Ένας άντρας πλασμένος στο φως

0
573

75154_2031_M

Κατά την γνώμη μου, αυτός ο ηθοποιός είναι ο πρίγκιπας του Ελληνικού θεάτρου. Ο Χρήστος Λούλης είναι ένας άντρας πλασμένος στο φως. Φτιαγμένος από όλα τα υλικά του θεάτρου, είναι ο ηθοποιός που τον τοποθετείς πάνω στην σκηνή, τον φωτίζεις και λάμπει. Αστράφτει. Κι’ αυτό είναι κάτι που δεν στο δίνει και δεν στο παίρνει κανείς. Ή το ‘χεις ή δεν το ‘χεις.

——————-

Τον πρωτοείδα στην τηλεόραση στο πρώτο σήριαλ του Χριστόφορου Παπακαλιάτη, και παρ’ όλο που έπαιξε ελάχιστα – σκοτωνόταν αν θυμάμαι καλά- κάτι με έκανε να τον προσέξω. Έκτοτε τον παρακολουθώ ανελλιπώς. Και στα θεατρικά αλλά και στα κινηματογραφικά του. Όταν μάλιστα με είδε μπροστά του, σ’ ένα θέατρο της Κύπρου, τα έχασε! Εκεί μάλιστα ήταν και η φορά που είπαμε και δύο κουβέντες παρά πάνω.

Η καριέρα του χοντρικά χωρίζεται μέχρι στιγμής σε δύο φάσεις. Στην περίοδο του Θεάτρου Αμόρε και στην περίοδο του Εθνικού Θεάτρου. Και είναι από τους ηθοποιούς που μπορεί να υποστηρίξει κάθε ρόλο. Από πρωταγωνιστικό μέχρι πολύ μικρό και από κλασσικό μέχρι πολύ σύγχρονο και αρχαίο δράμα. Του αρέσουν μάλιστα τα δύσκολα. Δεν θα ξεχάσω στο θέατρο «Πορεία» σε μια παράσταση του Γιάννη Χουβαρδά που έπαιζε τον θάνατο, ήταν συνέχεια με τα ειδικά πέδιλα και έκανε πατινάζ. Δεν ήξερε, έμαθε για την παράσταση. Δεν έχει το παραμικρό πρόβλημα να «τσαλακωθεί» ή ακόμα και να γδυθεί εντελώς μπροστά στους θεατές. Το ‘χει κάνει και στο Αμόρε αλλά και πρόσφατα στο «Δεκαήμερο» του Βοκάκιου.

Ο Χρήστος Λούλης, πρόσφατα έκανε και ένα όνειρο του πραγματικότητα, Έπαιξε τον Άμλετ, τον πρίγκιπα της Δανίας στο ομότιτλο ποιητικό αριστούργημα του Ουίλιαμ Σαίξπηρ σε σκηνοθεσία του Γιάννη Χουβαρδά στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Είναι ο ρόλος όνειρο για πολλούς ηθοποιούς και συγχρόνως μια μεγάλη πρόκληση για το πώς θα τον προσεγγίσεις. Ο ίδιος αφαίρεσε από την ερμηνεία του, θεωρητικά κείμενα και γνώμες τρίτων. Δεν ήθελε να αγχωθεί ή να διαβάσει μελέτες και τελικά να παίξει τον Άμλετ σαν κάτι “ξένο”. Ήθελε να έχει συνέχεια στο νου του πως αυτή η ιστορία δεν συμβαίνει σ’ εκείνον. Απλά είναι ένας ηθοποιός που θα αφηγηθεί το δράμα του Άμλετ. Οι Άγγλοι αντιμετωπίζουν τον ποιητικό λόγο του Σαίξπηρ σαν να μιλούν στο δρόμο, δεν τον δραματοποιούν.

loulis

Μετά τον Άμλετ, ακολούθησε ο Βυσσινόκηπος του Τσέχωφ σε σκηνοθεσία Νίκου Καραθάνου, πάλι στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

christosloulis_3

xchristosloulis_2_jpg_pagespeed_ic_ZRo__N8bKD00Nb2Ba1du

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Βαγγέλης Πατσιαλός

Screen-Shot-2014-01-21-at-12_53_34-PM

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Βαγγέλης Πατσιαλός

christosloulis_4

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Βαγγέλης Πατσιαλός

christosloulis_5

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Βαγγέλης Πατσιαλός

————————-

Ένα blog για την ζωή, τον άνθρωπο και τις τέχνες. Ακολουθήστε το nikosonline.gr

Twitter: https://twitter.com/NikosOnLineGr

Instagram: https://instagram.com/nikosonline/

Pinterest: http://www.pinterest.com/NikosOnLine/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.