Ένας πολύ εργατικός ζωγράφος

Ήταν ο ζωγράφος που την περίοδο 1975 – 1983 οργάνωσε σε συνεργασία με τους Δήμους, τους Τοπικούς Πολιτιστικούς Φορείς και την Πανελλήνια Πολιτιστική Κίνηση περισσότερες από 25 ατομικές εκθέσεις «Καλλιτεχνικής Αποκέντρωσης», όπως ο ίδιος τις ονόμαζε, με σκοπό τη διάδοση της Τέχνης στους ανθρώπους της περιφέρειας, σε διάφορες επαρχιακές πόλεις της Ελλάδας.

1
4892

Ήταν ο ζωγράφος που την περίοδο 1975 – 1983 οργάνωσε σε συνεργασία με τους Δήμους, τους Τοπικούς Πολιτιστικούς Φορείς και την Πανελλήνια Πολιτιστική Κίνηση, περισσότερες από 25 ατομικές εκθέσεις «Καλλιτεχνικής Αποκέντρωσης», όπως ο ίδιος τις ονόμαζε, με σκοπό τη διάδοση της Τέχνης στους ανθρώπους της περιφέρειας, σε διάφορες επαρχιακές πόλεις της Ελλάδας.

Ένα μέρος των έργων των εκθέσεων αυτών έγινε δωρεά από τον ίδιο τον ζωγράφο, προς τους εκάστοτε Τοπικούς Πολιτιστικούς Φορείς ή Δήμους. Η ενέργεια αυτή είχε ως αποτέλεσμα, μαζί και με τις δωρεές άλλων καλλιτεχνών, τη δημιουργία και συγκρότηση νέων Δημοτικών Πινακοθηκών σε αρκετές επαρχιακές πόλεις της Ελλάδας. 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΚΕΛΙΩΤΗΣ, ΖΩΓΡΑΦΟΣ, ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ,

Ο Γιώργος Σικελιώτης γεννήθηκε στην Σμύρνη στις 4 Φεβρουαρίου του 1917 και πέθανε στην Αθήνα στις 4 Σεπτεμβρίου του 1984. Είναι ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ζωγράφους και χαράκτες της λεγόμενης «γενιάς του ’30». Στην Αθήνα ήρθαν με την οικογένεια του το 1922 με την Μικρασιατική καταστροφή, και εγκαταστάθηκαν στην Καισαριανή. Φοίτησε στην Ανωτάτη Σχολή καλών Τεχνών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου από 1935 μέχρι το 1940 με καθηγητές τον Κωνσταντίνο Παρθένη και τον Σπυρίδωνα Βικάτο. Στην διάρκεια της ζωής και της καριέρας του έχει κάνει εκατοντάδες ομαδικές και προσωπικές εκθέσεις, έχει ζήσει και έχει δουλέψει στο εξωτερικό, ενώ έργα του βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη, σε πολλές δημοτικές πινακοθήκες και σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Giorgos Sikeliotis, art, painter, zografos, ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΚΕΛΙΩΤΗΣ, ΖΩΓΡΑΦΟΣ, ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ, ΝΙΚΟΣ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗΣ, nikosonline.gr,

Το 1960 η Ελληνική Επιτροπή της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Τέχνης τον εξέλεξε ως υποψήφιο για το Διεθνές Βραβείο του Μουσείου Guggenheim της Νέας Υόρκης, για το έργο του “Κορίτσια με Περιστέρια” (φωτο επάνω), όπου η επιτροπή βράβευσης του Μουσείου του απένειμε Εύφημη Μνεία. Μετά απ’ αυτό, το 1965 οργάνωσε ατομική έκθεση στην Νέα Υόρκη με 35 πίνακες, υπό την αιγίδα του Ελληνικού Προξενείου.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΚΕΛΙΩΤΗΣ, ΖΩΓΡΑΦΟΣ, ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ,

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΚΕΛΙΩΤΗΣ, ΖΩΓΡΑΦΟΣ, ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ,

Ο Σικελιώτης έζησε και εργάστηκε για μεγάλα χρονικά διαστήματα στην Αγγλία και στη Γαλλία. Στην Αγγλία, ζωγράφισε κυρίως το βιομηχανικό τοπίο της κεντρικής Αγγλίας, καθώς επίσης χωριά και τοπία της Ουαλίας.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΚΕΛΙΩΤΗΣ, ΖΩΓΡΑΦΟΣ, ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ,

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΚΕΛΙΩΤΗΣ, ΖΩΓΡΑΦΟΣ, ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ,

Το ζωγραφικό και χαρακτικό αυτό έργο παρουσιάστηκε σε δύο ατομικές εκθέσεις με τον τίτλο «Παλιά Αγγλία» (Αθήνα 1974, Θεσσαλονίκη 1975). Κατά την περίοδο 1977-1983 μετέβαινε συχνά στο Παρίσι όπου οργάνωσε το δικό του ατελιέ ζωγραφικής. Το ενδιαφέρον του εστιάστηκε στους ανθρώπους του Παρισιού, που αποτελούνταν από πλήθος διαφορετικών φυλών και εθνικοτήτων.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΚΕΛΙΩΤΗΣ, ΖΩΓΡΑΦΟΣ, ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ,

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΚΕΛΙΩΤΗΣ, ΖΩΓΡΑΦΟΣ, ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ,

Κατά τη διάρκεια της πεντηκονταετούς (1935-1984) καλλιτεχνικής του δραστηριότητας παρουσίασε το έργο του σε μεγάλη σειρά ατομικών και ομαδικών εκθέσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στην Ελλάδα παρουσίασε το έργο του σε 20 ατομικές εκθέσεις και σε περισσότερες από 185 ομαδικές.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΚΕΛΙΩΤΗΣ, ΖΩΓΡΑΦΟΣ, ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ,

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΚΕΛΙΩΤΗΣ, ΖΩΓΡΑΦΟΣ, ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ,

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΚΕΛΙΩΤΗΣ, ΖΩΓΡΑΦΟΣ, ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ,

Το εικαστικό του έργο, παρουσιάστηκε στην Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου, σε δύο αναδρομικές εκθέσεις: το 1975 στην «Αναδρομική Έκθεση» του συνολικού του έργου, με 186 έργα, και το 1983 στην «Αναδρομική Έκθεση Σχεδίων Προκατοχικών, Κατοχικών και Μετακατοχικών 1935 – 1950», με 214 σχέδια.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΚΕΛΙΩΤΗΣ, ΖΩΓΡΑΦΟΣ, ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ,

Στην ενότητα ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ θα βρείτε πολλά άρθρα για ζωγράφους και ζωγραφική

https://www.nikosonline.gr/category/εικαστικά/

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΚΕΛΙΩΤΗΣ, ΖΩΓΡΑΦΟΣ, ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ,

Διαβάστε και για άλλους μεγάλους μας ζωγράφους

Γιάννης Μόραλης, Ο γίγαντας της Ελληνικής ζωγραφικής: https://bit.ly/2CNNPTQ

Νίκος Εγγονόπουλος, Ο μεγάλος υπερρεαλιστής ποιητής και ζωγράφος: https://bit.ly/2pY7KWH

Γιάννης Τσαρούχης, Λάτρευε την Ελλάδα, την Κάλλας και την Μπέλλου: https://bit.ly/2EZl4j2

Γιώργος Μπουζιάνης, Ο Έλληνας θεμελιωτής της μοντέρνας τέχνης: https://bit.ly/2nhZfY9

Σωτήρης Σόρογκας, Ένας ολοκληρωμένος καλλιτέχνης: https://bit.ly/2L03Klj

Δημήτρης Μυταράς, Απεβίωσε τυφλός και πικραμένος: https://bit.ly/2JPQ9IV

Μιχάλης Μακρουλάκης, Ζωγράφισε την αυτοκράτειρα: https://bit.ly/2IMyJRf

Θεόφραστος Τριανταφυλλίδης, Έζησε και έδρασε με απόλυτη αυτονομία: https://bit.ly/2Tx0kdg

Παναγιώτης Τέτσης, Ήρθε το τέλος: https://bit.ly/2L4YMQn

Γιάννης Μιγάδης, Το χρώμα της μνήμης: https://bit.ly/2RZILSw

Ουμβέρτος Σ. Αργυρός, Ο μεγάλος Έλληνας Ιμπρεσιονιστής: https://bit.ly/2tPwen8

Γιώργος Σικελιώτης, Yorgos Sikeliotis

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. […] 4 Φεβρουαρίου – Γιώργος Σικελιώτης, Έλληνας ζωγράφος και χαράκτης: Ο Γιώργος Σικελιώτης γεννήθηκε στην Σμύρνη στις 4 Φεβρουαρίου του 1917 και πέθανε στην Αθήνα στις 4 Σεπτεμβρίου του 1984. Είναι ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ζωγράφους και χαράκτες της λεγόμενης «γενιάς του ’30». Στην Αθήνα ήρθαν με την οικογένεια του το 1922 με την Μικρασιατική καταστροφή, και εγκαθίστανται στην Καισαριανή. Φοίτησε στην Ανωτάτη Σχολή καλών Τεχνών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου από 1935 μέχρι το 1940 με καθηγητές τον Κωνσταντίνο Παρθένη και τον Σπυρίδωνα Βικάτο. Διαβάστε το ειδικό άρθρο: https://www.nikosonline.gr/%CE%AD%CE%BD%CE%B1%CF%82-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CF%8D-%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B… […]

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.