Ένα ένα πουλιούνται τα αριστουργήματα

Στην πιο τελευταία δημοπρασία στη Νέα Υόρκη και στο Λονδίνο, από τον οίκο Sotheby's οι κληρονόμοι του Γιώργου Εμπειρίκου, έδωσαν έντεκα έργα από την προσωπική συλλογή του Έλληνα μεγιστάνα της ναυτιλίας.

1
1650

Στην πιο τελευταία δημοπρασία στη Νέα Υόρκη και στο Λονδίνο, από τον οίκο Sotheby’s οι κληρονόμοι του Γιώργου Εμπειρίκου, έδωσαν έντεκα έργα από την προσωπική συλλογή του Έλληνα μεγιστάνα της ναυτιλίας.

Η συλλογή Εμπειρίκου θεωρείται μία από τις καλύτερες συλλογές που δημιουργήθηκαν μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο με αριστουργήματα των Γκρέκο, Γκόγια, Καντίνσκι, Πικάσο, Βαν Γκογκ, Μπέικον, Μουρ κ.ά. Έργα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν πόλο έλξης όλων των φιλότεχνων της γης- μιας και είναι όλα ένα κι’ ένα- αν υπήρχαν σε ένα ωραίο μουσείο. Αλλά στην βλαχομπαροκ Ελλάδα ποιος να κάτσει να ασχοληθεί μ’ αυτά τα ψιλά γράμματα. Ποιος να πάει να βρει τους κληρονόμους και να τους κάνει την πρόταση δημιουργίας μουσείου Εμπειρίκου; Ποιος; Ο Υπουργός Πολιτισμού; Όλο αυτό που γίνεται με τα πολιτιστικά μας πράγματα με θλίβει αφάνταστα…..

Τα τελευταία χρόνια λοιπόν συνεχίζονται να πωλούνται σπουδαία έργα της συλλογής του.

Γιώργος Εμπειρίκος

Επίσης, ένα σύνολο από επτά πίνακες, γλυπτά και έργα σε χαρτί των Paul Cézanne, Pablo Picasso, Henry Moore και άλλων, έγιναν ανάρπαστα στη δημοπρασία Ιμπρεσιονιστικής & Μοντέρνας Τέχνης στην Νέα Υόρκη. Τα έργα θα εκτεθούν στο Χονγκ Κονγκ, το Λονδίνο και την Ντόχα το Νοέμβριο, ενώ στο σύνολό τους αναμένεται να αποφέρουν περισσότερα από 30 εκατομμύρια δολάρια.

pinakas_zwgrafikis.medium

Ένα από τα έργα της συλλογής Εμπειρίκου που πουλήθηκε είναι και το πολύ γνωστό πορτραίτο «Study for Head of Isabel Rawsthorne» του Φράνσις Μπέικον

———————————————–

«Τα έργα της συλλογής αντανακλούν το εκλεκτικό και αλάνθαστο γούστο του Γιώργου Εμπειρίκου, που είχε την ικανότητα να βλέπει και να επιλέγει τα καλύτερα από κάθε περίοδο, είδος και στυλ», είχε πει ο Simon Shaw, επικεφαλής του Τμήματος Ιμπρεσιονιστικής & Μοντέρνας Τέχνης στην Νέα Υόρκη.

«Portrait of Mariano Goya»,Φρανθίσκο Ντε Γκόγια,

Το έργο «Portrait of Mariano Goya», εγγονού του μεγάλου ζωγράφου Φρανθίσκο Ντε Γκόγια, πουλήθηκε κι’ αυτό!

——————————–

Η γνώση του ήταν βαθιά και εκλεκτική και απλωνόταν σε διαφορετικές εποχές και κουλτούρες με αριστουργήματα των El Greco, Goya, Cézanne, Kandinsky, Picasso, van Gogh και Bacon που μεταξύ άλλων βρήκαν στέγη στο σπίτι του στη Λωζάννη.

bacon1_2246337b

Francis Bacon πουλήθηκε έναντι 9.000.000 δολαρίων

Ο Γιώργος Εμπειρίκος ήταν ανιψιός του σπουδαίου Έλληνα ποιητή Ανδρέα Εμπειρίκου.

Paul Cezanne, Πολ Σεζάν, Γιώργος Εμπειρίκος

Paul Sezan “Οι χαρτοπαίχτες” … ρεκόρ στο χρηματιστήριο της τέχνης

Να θυμίσω πως το Φεβρουάριο του 2012, το εμιράτο του Κατάρ αγόρασε τον πασίγνωστο πίνακα του Paul Cezane «Οι Χαρτοπαίκτες» από τη συλλογή του Εμπειρίκου, στην τιμή ρεκόρ των 250 εκατομμυρίων δολαρίων, κάνοντάς τον πίνακα τον πλέον ακριβοπληρωμένο σε όλο τον κόσμο.

Pablo Picasso

Ένας προκλητικότατος Picasso από την πρώιμη περίοδο του ζωγράφου που περιγράφει έναν βιασμό, με τίτλο «Le Viol», θα είναι και ένα από τα αστέρια της δημοπρασίας Ιμπρεσιονιστικής και Μοντέρνας Τέχνης στις 5 Νοεμβρίου στην Νέα Υόρκη. Το έργο φιλοτεχνήθηκε όταν οι Ναζί εισέβαλαν στην Γαλλία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

—————————————

Ο Γιώργος Εμπειρίκος (1920 – 2011) ήταν Έλληνας μεγιστάνας της ναυτιλίας. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα και το Cambridge και έπειτα ασχολήθηκε με την οικογενειακή επιχείρηση και της έδωσε την ηγετική θέση που είχε στη μεταπολεμική περίοδο. Παθιασμένος και πολυμαθής, αποσύρθηκε νωρίς από την επιχειρηματική δράση για να αφιερώσει τη ζωή του στην τέχνη και τη μάθηση. Μετά τον πόλεμο, ο Εμπειρίκος μετακόμισε στην Νέα Υόρκη και ξεκίνησε να συλλέγει έργα τέχνης. Μέσα σε μερικές δεκαετίες, δημιούργησε μια θρυλική συλλογή από πίνακες, έργα σε χαρτί και γλυπτά.

————————————

Στην ενότητα ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ θα βρείτε πολλά άρθρα για ζωγράφους και ζωγραφική

https://www.nikosonline.gr/category/%CE%B5%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC/

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.