Ένας χθόνιος βασιλιάς Ληρ

0
156

VasiliaLirPhoto01

Ο διάσημος Σλοβένος σκηνοθέτης Τομάζ Παντούρ ανέβασε ένα από τα σημαντικότερα έργα του Σαίξπηρ στην Αθήνα με πρωταγωνιστή τον Γιώργο Κιμούλη αλλά και με ένα all star cast. Ο Βασιλιάς Ληρ είναι γεμάτος βία, μαυρίλα και… πολύ γυμνό.

Τον Νοέμβριο που μας πέρασε ο Γιώργος Κιμούλης ταξίδεψε στην Ισπανία, για να δει τον «Φάουστ» του Γκαίτε, σε σκηνοθεσία Τομάζ Παντούρ που παρουσιάστηκε στο Εθνικό Θέατρο της Μαδρίτης, Τεάτρο Βάλλε Ίνκλαν. Τώρα ο μεγάλος Έλληνας ηθοποιός, σκηνοθέτης και μεταφραστής, κάνει πραγματικότητα μία από τις μεγαλύτερες, καλλιτεχνικές επιθυμίες του. Συνεργάζεται με τον ιδιοφυή Σλοβένο δημιουργό και υποδυεται τον «Βασιλιά Ληρ» στο ομώνυμο αριστούργημα του Σαίξπηρ.

Στο πλευρό του, ένας εκπληκτικός θίασος, από ηθοποιούς ταλαντούχους της νεότερης γενιάς: Στεφανία Γουλιώτη, Μαρίνα Καλογήρου, Γιώργος Γάλλος, Κόρα Καρβούνη, Προμηθέας Αλειφερόπουλος, Αργύρης Πανταζάρας και Χάρης Τζωρτζάκης.

Ο Βασιλιάς Ληρ είναι ένα από τα σπουδαιότερα κείμενα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, στο οποίο αποκαλύπτεται όλη η ανθρώπινη φύση – από τη γέννα μέχρι το τελευταίο λεπτό της ζωής μας. Η μοναξιά, τα όνειρα και τα οράματα, οι πληγές που ανοίγουν και αδυνατούμε να τις αντέξουμε. Είναι ένα έργο για εμάς, για το θέατρο και για το πώς να κάνουμε θέατρο. Σαν να βρισκόμαστε στη μεγάλη σκηνή που είναι η ίδια η ζωή, η οποία εμπεριέχει όλα αυτά που μας συμβαίνουν όσο διαρκεί – είναι ένα έργο για τις απώλειες».

Λίβια Παντούρ

δραματουργός της παράστασης

AR-20150410_RT_2341

Συνεχώς βιώνουμε την αδυναμία μας να συνυπάρξουμε με άλλους ανθρώπους, που μας οδηγούν στον διαχωρισμό και πολλές φορές στην σύγκρουση.

VasiliaLirPhoto02

Ο πρωταγωνιστής και ο σκηνοθέτης

vasilias

Γιώργος Κιμούλης, Κόρα Καρβούνη και Στεφανία Γουλιώτη

«Έχω μπροστά μου τέσσερα κείμενα. Ένα στα αγγλικά, ένα στα greeklish και δύο ακόμα μεταφράσεις, στα σλοβένικα και στα ισπανικά. Αλλά έχω τη χαρά να συνεργάζομαι με υπέροχους ηθοποιούς που διάλεξα ο ίδιος σε οντισιόν και που μπορώ να πω, χωρίς υπερβολή, ότι είναι κορυφαίοι σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Τομάζ Παντούρ

AR-20150411_RT_3085

Ο Χάρης Τζωρτζάκης δίνει ρεσιτάλ

1G_M

Ο νεαρός Αργύρης Πανταζάρας εντυπωσίασε τον σκηνοθέτη αλλά και το κοινό.

AR-20150407_RT_0649
ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΛΗΡ του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ

Πειραιώς 260 – Αίθουσα Δ’
Από 16 Απριλίου έως 3 Μαΐου 2015

Παραστάσεις: Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή: 20.30

AR-20150411_RT_3785


Σκηνοθεσία: Tomaz Pandur, Διασκευή: Livija Pandur, Μετάφραση: Γιώργος Κιμούλης, Δραματουργική επεξεργασία: Livija Pandur, Σκηνικά: Sven Jonke, Κοστούμια: Felype de Lima, Μουσική: Silence, Video: Dorijan Kolundzija, Φωτισμοί: Juan Gomez Cornejo, Παίζουν: Γιώργος Κιμούλης (Βασιλιάς Ληρ), Στεφανία Γουλιώτη, Γιώργος Γάλλος, Κόρα Καρβούνη, Προμηθέας Αλειφερόπουλος, Πηνελόπη Τσιλίκα, Αργύρης Πανταζάρας, Χάρης Τζωρτζάκης

——————————-

Ένα blog για την ζωή, τον άνθρωπο και τις τέχνες. Ακολουθήστε το nikosonline.gr

Twitter: https://twitter.com/NikosOnLineGr

Instagram: https://instagram.com/nikosonline/

Pinterest: http://www.pinterest.com/NikosOnLine/

AR-20150411_RT_3904

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here