Ένα Αθάνατο Τηλεσκόπιο…

0
145

TileskopioNewall2-1-400x266

Δεν ξέρω πως τα πάτε με το σύμπαν και το διάστημα, αλλά εμένα με γοητεύουν αφάνταστα. Θυμάμαι πιο παλιά, ένας φίλος που είχε τηλεσκόπιο στο μπαλκόνι του, μας έκανε πάρτι για να δούμε τον Κρόνο που ήταν σε καλή οπτική γωνία, και είχα μαγευτεί…..

Έπεσε στην αντίληψη μου μια μοναδική ψηφιακή παράσταση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου, με την Ιστορία του Τηλεσκοπίου Newall. Μ’ αυτήν την ψηφιακή πλανηταριακή παράσταση που λέγεται, «Ένα Αθάνατο Τηλεσκόπιο: Η Ιστορία του Τηλεσκοπίου Newall”, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και το Ίδρυμα Ευγενίδου γιορτάζουν μαζί το χειμερινό ηλιοστάσιο και προσκαλούν όλους τους φίλους και φίλες της αστρονομίας στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου, μία και μόνο βραδιά αυτήν της Δευτέρας 21 Δεκεμβρίου 2015.

Η Ιστορία του Τηλεσκοπίου Newall, δημιουργήθηκε από τον Φάνη Ματσόπουλο και είναι αφιερωμένη στην θαυμαστή ιστορία αλλά και την πολύτιμη επιστημονική συμβολή του τηλεσκοπίου, που κάποτε ήταν το μεγαλύτερο διοπτρικό τηλεσκόπιο στον κόσμο και το οποίο έως και σήμερα βρίσκεται εγκατεστημένο και λειτουργεί στο Αστεροσκοπείο της Πεντέλης. Η πρωτότυπη μουσική επένδυση και το sound design είναι δημιουργία του Κωνσταντίνου Πολυζώη.

Ο καθηγητής Κανάρης Τσίγκανος, Πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, θα προλογίσει την πρώτη παράσταση και θα αναφερθεί στα 170 χρόνια σημαντικής προσφοράς του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στην έρευνα και την κοινωνία. Το ντοκιμαντέρ διαρκεί 25 λεπτά, και την ημέρα αυτή θα πραγματοποιηθούν τρεις παραστάσεις ώρες 18:30, 19:30 και 20:30. Η είσοδος στις παραστάσεις είναι ελεύθερη για το κοινό. Απαραίτητα είναι μόνο τα δελτία εισόδου, η διανομή των οποίων θα πραγματοποιηθεί από το Ταμείο του Πλανηταρίου από τις 18:00 της ίδιας ημέρας.

Παράλληλα, την ημέρα αυτή στους ισόγειους χώρους του Ιδρύματος θα φιλοξενείται η έκθεση φωτογραφίας του Φάνη Ματσόπουλου αφιερωμένη στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Ταυτόχρονα το Εργαστήριο Τεχνολογίας UTech Lab του Ιδρύματος Ευγενίδου θα δώσει την ευκαιρία σε όλους τους ενδιαφερόμενους να φωτογραφηθούν… μέσα στα πλάνα της παράστασης!

  • Σημειώνεται ότι οι χώροι είναι προσβάσιμοι και φιλικοί σε ανθρώπους με αναπηρία και εμποδιζόμενα άτομα (είσοδος από οδό Πεντέλης 11). Σε όλους τους ορόφους των κτηριακών εγκαταστάσεων του Ιδρύματος Ευγενίδου είναι εφικτή η μετακίνηση χρηστών/χρηστριών αναπηρικού αμαξιδίου. Υπάρχει δυνατότητα διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα κατόπιν έγκαιρης συνεννόησης με γραπτό μήνυμα στο τηλέφωνο 6936 177143 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: pr@eugenfound.edu.gr, ενώ οι σκύλοι-οδηγοί τυφλών είναι ευπρόσδεκτοι.

e-flyer

Τη θαυμαστή ιστορία του, την βιώνει ο θεατής μέσα από εντυπωσιακά πλάνα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και διάφορων αστρονομικών αντικειμένων, με την βοήθεια του νέου ψηφιακού πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου

Σκηνοθέτης Φάνης Ματσόπουλος

Ο νεαρός σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ Φάνης Ματσόπουλος

Κωνσταντινος 3

Ο Κωνσταντίνος Πολυζώης έχει γράψει την μουσική και έχει κάνει το sound design

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here