Ένας Ρωμαϊκός ναός που έγινε εκκλησία….

Οι Χριστιανοί στην Ελλάδα, στην προσπάθεια τους να καθιερώσουν την καινούργια θρησκεία, κατέστρεψαν οτιδήποτε αρχαιοελληνικό ή και Ρωμαϊκό κτίσμα. Στις θέσεις τους έκτισαν εκκλησίες χρησιμοποιώντας μάλιστα τις πέτρες και τα μάρμαρα των αρχαίων.

0
1233

Οι Χριστιανοί στην Ελλάδα, στην προσπάθεια τους να καθιερώσουν την καινούργια θρησκεία, κατέστρεψαν οτιδήποτε αρχαιοελληνικό ή και Ρωμαϊκό κτίσμα. Στις θέσεις τους έκτισαν εκκλησίες χρησιμοποιώντας μάλιστα τις πέτρες και τα μάρμαρα των αρχαίων.

Η Ροτόντα που λέτε, είναι κτίσμα το οποίο προοριζόταν για ναό του Δία που αργότερα μετατράπηκε σε χριστιανικό ναό του Αγίου Γεωργίου και συμπεριλήφθηκε στα Παλαιοχριστιανικά και Βυζαντινά μνημεία της Θεσσαλονίκης σαν Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

ROTONTA, THESSALONIKI, ΡΩΜΑΪΚΟΣ ΝΑΟΣ, ΕΚΚΛΗΣΙΑ, ΡΟΤΟΝΤΑ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr,

Πρόκειται για θολωτό στρογγυλό κτίσμα του 4ου αιώνα, όμοιο με το Πάνθεον στην Ρώμη. Κτίστηκε στα χρόνια του Καίσαρα Γαλέριου γύρω στο 304 μ.Χ. και άλλοι αρχαιολόγοι λένε ότι προοριζόταν για ναός του Δία, ή για ναός των Καβείρων ή για Μαυσωλείο του ίδιου του Γαλέριου. Αλλά εξαιτίας του θανάτου του Γαλέριου το 311 μ.Χ. η Ροτόντα έμεινε κενή χωρίς χρήση.

Στα τέλη του 4ου αιώνα, την εποχή του Θεοδοσίου Α΄ και αφότου στην Θεσσαλονίκη είχε επικρατήσει ο Χριστιανισμός, η Ροτόντα μετατράπηκε σε χριστιανικό ναό των Ασωμάτων Δυνάμεων ή Αρχαγγέλων και τότε έγιναν στο μνημείο ορισμένες μετασκευές, που ήταν αναγκαίες για τη νέα λατρεία. Τότε κατασκευάστηκαν τα περίφημα ψηφιδωτά του μνημείου, που το κοσμούν και που πιστεύεται ότι ο αρχικός του σκοπός ήταν για να χρησιμεύσει ως βαπτιστήριο των Χριστιανών στην Θεσσαλονίκη.

ΑΙΣΧΟΣ / Εκκλησίες σε αρχαιολογικούς χώρους: https://bit.ly/3ah0SZI

Οι μόνες αγιογραφίες που διασώζονται μέχρι σήμερα είναι μόνο κάτω από τον θόλο, γιατί οι υπόλοιπες καταστράφηκαν όταν ο ναός μεταβλήθηκε από τους Τούρκους σε Μωαμεθανικό Τέμενος το 1590. Τότε έγινε και η προσθήκη του μιναρέ. Τα ψηφιδωτά που σώζονται στις καμάρες και στα τόξα των φεγγιτών έχουν καθαρά διακοσμητικό χαρακτήρα. Εικονίζονται μέσα σε χρυσό φόντο γεωμετρικά σχήματα σε μεγάλη ποικιλία καθώς και θέματα από το φυσικό κόσμο, όπως καρποί, ζώα, πουλιά, κάνιστρα και άνθη με μια φυσιοκρατική διάθεση και ζωηρά χρώματα.

newego_LARGE_t_1101_54612574

17s11f10-thumb-large

Ροτόντα ονομάστηκε από το κυκλικό της σχήμα, ενώ το όνομα Άγιος Γεώργιος πήρε από το γειτονικό ομώνυμο εκκλησάκι. Σήμερα λειτουργεί ως μουσείο.

800px-Rotonta_Thessaloniki

Είναι το σημαντικότερο μνημείο της πόλης της Θεσσαλονίκης, περίτρανο δείγμα πολυπολιτισμικότητας.

211-e1450364776693

ΑΙΣΧΟΣ / Εκκλησίες σε αρχαιολογικούς χώρους: https://bit.ly/3ah0SZI

Rotonda_M

Ιστορική άποψη της Ροτόντας το 1831 και δίπλα μία ακόμα πιο ιστορική άποψη, σήμερα.

Ç Ñïôüíôá êáé ç ãýñù ðåñéï÷Þ, üðùò åßíáé äéáìïñöùìÝíç óÞìåñá (áåñïöùôïãñáößá). Óôï åðÜíù äåîéÜ ìÝñïò ôçò åéêüíáò, óôçí áöåôçñßá ôçò "ðïìðéêÞò ïäïý", äéáêñßíåôáé ôï óùæüìåíï ôìÞìá ôçò Áøßäáò ôïõ Ãáëåñßïõ ("ÊáìÜñáò").

Διαβάστε επίσης για την Θεσσαλονίκη

Στην αρχαία αγορά της Θεσσαλονίκης https://bit.ly/3bM7ShP

Η Θεσσαλονίκη όπως ήταν στην Ρωμαϊκή εποχή: https://bit.ly/2Q7qpLG

Η ωραιότερη πόλη της Ελλάδας: https://bit.ly/2Q7qpLG

Η πλατεία Αριστοτέλους από ψηλά: https://bit.ly/2JIr3y8

100 χρόνια από την μεγάλη πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης: https://bit.ly/2x0NSqF

Ένα υπέροχο μουσείο… https://bit.ly/2MUKbqO

—————————————————————

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.