Ένας σιδηροδρομικός σταθμός έγινε μουσείο

4
178

800px-MuseeDOrsay

Το Μουσείο Ορσέ (Musée d’Orsay) είναι Γαλλικό εθνικό μουσείο στο 7ο διαμέρισμα της πόλης του Παρισιού, στην αριστερή όχθη του ποταμού Σηκουάνα και κατά μήκος της ομώνυμης αποβάθρας. Σε αυτό το μουσείο που θα σας πω την ιστορία του, εκτίθενται έργα ζωγραφικής και γλυπτικής δημιουργημένα από το 1848 έως το 1914, ενώ παράλληλα φιλοξενεί και περιοδικές εκθέσεις. Χαρακτηρίζεται κυρίως σαν το μουσείο των μεγάλων Ιμπρεσιονιστών.

Φωτογραφίες: Νίκος Μουρατίδης

————————

Το κτήριο του μουσείου που λέτε άρχισε να κατασκευάζεται το 1898 και χρησιμοποιήθηκε, από το 1900 έως το 1939, ως κτήριο του κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμού της σιδηροδρομικής εταιρείας Παρισιού –Ορλεάνης επί 39 χρόνια. Το μήκος που είχαν οι πλατφόρμες του, όμως, κατέστησαν το σταθμό ακατάλληλο για τα μεγάλου μήκους τρένα της εποχής. Έτσι, ο σταθμός άρχισε να χρησιμοποιείται μόνο από τους συρμούς του προαστιακού.

Μετά τον Πόλεμο χρησίμευσε ως στούντιο για το γύρισμα αρκετών ταινιών (όπως η “Δίκη” του Φραντς Κάφκα σε σκηνοθεσία Όρσον Γουέλς), και ως κέντρο δημοπρασιών. Το κτήριο σταμάτησε οριστικά να χρησιμοποιείται το 1973. Τέσσερα χρόνια αργότερα το 1977 η Γαλλική Κυβέρνηση αποφάσισε τη μετατροπή του κτηρίου σε μουσείο αφιερωμένου αρχικά στην τέχνη του 19ου αιώνα, ενώ το 1978 χαρακτηρίστηκε ως εθνικό μνημείο. Οι εργασίες άρχισαν το 1983 και ολοκληρώθηκαν το 1986. Η αναμόρφωση περιλάμβανε, ουσιαστικά, την ανακατασκευή των δαπέδων και των τεσσάρων ορόφων του κτίσματος και, φυσικά, τη συντήρηση των διακοσμητικών στοιχείων του.

Το νέο μουσείο εγκαινιάσθηκε από τον τότε Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Μιτεράν την 1η Δεκεμβρίου 1986 και άνοιξε για το κοινό στις 9 του ίδιου μήνα. Το κτήριο έχει συνολικό μήκος 173 μ. και πλάτος 75 μ. Η συνολική επιφάνεια των αιθουσών του φθάνει τις 57.000 τ.μ. Οι επιφάνειες των εκθεσιακών χώρων καταλαμβάνουν 16.900 τμ. περίπου, (κατανεμημένων σε 80 ξεχωριστές αίθουσες): 1.200 τ.μ καταλαμβάνουν το εστιατόριο και η καφετέρια, 570 τ.μ/η αίθουσα διαλέξεων και 1.850 τ.μ περίπου οι αίθουσες των περιστασιακών εκθέσεων. Τα υπόλοιπα είναι βοηθητικοί χώροι και αποθήκες.

1024px-Héraklès_Archer_Bourdelle_musée_Orsay_Paris_France

Γ Λ Υ Π Τ Α

Το μουσείο εκθέτει δημιουργίες γλυπτικής των: Auguste Rodin, François Rude, Jules Cavelier, Jean-Baptiste Carpeaux), Paul Gauguin, Camille Claudel, Honoré Daumier, Antoine Bourdelle, Alexandre Falguière, Eugène Guillaume, Albert-Ernest Carrier-Belleuse κ.α

1024px-Starry_Night_Over_the_Rhone

Ζ Ω Γ Ρ Α Φ Ι Κ Η

Υπάρχουν πίνακες ζωγραφικής των: Gustave Courbet, Claude Monet, Jean-François Millet, Pierre-Auguste Renoir, Vincent Van Gogh, Paul Cézanne, Henri Matisse, Jean-Auguste-Dominique Ingres, Édouard Manet, Claude Monet, Piet Mondrian, Paul Gauguin, Edgar Degas, Cuno Amiet, Eugène Delacroix, Henri de Toulouse-Lautrec, Camille Pissarro κ.α.

Picture-117_M

Ένα γλυπτό στην είσοδο, και δεξιά το πρώτο πράγμα που αντικρίζεις όταν μπαίνεις.

Picture-147_M

Ο θόλος και το εκπληκτικό ρολόι που υπήρχε στον σιδηροδρομικό σταθμό, τώρα αποτελεί κόσμημα του μουσείου.

Picture-130_M

Χάνεσαι μέσα στην τέχνη και την αισθητική

Picture-138_M

Και ένας Van Gogh που σου κόβει την ανάσα.

Picture-121_M

Picture-135_M

Πολλά απ’ τα έργα που εκτίθενται είναι διάσημα παγκόσμια.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Απ’ την ταραχή μου που έβλεπα από κοντά όλα αυτά τα αριστουργήματα, το χέρι μου έτρεμε και μερικές φωτογραφίες βγήκαν φλου.

——————————-

Ένα blog για την ζωή, τον άνθρωπο και τις τέχνες. Ακολουθήστε το nikosonline.gr

Twitter: https://twitter.com/NikosOnLineGr

Instagram: https://instagram.com/nikosonline/

Pinterest: http://www.pinterest.com/NikosOnLine/

4 COMMENTS

  1. Η επίσκεψη σ’ αυτό άποτελεί μια μοναδική κι άσβεστη εμπειρία.

  2. εξαιρετικο εχω βρεθει εκει και εμεινα με τις καλυτερες εντυπωσεις.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here