27 Σεπτεμβρίου το 1917, ο Edgar Degas, περνά στην αθανασία, έχοντας διαγράψει μια λαμπρή πορεία στην ζωγραφική τέχνη και όχι μόνο. Γεννημένος το 1834 από οικογένεια εύπορων τραπεζιτών, είχε την τύχη να κάνει κλασσικές σπουδές στο Lycée Louis-le-Grand στο Παρίσι και να μάθει αρχαία ελληνικά, λατινικά, να μελετήσει τους αρχαίους συγγραφείς, αλλά και την αρχαία τέχνη.
Γράφει η Μαίρη Σβαρνιά/ Editor Νίκος Μουρατίδης
Ο πατέρας του ήταν εκείνος που ανακάλυψε από πολύ νωρίς την καλλιτεχνική φλέβα του μικρού Edgar και τον ενθάρρυνε στο να σκιτσάρει, ενώ παράλληλα τον πήγαινε στα μουσεία του Παρισιού, ώστε να εξοικειώνεται με τα έργα των μεγάλων masters. Ο Degas ξεκίνησε να ζωγραφίζει αντιγράφοντας Αναγεννησιακά masterpieces στο Μουσείο του Λούβρου και στην συνέχεια μαθήτευσε στο στούντιο του Louis Lamothe, όπου και διδάχθηκε τον ακαδημαϊκό τρόπο ζωγραφικής. Τα ταξίδια του στην Ιταλία τον εξοικείωσαν ακόμα περισσότερο με την κλασσική ζωγραφική και έτσι ο ζωγράφος πια Degas διαμορφώνει το δικό του στυλ, έχοντας απορροφήσει τόσο τους παραδοσιακούς τρόπους της ζωγραφικής, όσο και ανακαλύψει νέους, πρωτοποριακούς τρόπους. Όπως και πολλοί άλλοι ζωγράφοι της εποχής του, μελέτησε και αφομοίωσε για παράδειγμα στοιχεία από την Ιαπωνική ζωγραφική, αλλά διαμόρφωσε ένα καθαρά δικό του στυλ.
Υπήρξε ένας από τους ιδρυτές του Ιμπρεσιονισμού, αν και ο ίδιος είχε απορρίψει τον όρο και αυτοπροσδιοριζόταν ως ρεαλιστής. Σε αντίθεση με τους περισσότερους ιμπρεσιονιστές που αρέσκονταν στο να ζωγραφίζουν τοπία, ο Degas προτιμούσε να ζωγραφίζει μπαλαρίνες –ένα τεράστιο κομμάτι του έργου του αφορά στην αποτύπωση του μπαλέτου- γυναίκες να πλένουν ρούχα και σκηνές από την καθημερινή ζωή απλών και φτωχών ανθρώπων. Η τέχνη του δεν περιορίστηκε στην ζωγραφική, αλλά πειραματίστηκε τόσο με τα χαρακτικά, όσο και με την φωτογραφία και φυσικά με την γλυπτική.
Στα τέλη του 1880, ο ζωγράφος άρχισε να χάνει την όραση του, λόγω σοβαρού τραυματισμού που είχε υποστεί στα μάτια κατά την διάρκεια του Γαλλο-Πρωσσικού πόλεμου του 1870-71 και από τότε αφοσιώνεται σχεδόν αποκλειστικά στην ζωγραφική χορευτριών ή γυμνών, στρεφόμενος όλο και περισσότερο προς την γλυπτική, όσο μειώνονταν η όρασή του. Κατέληξε καταθλιπτικός λόγω της σταδιακής του τύφλωσης, αλλά παρ’ όλα αυτά συνέχισε να εργάζεται μέχρι το 1912, όπου και εγκατέλειψε οριστικά το στούντιό του στην Μονμάρτη, στο οποίο εργαζόταν για περισσότερα από είκοσι χρόνια. Πέθανε πέντε χρόνια αργότερα, σε ηλικία 83 ετών, αφήνοντάς μας μια τεράστια και ανεκτίμητη κληρονομιά.
Κατέληξε καταθλιπτικός λόγω της σταδιακής του τύφλωσης, αλλά παρ’ όλα αυτά συνέχισε να εργάζεται
Σε αντίθεση με τους περισσότερους ιμπρεσιονιστές που αρέσκονταν στο να ζωγραφίζουν τοπία, ο Degas προτιμούσε να ζωγραφίζει μπαλαρίνες.
Ο ίδιος ο ζωγράφος και δεξιά μια από τις μπαλαρίνες του
Επίσης, εκτός απο τις μπαλαρίνες, είχε ιδιαίτερη αδυναμία και στα άλογα
Η τέχνη του δεν περιορίστηκε στην ζωγραφική, αλλά πειραματίστηκε τόσο με τα χαρακτικά, όσο και με την φωτογραφία και φυσικά με την γλυπτική.
—————————————————————————-
Ζωγράφοι…
PICASSO: Ήταν κάποτε παιδάκι https://bit.ly/2zHZixv
PAUL CEZANNE: Δύστροπος, μοναχικός και πρωτοπόρος https://bit.ly/2NGxstD
HENRI MATISSE: Με καρκίνο, σε αναπηρικό καροτσάκι και δούλευε…. https://bit.ly/2hGMSmi
HENRI de TOULOUSE–LAUTREC: Ήταν νάνος, μποέμ και γυναικάς…https://bit.ly/2wmaq0U
VINCENT VAN GOGH: Ανάμεσα στην κατάθλιψη και την μεγαλοφυΐα https://bit.ly/2vpa5Pd
PAUL GAUGUIN: Ήταν καταθλιπτικός https://bit.ly/2jvaA2b
AMEDEO MODIGLIANI: Φυματικός και χασικλής μέσα στα πορνεία https://bit.ly/2N7uZad
CLAUDE MONET: Ο μεγάλος δάσκαλος https://bit.ly/2YvmtuB
EDWARD HOPPER: Έφυγε μόνος και ξεχασμένος https://bit.ly/3eV5IhW
FERNANDO BOTERO: Παντρεύτηκε Ελληνίδα https://bit.ly/2YzFXOP
JOAQUIN SOROLLA: Ο ζωγράφος του καλοκαιριού https://bit.ly/3cY98Ss
EDVARD MUNCH: Ζούσε με παραισθήσεις και μανίες καταδίωξης https://bit.ly/3t0nsPT
… και ζωγραφική
Έργα τέχνης λουσμένα στο καλοκαιρινό φως: https://bit.ly/3v4xZKd
Οι 10 καλύτεροι πίνακες με λουλούδια: https://bit.ly/30GNkUo
10 υπέροχοι πίνακες για το καλοκαίρι https://bit.ly/2YMLjpx
[…] 1917 – Εντγκάρ Ντεγκά, Γάλλος ζωγράφος (Για περισσότερα πατήστε τον σύνδεσμο: https://www.nikosonline.gr/?p=26422) […]
..εξαιρετικός…!!!! υπέροχο αφιερώμα!
Εξαιρετικός!!