Η απίστευτη είδηση του θανάτου του Νίκου Αντύπα μας συγκλόνισε όλους. Όχι γιατί ήταν ένας πετυχημένος μουσικός και συνθέτης, αλλά γιατί ήταν νέος και πολύ γλυκός άνθρωπος. Ευγενής, πράος και προσηλωμένος στην δουλειά του. Τον γνώρισα όταν ήμουν στο σχολείο και μετά, συναντηθήκαμε πάλι όταν ήμουν στην δισκογραφία.
Η πρώτη φορά που τον συνάντησα ήταν όταν πήγαινα στην τελευταία τάξη του σχολείου και θέλαμε να πάμε 5νθημερη. Σκέφτηκα να κάνουμε στην περιοχή μας (Νίκαια) μια συναυλία με τους Socrates για να μαζέψουμε χρήματα. Όντως η συναυλία έγινε και έσκισε. Βγάλαμε ένα σκασμό λεφτά, για να πάμε 5 μέρες στην Ρόδο.
Socrates: Γιάννης Σπάθας, Αντώνης Τουρκογιώργης, Νίκος Αντύπας
Όταν μπήκα στην δισκογραφία ήταν άπειρες φορές που συναντηθήκαμε. Στις εταιρίες δίσκων, στα studio, σε σπίτια καλλιτεχνών (στης Χαρούλας, στου Νταλάρα κ.α.), μου τηλεφωνούσε για να του πω την γνώμη μου σε κάτι ή και όταν βρεθήκαμε σε ένα ραντεβού στο Γκάζι με την Καίτη Γαρμπή για να κουβεντιάσουμε για πιθανή συνεργασία. Ακόμα και την εποχή που ήμουν κριτής σε μουσικά talent show και του άρεσε κάποιος απ’ τους διαγωνιζόμενους τραγουδιστές, μου τηλεφωνούσε για να τους φέρω σε επαφή (Όλγα Βενετσάνου).
Ο Νίκος Αντύπας ήταν Έλληνας συνθέτης, ενορχηστρωτής και ντράμερ. Υπήρξε μέλος των Socrates όπως είπα, αλλά και μετά όταν διέλυσε το γκρουπ, ο Νίκος έκανε την μεγαλύτερη καριέρα όλων ως απλός μουσικός, ενορχηστρωτής και βεβαίως συνθέτης όπου έγραψε πολύ μεγάλες επιτυχίες.
Ο Νίκος Αντύπας καθιστός ανάμεσα στους Κατσιμιχαίους και όρθιοι ο Γιάννης Σπάθας και ο Μανώλης Ρασούλης
Στην ΕΜΙ συνεργαστήκαμε τότε που ενορχήστρωσε τον δίσκο “Ζεστά ποτά” (1985) των αδερφών Κατσιμίχα. Στην Polygram συναντηθήκαμε πάλι όταν έκανε τις ορχήστρες στο δίσκο “Μένω εκτός” της Ελευθερίας Αρβανιτάκη. Στο ένθετο του δίσκου μάλιστα η Ελευθερία έγραψε: “Ο Νίκος δεν ενορχήστρωσε απλώς. Ανα-σύνθεσε. Αυτός είναι ο σωστός όρος για την παρουσία του σ’ αυτον τον δίσκο”.
Όταν το 1992 με φώναξε η Χαρούλα Αλεξίου σπίτι της ν’ ακούσω το καινούργιο της άλμπουμ έμεινα με το στόμα ανοικτό. “Θα σκίσει” της είπα. Ήταν το “Δι’ ευχών”, με μουσική Νίκου Αντύπα σε στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου και της ίδιας της Χαρούλας. Ο Αντύπας με τις φρέσκιες ιδέες του στην σύνθεση αλλά και στην ενορχήστρωση άλλαξε τον ήχο της μεγάλης μας τραγουδίστριας. Την “ξεκόλλησε” από τα λαϊκά, της έδωσε ένα πιο δυτικό ήχο και το αποτέλεσμα το ξέρουμε όλοι. Δίσκος πολύ-πλατινένιος, με πολλές επιτυχίες και που η μουσική του ομότιτλου κομματιού μπήκε σε διαφημιστικό spot στην Ιαπωνία. Έκανε τέτοια επιτυχία που το “Δι’ ευχών” κυκλοφόρησε στην Γιαπωνέζικη αγορά και κάλεσαν την Αλεξίου για συναυλία.
Απ’ αυτό το άλμπουμ ξεκίνησαν όλα.
Γεννήθηκε στην Καλλιθέα το 1954 και μεγάλωσε στη Νέα Σμύρνη και το Παγκράτι. Οι γονείς του έχουν ρίζες από τον Πόντο και τα Ταταύλα (σημερινό Kurtuluş) της Κωνσταντινούπολης.
Οι συνεργασίες του πάρα πολλές με μεγάλους τραγουδιστές και στιχουργούς αλλά και σαν ενορχηστρωτής σε δίσκους άλλων συνθετών: Αλεξίου, Νταλάρας, Θάνος Μικρούτσικος, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Λίνα Νικολακοπούλου, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Λευτέρης Παπαδόπουλος, Άρης Δαβαράκης, Κότσιρας, Πασπαλά, Ελένη Βιτάλη, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Τάνια Τσανακλίδου, Πρωτοψάλτη, Μανώλης Λιδάκης, Χάρης & Πάνος Κατσιμίχας, Μαρινέλλα, Καίτη Γαρμπή κ.α.
Με τον Νταλάρα και την Ανδριάνα Μπάμπαλη.
Με την Λίνα Νικολακοπούλου
Απεβίωσε την 31 Ιανουαρίου 2022.
Καλό ταξίδι αγαπημένε μου Νίκο
“Ο Νίκος Αντύπας πέταξε αφήνοντας τα ηλεκτρικά του υπέροχα τραγούδια παρακαταθήκη στην εποχή. Χρειάζεται να έρθει πάλι ένας θάνατος να αποτιμήσει με το παρόν του την αξία του τρέχοντος. Να σβήσει με το ακάθεκτο παρόν του οτιδήποτε εφήμερο.” ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΡΑΟΥΝΑΚΗΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
Αφιερώματα σε Έλληνες συνθέτες
ΤΑΚΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ: Ένα τελευταίο αντίο https://bit.ly/3pVL49O
ΛΟΥΚΙΑΝΟΣ ΚΗΛΑΗΔΟΝΗΣ: Λουκιανός forever https://bit.ly/2BoKrvd
ΣΤΑΥΡΟΣ ΞΑΡΧΑΚΟΣ: Το άλμπουμ της ζωής του https://bit.ly/2vVCGxB
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΑΝΟΣ: Γιατί ήταν μεγάλος; https://bit.ly/32nL4zW
ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΤΖΗΝΑΣΙΟΣ: Με την ίδια γυναίκα πάνω από 45 χρόνια https://bit.ly/2W5gnhd
ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΑΡΔΗΣ: Ήταν βοηθός υδραυλικού: https://bit.ly/2MFBwgA
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΒΕΛΑΣ: Ο Καρβέλας είναι από τα Ταμπούρια: https://bit.ly/2jkdgSY
“Η ελληνική μουσική των 90s θα ήταν μισή χωρίς το κομψό σύμπαν του Νίκου Αντύπα. Όσο για μας, τους ορκισμένους φαν, του οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ για την κάθε πρώτη φορά που ακούγαμε ένα αριστούργημα του (από το «Δι’ ευχών» μέχρι τη «Ρίζα του ιεσσαί» και από το «Διθέσιο» και τη «λάβα» μέχρι στις ενορχηστρώσεις-τομή στο «μένω εκτός» τα «Ζεστά ποτά» και στο αγαπημένο μου «Πως περνούν οι άνθρωποι») και μέναμε με το στόμα ανοιχτό και την ανατριχίλα που σου φέρνει η ομορφιά του ήχου του. Rip” ΘΕΜΗΣ ΚΑΡΑΜΟΥΡΑΤΙΔΗΣ
—————————————————–
Δεν μπορούμε να αλαξουμε την γραμμένη ρότα του καθενός μας ! Όσο και να πονάει το μέσα μας, για την απώλεια από την ζωή ,και για το κενό που αφήνουν πίσω τους που φεύγουν.Για αυτούς που με την αξια τους αγαπήθηκαν από εμάς, θα μας λείπουν κάθε μέρα, ακόμα και όταν ο χρόνος ,σκεπάσει την έλλειψη τους στη καθημερινή μας ζωή.Ενα όμως είναι ακράδαντο γεγονός,δε θα ξεχαστούν ,και εδώ λες αυτή τη λέξη ,,,,,,,,ΠΟΤΕ! Καλό σου ταξίδι! Μας άφησες πολλά να σε θυμόμαστε και να σε τραγουδάνε οι καρδιές μας, με ένα θλιμμένο χαμόγελο.