Στο πιο διάσημο βιβλίο του περιέγραφε την αποξένωση που επέρχεται με την ενηλικίωση ενός παιδιού και την απώλεια της αθωότητας που ακολουθεί. Η επιτυχία που γνώρισε μ’ αυτό το βιβλίο έστρεψε τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του, κάτι που αποστρεφόταν, με αποτέλεσμα να αποξενωθεί και να γίνει απόκοσμος.
Jerome David “J.D.” Salinger
Ο Τζερόμ Ντέιβιντ Σάλιντζερ (Jerome David “J.D.” Salinger), γεννήθηκε την 1η Ιανουαρίου 1919 και πέθανε 27 Ιανουαρίου 2010. Ο Σάλιντζερ μεγάλωσε στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης και ξεκίνησε την συγγραφική του σταδιοδρομία γράφοντας σύντομες ιστορίες κατά την περίοδο όπου παρακολουθούσε μαθήματα στο γυμνάσιο. Αρκετά από αυτά δημοσιεύτηκαν μετέπειτα στο φιλολογικό περιοδικό Story στις αρχές της δεκαετίας του 1940, πριν υπηρετήσει στον στρατό κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Το 1948, το διήγημα του με τίτλο A Perfect Day for Bananafish (Μια τέλεια μέρα για μπανανόψαρα) δημοσιεύτηκε στο πολύ σοφιστικέ περιοδικό The New Yorker, το οποίο δημοσίευσε και πολλά μετέπειτα έργα του.
Τα φώτα της δημοσιότητας τον έκαναν να αποξενωθεί και να γίνει «περίεργος» και απόκοσμος.
Το 1951, το βιβλίο του με τίτλο The Catcher in the Rye/ Ο φύλακας στην σίκαλη με την κυκλοφορία του έγινε αμέσως μεγάλη επιτυχία. Στο βιβλίο αυτό περιέγραφε την αποξένωση που επέρχεται με την ενηλικίωση και την απώλεια της αθωότητας που ακολουθεί. Η μεγάλη επιτυχία του «Φύλακα» το 1951 τρόμαξε τον φυγόκοσμο Σάλιντζερ. Έγινε ακόμη πιο απόμακρος, απέφυγε όσο μπορούσε τη δημοσιότητα, αρνήθηκε πεισματικά να μεταφερθεί ο «Φύλακας» στο σινεμά και ήταν έτοιμος να κάνει αγωγές σε οποιονδήποτε δοκίμαζε να απειλήσει την ιδιωτική του ζωή.
Για το υπόλοιπο της ζωής του, ο Σάλιντζερ αγωνίζονταν να αποφύγει την δημοσιότητα, και ενεπλάκη σε δικαστικές διαμάχες, το 1980 με τον βιογράφο του Ian Hamilton, και στα τέλη του 1990 με μια πρώην ερωμένη του και την κόρη του Μάργκαρετ Σάλιντζερ οι οποίες έγραψαν τα απομνημονεύματα τους γι’ αυτόν, παρουσιάζοντας τον ως ένα παράξενο, αυταρχικό, σχεδόν βάναυσο άνδρα. Πέθανε από φυσικά αίτια στις 27 Ιανουαρίου 2010, στο σπίτι του στο New Hampshire. Τον Νοέμβριο του 2013, τρία ακυκλοφόρητα διηγήματα του κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο για μικρό χρονικό διάστημα.
Παρά την αναγνώριση που κέρδισε, πέρασε το υπόλοιπο της ζωής του σε απομόνωση για παραπάνω από μισό αιώνα. Κυκλοφόρησε το τελευταίο βιβλίο του το 1965 και έδωσε την τελευταία του συνέντευξη το 1980.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Και το βιβλίο έγινε ταινία: https://bit.ly/32G3mmk
Διαβάστε επίσης ένα άρθρο, στο οποίο η μεταφράστρια του Salinger στην Ελλάδα, η κ. Τζένη Μαστοράκη, εξηγεί γιατί μετέφρασε ξανά το βιβλίο και γιατί του άλλαξε τον τίτλο: https://bit.ly/2QAPOyb
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Και το βιβλίο έγινε ταινία: https://bit.ly/32G3mmk
———————————-
Κι’ άλλα άρθρα για γνωστούς συγγραφείς
Νίτσε: Ο πιο αμφιλεγόμενος φιλόσοφος https://bit.ly/3abmerQ
Ερρίκος Ίψεν: Ψυχογράφησε τις γυναίκες https://bit.ly/2JdO7W5
Knut Hamsun: Έγινε φιλο-Nazi, έκαψαν τα βιβλία του… https://bit.ly/3dkfw4y
Ernest Hemingway: The Legend https://bit.ly/3bszCYX
Maya Angelou: Γκαρσόνα, πόρνη, συγγραφέας https://bit.ly/38rUw9d
Jack Kerouac: Ποδοσφαιριστής, λαντζέρης και μεγάλος συγγραφέας https://bit.ly/2SJ4BYP
Edgar Allan Poe: Τρόμος, φαντασία και ρομαντισμός https://bit.ly/3bBfRiD
Sylvia Plath: Διπολική με τάσεις αυτοκτονίας https://bit.ly/3hlRGYz
Virginia Woolf: Ερωτικά κακοποιημένη από τα αδέλφια της https://bit.ly/2OW8d8S
Emily Dickinson: Αναγνώριση μετά θάνατον https://bit.ly/3eE8LLN
Patricia Highsmith: Μια λεσβία μισογύνης https://bit.ly/37nW2Yz
Colette: Φεμινίστρια, τσαμπουκάς και bisexual https://bit.ly/38sbrbU
Simone de Beauvoir: Η «νυμφομανής λεσβία» https://bit.ly/2SMgfC2
——————————————
[…] https://www.nikosonline.gr/%CE%AD%CE%BD%CE%B1%CF%82-%CE%B1%CF%80%CF%8C%CE%BA%CE%BF%CF%83%CE%BC%CE%BF… […]
Καλα που μου το θυμισες.Θα το διαβασω ξανα.Το “φυλακας στην σικαλη” βεβαια. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.