Ένας γυάλινος δρομέας

4
309

newego_LARGE_t_248161_106557130

Σιγά μωρέ το γλυπτό»», έλεγαν κάποιοι, όταν πρωτοείδαμε στην πλατεία Ομονοίας τον Δρομέα του Κώστα Βαρώτσου. «Έβαλε εκεί χάμω τζάμια το ένα πάνω στο άλλο». Αν δείτε το video θα καταλάβετε ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα.

H κατασκευή του αγάλματος έγινε μετά από πρόσκληση του τότε αντιδημάρχου Αθηνών και διάσημου συνθέτη Σταύρου Ξαρχάκου -επί δημαρχίας του Μιλτιάδη Έβερτ. Ο καλλιτέχνης Κώστας Βαρώτσος, έφτιαξε το συγκεκριμένο άγαλμα το 1988 από γυαλί το οποίο τοποθετήθηκε αρχικά στην πλατεία Ομονοίας γιατί ήθελε να αναπαραστήσει την ταχύτητα της καθημερινότητας και ιδιαίτερα της πλατείας Ομονοίας. Το άγαλμα δέχτηκε έντονες κριτικές από κριτικούς και από το κοινό. Δεν άρεσε. Σήμερα το άγαλμα βρίσκεται στην περιοχή του Χίλτον.

Το γυάλινο άγαλμα μεταφέρθηκε από την πλατεία Ομονοίας, όταν ξεκίνησαν οι εργασίες για το σταθμό του μετρό, οπότε και πήγε στην πλατεία Μεγάλης του Γένους Σχολής, μπροστά στο ξενοδοχείο Hilton.

upl5420de7c06fc1

Ο Βαρώτσος αποκρυσταλλώνει μία οριακή χρονική στιγμή στην κίνηση του Δρομέα, παρουσιάζει μία μορφή που αποτυπώνει την κεκτημένη ταχύτητα της καθημερινότητας

15001797

Ο Κώστας Βαρώτσος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1955 και σπούδασε αρχιτεκτονική και ζωγραφική στη Πεσκάρα και στη Ρώμη αντίστοιχα. Στα αγάλματά του χρησιμοποιεί συνήθως διάφανα υλικά όπως γυαλί, πλεξιγκλάς ή ακόμα και το νερό και σε διάφορα έργα του έχει χρησιμοποιήσει επίσης πέτρα και ατσάλι. Τα έργα του έχουν σχεδόν πάντα ένα κοινωνικό και συμβολικό χαρακτήρα ενώ θέλουν να περάσουν ένα βίωμα στον θεατή.

omonoia3

Η πρώτη του θέση στην στρογγυλή πλατεία Ομονοίας και μέσα στα νερά ήταν ιδανική.

omonia2

017_M

Ο Κώστας Βαρώτσος έχει δηλώσει πώς δεν πήρε ούτε μια δραχμή για τα δημόσια έργα του στην Ελλάδα και πώς τον δρομέα τον έχει κάνει δώρο.

o_dromeas_69897

Και για να καταλάβετε πως είναι φτιαγμένος ο Δρομέας ρίξτε μια ματιά στο video. Θα σας λυθούν όλες οι απορίες

4 COMMENTS

  1. Ο δρομέας ήταν και πολύς για την πλατεία ομονοίας σε σχέση με την σαβούρα γύρο του.

  2. Συγχαρητήρια για το άρθρο σας στο έργο του Κωστα Βαρώτσου.
    Όσα γράφετε είναι απόλυτα ειλικρινή και αληθινά.
    Πολύς κόσμος μίσησε τότε αυτό το “σωρό με τα γυαλιά” στην πλατεία ομονοίας. Τοκοροϊδευαν. Ακούστηκαν διάφορα. Κανένας δεν το ήθελε εκεί. Μάλιστα πίστευαν ότι το χρυσοπλήρωσε ο τότε δήμαρχος!Πιστεύω ότι ο Βαρώτσος ακόμη και αν του είχαν υποσχεθεί δεν πήρε καθόλου χρήματα για το έργο αυτό και αν έγινε κάτι τέτοιο θα ήταν ελάχιστα. Ήταν ένα κόσμημα για την πλατεία Ομονοίας που κανείς δεν εκτιμησε. Τώρα που το μετέφεραν στο Χίλτον φαντάζει υπέροχα αλλά και πάλι πιστεύω ότι απλά ο κόσμος το προσπερνά. Το βίντεο βέβαια δε με κάλυψε απόλυτα αλλά ήταν ένα δείγμα να δει ο κόσμος που καταλαβαίνει. Μπορεί να μην το παραδέχτηκε ποτέ κανείς αλλά πολλοί τον ζήλεψαν γι αυτό.

  3. Ο δρομέας φτιάχτηκε για την πλατεία Ομονοίας Νικόλα και εκεί έπρεπε να παραμείνει. Ήταν δώρο προς την πολιτεία ενός αρχιτέκτονα που δούλεψε σκληρά γι αυτό και εισέπραξε την κακία του κόσμου. Οχι βέβαια ότι στο χιλτον δε φαντάζει υπέροχα τώρα. Ναι ίσως έχεις δίκιο. Σαβούρα γύρω του. Τώρα είναι ελεύθερος έτσι όπως τον φανταστηκε ο Βαρώτσος.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here