Ένας μονοσάνδαλος ήρωας…

Η ομορφιά, η γενναιότητα και η τόλμη του έχουν δοξαστεί ανά τους αιώνες, αρχής γενομένης από την Ελληνική μυθολογία. Η Αργοναυτική εκστρατεία ήταν μόνο η αρχή… γιατί η Μήδεια, είχε άλλα σχέδια…

1
2022

Η ομορφιά, η γενναιότητα και η τόλμη του έχουν δοξαστεί ανά τους αιώνες, αρχής γενομένης από την Ελληνική μυθολογία. Η Αργοναυτική εκστρατεία ήταν μόνο η αρχή για τον μονοσάνδαλο πρίγκιπα… γιατί η Μήδεια, είχε άλλα σχέδια!

Ο Ιάσονας ήταν γιος του Αίσονα και της Πολυμήδης, θείας του Οδυσσέα. Ήταν απόγονος του Αιόλου, και η ζωή του έμελλε να ήταν γεμάτη από περιπέτεια. Ο πατέρας του, ο Αίσονας, νόμιμος βασιλιάς της Ιωλκού, εκδιώχθηκε από τον ετεροθαλή αδελφό του, τον Πελία, και ο μικρός Ιάσονας ανατράφηκε στο Πήλιο από τον Κένταυρο Χείρωνα, που του δίδαξε τα πάντα αλλά και την Ιατρική.

1_M

Αναπαραστάσεις με τον Ιάσονα σε νεαρή ηλικία και τον κένταυρο Χείρωνα

Μόλις ενηλικιώθηκε, ο Ιάσονας αποφάσισε να πάει την Ιωλκό. Στον δρόμο, καθώς επεχείρησε να περάσει ένα ποτάμι, έχασε το ένα του σανδάλι, οπότε εμφανίσθηκε στη γενέτειρά του «μονοσάνδαλος». Φορούσε το τομάρι ενός πάνθηρα και κρατούσε από μία λόγχη στο κάθε του χέρι. Φθάνοντας στο κέντρο της Ιωλκού τον είδε ο Πελίας που τρομοκρατήθηκε, επειδή ένας χρησμός του είχε πει να «φυλαχθεί από τον μονοσάνδαλο». Ο Ιάσονας έμεινε 5 ημέρες στο σπίτι του πατέρα του και στη συνέχεια πήγε στον Πελία και του ζήτησε την εξουσία. Εκείνος για να του την παραχωρήσει απαίτησε να του πάει το Χρυσόμαλλο δέρας, την προβιά δηλαδή του φτερωτού κριαριού, που είχε φυγαδεύσει τον Φρίξο και την Έλλη.

Μόλις πάρθηκε η απόφαση, ο Ιάσονας βρήκε τον Αργο, τον γιο του Φρίξου, και ζήτησε τη βοήθειά του. Ο Άργος τότε, μετά από συμβουλή της θεάς Αθηνάς, ναυπήγησε την «Αργώ». Μετά ο Ιάσονας έβαλε κήρυκα να γυρίσει όλη την Ελλάδα και αναγγείλει την επικείμενη εκστρατεία για να έρθει να συμμετάσχει όποιος θα ήθελε. Αυτή η εκστρατεία έγινε γνωστή, από το όνομα του πλοίου, ως Αργοναυτική, και οι ήρωες που συμμετείχαν ως Αργοναύτες.

ship35

Αφού πέρασαν από την Λήμνο, την Σαμοθράκη, την Κύζικο, την Μυσία, τις χώρες των Βεβρύκων και των Μαριανδυνών, και αφού απάλλαξαν τον Φινέα από τις Άρπυιες, οι Αργοναύτες έφθασαν στην Κολχίδα. Εκεί ο Ιάσονας παρουσιάσθηκε μπροστά στον βασιλέα Αιήτη, στον οποίο ο Φρίξος είχε δωρίσει το Χρυσόμαλλο Δέρας, και του εξήγησε τον σκοπό της αποστολής του. Ο Αιήτης, που είχε αφιερώσει το Δέρας στον θεό Άρη, είπε ότι δεν είχε αντίρρηση, αρκεί ο Ιάσονας να έζευε δύο ταύρους με χάλκινα πόδια που έβγαζαν φλόγες από τα ρουθούνια τους (οι δύο αυτοί ταύροι, δώρο του Ήφαιστου στον Αιήτη, δεν είχαν ζευτεί ποτέ πριν), να οργώσει με αυτούς ένα χωράφι και να το σπείρει με τα δόντια ενός δράκου.

Ο Ιάσονας άρχισε να σχεδιάζει το πώς θα πετύχει αυτά που τον διέταξε ο Αιήτης, όταν μπήκε στη ζωή του η Μήδεια, η μάγισσα κόρη του. Η Μήδεια βλέποντας τον ωραίο και θαρραλέο Έλληνα, τον ερωτεύθηκε κεραυνοβόλα, και θέλησε να τον βοηθήσει. Του ζήτησε όμως να της υποσχεθεί ότι θα την έπαιρνε μαζί του στην Ελλάδα και θα την παντρευόταν. Ο Ιάσων της το υποσχέθηκε και η Μήδεια του έδωσε ένα υγρό, με το οποίο άλειψε το σώμα του αλλά και την ασπίδα του. Από τη στιγμή εκείνη δεν μπορούσε να τον βλάψει ούτε όπλο, ούτε η φωτιά. Μόνο που η ισχύς του μαγικού υγρού έπαυε μετά από 24 ώρες. Και τελικά ο Ιάσωνας τα κατάφερε.

Ο Ιάσονας επιτέλεσε μεν την απαίτηση του βασιλιά, ο Αιήτης δε, αθέτησε την υπόσχεσή του. Προσπάθησε μάλιστα να κάψει το πλοίο και να εξοντώσει τους Αργοναύτες. Δεν απέμενε παρά να κατορθώσει να πάρει ο Ιάσονας το Δέρας μόνος του. Αλλά το φύλαγε ένας δράκος που δεν κοιμόταν ποτέ. Και πάλι έδρασε η Μήδεια και με τα μάγια της αποκοίμισε το τέρας, οπότε ο Ιάσονας πλησίασε, ξεκρέμασε το Χρυσόμαλλο Δέρας από το δέντρο όπου ήταν κρεμασμένο και το πήρε μαζί του. Ο Αιήτης ήταν τόσο σίγουρος για τον δράκοντα αυτό, ώστε δεν έδειξε την απαιτούμενη προσοχή. Οι Αργοναύτες λοιπόν κατάφεραν να αποπλεύσουν μαζί με το Δέρας, τη Μήδεια, αλλά και τον αδελφό της Μήδειας, τον Άψυρτο.

Ο Αιήτης τους κατεδίωξε με ένα πλοίο, αλλά η Μήδεια έσφαξε τον Άψυρτο, τον κομμάτιασε και πετούσε ένα-ένα τα κομμάτια στη θάλασσα, οπότε ο Αιήτης έχασε πολύ χρόνο για να περισυλλέξει τα κομμάτια του γιου του και οι Αργοναύτες διέφυγαν.

cfd30a9529cb4be08919f54088b451c3

Μετά από πρόσθετες περιπέτειες (καθώς ο Δίας ήταν οργισμένος για το έγκλημα και τους έστελνε πλέον συνεχώς τρικυμίες), ο Ιάσονας ικέτευσε τον Απόλλωνα να τους δείξει τον δρόμο. Πραγματικά, ο θεός του φωτός τους έστειλε μια φωτεινή δέσμη η οποία τους οδήγησε σε μία από τις Σποράδες, από όπου στη συνέχεια βρήκαν τον δρόμο τους για την Ιωλκό….

Ο Ιάσονας, έχοντας πάρει ως σύζυγό του τη Μήδεια, παρέδωσε στον Πελία το Χρυσόμαλλο Δέρας. Από το σημείο αυτό και πέρα δημιουργήθηκαν διάφορες παραδόσεις και εκδοχές. Σύμφωνα με μία, ο Ιάσονας πήρε τη βασιλεία, αλλά σύμφωνα με άλλη ήταν τόσο εξαντλημένος, ώστε απλώς έζησε ήσυχα στην πόλη του και απέκτησαν με τη Μήδεια ένα γιο, τον Μήδειο. Μετά από λίγο καιρό όμως θέλησε να εκδικηθεί τον θείο του τον Πελία για τα όσα αυτός είχε κάνει στον πατέρα του (τον είχε σκοτώσει αναγκάζοντάς τον να πιει αίμα ταύρου). Τότε η Μήδεια, αναλαμβάνοντας να ικανοποιήσει την εκδικητική μανία του Ιάσονα, συνέλαβε, ως μάγισσα, το εξής σατανικό σχέδιο: έπεισε τις κόρες του Πελία να σφάξουν τον πατέρα τους, για να τον ξανακάνουν νέο. Οι χαζές θυγατέρες τότε κατέσφαξαν τον γέροντα Πελία προσδοκώντας τη μετατροπή του σε νέο, αλλά ο Πελίας δεν ξαναγύρισε ποτέ στη ζωή. Μετά από αυτά, ο γιος του Πελία, ο Άκαστος, έδρασε αμέσως, διαδεχόμενος τον Πελία στον θρόνο της Ιωλκού, και έδιωξε από την πόλη τη Μήδεια με τον Ιάσονα. Το ζευγάρι βρήκε καταφύγιο στην Κόρινθο.

Την συνέχεια, και την ζωή του με την Μήδεια, θα την διαβάσετε στο άρθρο για την Μήδεια εδώ: 

Η Μήδεια έσφαξε τα παιδιά της: https://bit.ly/2XEbejN

d34f778abfcab314ca2858a3fe1269b4_M

Ο Ιάσονας παραδίδει το χρυσόµαλλο δέρας στον Πελία. Από αρχαίο ελληνικό αγγείο.

Εικόνα από αρχαίο ελληνικό αγγείο: Ο Ιάσονας παραδίδει το χρυσόµαλλο δέρας στον Πελία.

1Q_M

Δεκάδες αναπαραστάσεις του Ιάσονα στην χαρακτική και στην γλυπτική. Αριστερά έργο του Bertel Thorvaldsen

1E_M

Ο Ιάσονας του Bertel Thorvaldsen θεωρείται από τα αριστουργήματα του μεγάλου Δανού γλύπτη. Αναλυτικό άρθρο θα βρείτε εδώ:  Ο απόλυτος σταρ της γλυπτικής https://bit.ly/2Pv7hdZ

1W_M

Πίνακας του Ιταλού Michele CortazzoJason and the Golden Fleece (1808) και δεξιά ακόμα ένα γλυπτό του Ιάσονα κρατώντας το Χρυσόμαλλο δέρας.

8949fe2ca8b820bf9a7b8b951218b94f

Ο Ιάσονας έχει γίνει έργο τέχνης, γλυπτό, σκίτσο, comic και ότι άλλο βάλει ο νους σας. Πάνω με τους δύο μαινόμενους ταύρους.

1T_M

899dd9c033aa7195addf489659c55ef5

Αντιμέτωπος με τον δράκο που φύλαγε το Χρυσόμαλλο δέρας

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Πρόσφατα στο Ελληνικό θέατρο, ο ηγέτης της μεγάλης περιπέτειας των Αργοναυτών ήταν ο Γιάννης Στάνκογλου, ερμηνεύοντας τον Ιάσονα.

93975_web_new111309wkdmedea1

Στο θέατρο του Washburn University. Ο Michaul Garbo (Ιάσονας), και η Rebecca Radziejeski (Μήδεια)

Jason-and-the-Argonauts_M

Φυσικά και έχει γίνει ταινία όπως και μίνι σειρά για την τηλεόραση…

——————————————————-

ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑΣ

Ωραία Ελένη, η γυναίκα καταστροφή: https://bit.ly/2Jsrifh

Αχιλλέας: Ο κούκλος της Ελληνικής μυθολογίας https://bit.ly/2KY9H1L

Ηρακλής, ο μέγιστος των ηρώων: https://bit.ly/2YCFyZm

Ηρακλής, Ο σούπερ σταρ της μυθολογίας μας: https://bit.ly/328b7vX

Θησέας, ο Νο 2 σταρ μετά τον Ηρακλή: https://bit.ly/32bvjx1

Το δράμα της Αντιγόνης: https://bit.ly/326OsQP

Ο Οιδίποδας έκανε έρωτα με την μάνα του: https://bit.ly/2LAqUxP

Η μητροκτόνος Ηλέκτρα: https://bit.ly/2HYs2G3

Η Ιφιγένεια: https://bit.ly/2RUmXp6

Ο Ορέστης σκότωσε την μάνα του: https://bit.ly/2RSzHMD

Η Μήδεια έσφαξε τα παιδιά της: https://bit.ly/2XEbejN

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Η Ελληνική μυθολογία στην γλυπτική: https://bit.ly/2OOo5rL

Η Ελληνική μυθολογία στην ζωγραφική: https://bit.ly/2YvU0SM

Η ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑΣ

Κακοποιούν την Ελληνική μυθολογία https://bit.ly/2wRDvXR

Γιατί τους επιτρέπουμε να παραποιούν την Ελληνική μυθολογία; https://bit.ly/2LdSVJ8

Ε ρε τι έχουν να δουν πάλι τα ματάκια μας! https://bit.ly/2rPNMi7

Ο μαύρος Αχιλλέας https://bit.ly/2FYHGSb

JASON, IASONAS, GREEK MYTHOLOGY, ΙΑΣΟΝΑΣ, ΧΡΥΣΟΜΑΛΛΟ ΔΕΡΑΣ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ, ΜΗΔΕΙΑ, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr,

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.