνώρισε τον Αμερικανό συγγραφέα Φρέντερικ Γουέικμαν (Frederic Wakeman), τον οποίο παντρεύτηκε, αλλά χώρισε το 1976 μετά από πολλά προβλήματα και όντας χρόνια σε διάσταση. Σημαντική γνωριμία στη ζωή της στάθηκε ο γνωστός ηθοποιός Κώστας Καρράς με τον οποίο η Λαμπέτη ονειρευόταν για άλλη μια φορά τον γάμο και την οικογένεια. Τα κουτσομπολιά είπαν επίσης για σχέση της με την ηθοποιό Βέρα Κρούσκα. Προς το τέλος της ζωής της είχε σχέση με τον θεατρικό επιχειρηματία και κατοπινό σύζυγο της Χαρούλας Αλεξίου, Σωτήρη Μπασιάκο.

Το παιδί: Μια προσπάθεια υιοθεσίας από κοινού με τον Γουέικμαν, (της μικρής Ελίζας), της δημιούργησε πολύ μεγάλα προβλήματα, όταν δικαστική απόφαση την υποχρέωσε να επιστρέψει το παιδί, μετά παρέλευση 4 χρόνων, στους φυσικούς γονείς του. Αυτή η περιπέτεια της δημιούργησε γενική κατάπτωση και μελαγχολία, που την κράτησε μακριά από το θέατρο. Είχε δεθεί τόσο πολύ με εκείνο το κοριτσάκι, που όταν της το πήραν, έπεσε σε κατάθλιψη. Ο τύπος της εποχής οργίαζε καθημερινά με πρωτοσέλιδα.

Έλλη Λαμπέτη, ηθοποιός, θέατρο, Elli Lampeti

Η αρρώστια: Ο καρκίνος έκανε την εμφάνιση της στη ζωή της το 1969, αφού της στέρησε τις αγαπημένες της αδερφές, τις οποίες έχασε όλες (εκτός από την Αντιγόνη), από καρκίνο του μαστού. Η ίδια μετά την εγχείρηση (ολική μαστεκτομή) στην οποία υποβλήθηκε στις ΗΠΑ επέστρεψε και προσπάθησε να το ξεπεράσει. Ο καρκίνος έκανε την επανεμφάνισή του μετά από 11 χρόνια, το 1980. Οι μεταστάσεις ήταν συνεχείς. Οι χημειοθεραπείες στις οποίες υποβλήθηκε έπληξαν τις φωνητικές της χορδές, με αποτέλεσμα σταδιακά να χάσει και τη φωνή της. Η τελευταία παράσταση στην οποία πρωταγωνίστησε στην Αθήνα ήταν τα “Παιδιά ενός κατώτερου Θεού” στον ρόλο της κωφής Σάρα.

Στις 3 Σεπτεμβρίου 1983 στις 7:30 το πρωί άφησε την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο Mount Sinai Hospital της Νέας Υόρκης, όπου είχε μεταβεί λίγες εβδομάδες πριν. Στις 5 Σεπτεμβρίου 1983 η σορός της μεταφέρθηκε στην Αθήνα και στις 6 Σεπτεμβρίου 1983 κηδεύτηκε με δημόσια δαπάνη από το Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.

Έλλη Λαμπέτη, ηθοποιός, θέατρο, Elli Lampeti, Melina Mercouri

Μια σπάνια φωτογραφία: Μελίνα Μερκούρη, Έλλη Λαμπέτη και Μαρίκα Κοτοπούλη

Στην τηλεόραση το μοναδικό πράγμα που έκανε ήταν 6 επεισόδια στην ΥΕΝΕΔ το 1979, σε σκηνοθεσία Παντελή Βούλγαρη. Ήταν η περίφημη απαγγελία της από το «Κατά Ματθαίον» Ευαγγέλιο.

Η δεσποινίς Μαργαρίτα

Έλλη Λαμπέτη, ηθοποιός, θέατρο, Elli Lampeti

Δεν είχα την τύχη να την γνωρίσω, αλλά ευτυχώς την πρόλαβα σε μερικές παραστάσεις. Θυμάμαι όταν ήμουν σπουδαστής στην Σχολή Σκηνοθεσίας Λυκούργου Σταυράκου και είχα “ελευθέρας” για θέατρα και κινηματογράφους, όταν είχε ανεβάσει το «Δεσποινίς Μαργαρίτα» σε μετάφραση Κώστα Ταχτσή και σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη. Πήγαινα μία φορά την βδομάδα (δεν είναι υπερβολή), μόνος μου, στον εξώστη και το έβλεπα. Ήμουν μαγεμένος και από το έργο αλλά κυρίως με τον τρόπο που έπαιζε.

Έλλη Λαμπέτη, ηθοποιός, θέατρο, Elli Lampeti

  • ”… Eδώ μέσα απαιτώ σεβασμό. Παράσιτα! Μην σας περάσει απ’ το μυαλό πως μπορείτε να με κάνετε ό,τι θέλετε. Εγώ είμαι τ’ αφεντικό εδώ μέσα, και θα σας στουμπώσω με βιολογία ώσπου να βγάλετε το σκατό απ’ τον κώλο! ” (Από την “Δεσποινίδα Μαργαρίτα”)

Έλλη Λαμπέτη, ηθοποιός, θέατρο, Elli Lampeti

Με τον Μιχάλη Κακογιάννη έκανε τις 3 καλύτερες και πιο πετυχημένες ταινίες της.

Οι 10 ταινίες της

  • 1946 «Αδούλωτοι σκλάβοι», σε σενάριο και σκηνοθεσία του Βίωνα Παπαμιχάλη.
  • 1947 «Παιδιά της Αθήνας» ή «Οι σαλταδόροι», σε σενάριο Ίωνα Νταϊφά – Τίμου Μωραϊτίνη και σκηνοθεσία Τάκη Μπακόπουλου.
  • 1949 «Διαγωγή μηδέν» ή «Σκάνδαλα στο Παρθεναγωγείο», σε σενάριο του Δημήτρη Γιαννουκάκη και σκηνοθεσία Γιάννη Φιλίππου και Μιχάλη Γαζιάδη
  • 1951 «Ματωμένα Χριστούγεννα», σε σενάριο Γιώργου Ασημακόπουλου και σκηνοθεσία Γιώργου Ζερβού
  • 1953 «Κυριακάτικο ξύπνημα», σενάριο και σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη
  • 1954 «Η κάλπικη λίρα», σε σενάριο και σκηνοθεσία Γιώργου Τζαβέλλα
  • 1956 «Το κορίτσι με τα μαύρα», σενάριο και σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη
  • 1958 «Το τελευταίο ψέμα», σενάριο και σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη
  • 1961 «Χαμένο κορμί» (The Wastrel), σενάριο Μιχάλη Κακογιάννη – Φρέντερικ Γουέηκμαν, σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη
  • 1968 «Μια μέρα, ο πατέρας μου» («One Day, My Daddy»), σενάριο και σκηνοθεσία Φρέντερικ Γουέηκμαν
    Έλλη Λαμπέτη, ηθοποιός, θέατρο, Elli Lampeti

Στο ρόλο της Μπλανς Ντυμπουά, από το Λεωφορείο ο Πόθος.

Έλλη Λαμπέτη, ηθοποιός, θέατρο, Elli Lampeti

Με την Βέρα Κρούσκα στην παράσταση “Το άνθος του κάκτου”

—————————————————–

frida-bioumpi, elli lampeti, book

Τα βιβλία που γράφτηκαν γι’ αυτήν

  • «Έλλη Λαμπέτη: Η τελευταία παράσταση», της Φρίντα Μπιούμπι. Εκδόσεις Εξάντας (1983).

  • «Έλλη Λαμπέτη», των Μιχάλη Κακογιάννη και Μάριου Πλωρίτη. Εκδόσεις Ιτανός (1995)

  • «Έλλη Λαμπέτη», του Φρέντυ Γερμανού. Εκδόσεις Καστανιώτη (1996)

  • «Έλλη Λαμπέτη», του Φρίξου Ηλιάδη. Εκδόσεις Κοχλίας (2005).

———————————————————-

Δύο άρθα που αναφέρουν και την Λαμπέτη

Δεν κατάφεραν να γίνουν μητέρες: https://bit.ly/3eJEoDC

Υπέροχες νύφες – αξέχαστοι γάμοι: https://bit.ly/3cDJuj0

Έλλη Λαμπέτη, ηθοποιός, θέατρο, ELLI LAMPETI, MYTHOS, nikosonline.gr

Διαβάστε κι άλλα άρθρα για μεγάλους ηθοποιούς μας

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΟΡΝ: Γοητευτικός, έξυπνος, είρων & σνομπ https://bit.ly/2DshAcF

ΑΣΠΑΣΙΑ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Το παλιοκουμούνι https://bit.ly/3eIGjYR

ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΔΑΚΗ: Την δολοφόνησαν από ζήλια, φθόνο και μίσος https://bit.ly/347LTi4

ΜΑΡΙΚΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ: Bisexual και ναρκομανής https://bit.ly/2HCJHHY

ΚΑΤΙΝΑ ΠΑΞΙΝΟΥ: Έτσι την γνώρισα https://bit.ly/2qIjgso

ΑΝΝΑ ΣΥΝΟΔΙΝΟΥ: Η τελευταία μεγάλη τραγωδός https://bit.ly/2mZngQq

ΜΑΙΡΗ ΑΡΩΝΗ: Έκανε απεργία πείνας για να γίνει ηθοποιός https://bit.ly/2QZ5PRT

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ: Για την Μελίνα https://bit.ly/2yWXJiY

ΕΙΡΗΝΗ ΠΑΠΑ: Η γυναίκα Ελλάδα https://bit.ly/2exVczL

Elli Lampeti, Έλλη Λαμπέτη, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr

Ένα χρόνο πριν πεθάνει, χωρίς να μπορεί να μιλήσει πια, έπαιξε στο θέατρο μια κωφάλαλη. Την Σάρα, στο έργο “Παιδιά ενός κατώτερου Θεού” (φωτο επάνω), με συμπρωταγωνιστή τον Λευτέρη Βογιατζή. Ήταν τότε που είπε:

“Θέλω οι κωφάλαλοι που θα με βλέπουν απ’ την πλατεία να ξεχνάνε πως είμαι θεατρίνα και να νομίζουν πως είμαι κι εγώ κωφάλαλη” 

—————————————————–

 

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. φαινεται σημερα ειναι η ημερα των αστεριων που φωτισαν και φωτιζουν ακομα και σημερα με την ιστορια τους ,την ποιοτικη προσφορα ανθρωπων που τιμησαν και λατρευσαν την Τεχνη που με τοση μεγαλη αξια υπηρετησαν.Ελλη Λαμπετη…αλλο ενα θαυμα,ηθοποιιας,φωνης και σκηνικης παρουσιας.Οταν αναφερω το ονομα της…το συνδιαζω με τις λεξεις..παθος,ερωτας,προσφορα..Μια παρουσια λεπτεπιλεπτη ,που ανεδυε ομως μια εσωτερικη δυναμη και ενα παθος ζωης.Ακομη και σημερα μου αρεσει να βλεπω ταινιεςτης γιατι απολαμβανω την υπεροχη φωνη της.

  2. Στην τηλεόραση έκανε ακόμα μία σπουδαία εμφάνιση το 1967. Ερμήνευσε σπαρακτικά την “Ανθρώπινη Φωνή” στα πλαίσια της εκπομπής “Θέματα λόγου και τέχνης” της Μαρίας Καραβία, την οποία δυστυχώς έσβησαν οι γνωστοί ανεύθυνοι-υπεύθυνοι της ΕΡΤ εκείνα τα χρόνια. Το μόνο που έχει μείνει είναι μία φωτογραφία τραβηγμένη από την οθόνη της τηλεόρασης…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.