Ένα εργόχειρο ζωής

1
111

Louiza-Hatzidaki_M

Το πόσο μου αρέσει να διαβάζω την ιστορία ενός ανθρώπου, και συγχρόνως να μαθαίνω για την εποχή που έζησε, δεν λέγεται! Αυτό έπαθα με την Δέσποινα και το εργόχειρο της ζωής της. Ένα βιβλίο που δεν θέλεις να αφήσεις απ’ τα χέρια σου.

Δυναμική γυναίκα, γερό κύτταρο, από εκείνες τις γυναίκες που δεν υπάρχουν πια. Δεν ξέρω από τι ήταν φτιαγμένες εκείνες οι γυναίκες, οι γιαγιάδες μας, και άντεξαν τόσα πολλά. Ήταν δυνατές και έκρυβαν μια σοφία μέσα τους.

Το βιβλίο «Δέσποινα, Εργόχειρο Ζωής» είναι ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο που μας δίνει την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τη ζωή της Δέσποινας που με το βελονάκι και τον δυναμισμό της πλέκει τον καμβά της ζωής της, ενώ έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθούμε ταυτόχρονα έναν μεγαλύτερο καμβά, με την ζωή στην Ελλάδα. Και σε εποχή δύσκολη. Αν φανταστείς ότι η Δέσποινα γεννήθηκε το 1915, καταλαβαίνεις ότι η δικτατορία του ’36 την πέτυχε πάνω στο άνθος της ηλικίας της.

Γραμμένο με τρόπο εύληπτο και ύφος παλιού καλού μυθιστορήματος, αυτή η βιογραφία μας κρατά το ενδιαφέρον, και παράλληλα μαθαίνουμε κομμάτια της ιστορίας μας. Και όχι μόνο αυτό, αλλά παίρνουμε και μια γεύση από την ζωή των ανθρώπων της εποχής. Πρόκειται δηλαδή για μια ηθογραφία που το ενδιαφέρον της αυξάνεται, αφού την παρακολουθούμε σε ένα οδοιπορικό από Σάμο, σε Αθήνα, σε Ναύπακτο, στον Πειραιά και την Πάτρα.

Η Λουίζα Χατζιδάκι έγραψε το Πανόραμα της ζωής της μητέρας της, αλλά και της ζωής στην Ελλάδα του 20ου αιώνα

Η Λουΐζα μου είχε φέρει το γραπτό της, να το δω και να της πω γνώμη… αλλά καλύτερα να την αφήσουμε να μας τα πει η ίδια: «Πριν ακόμα αποφασίσω να εκδώσω το βιβλίο μου ήθελα να πάρω τη γνώμη κάποιου ειδικού για το αν αξίζει αυτό το εγχείρημα μια και ήταν το συγγραφικό μου βάφτισμα. Έτσι απευθύνθηκα στο Νίκο Μουρατίδη γιατί είναι γνωστό ότι εκτός από την μεγάλη πείρα στο αντικείμενο, δεν μασάει τα λόγια του, οπότε θα μάθαινα αν άξιζε να προχωρήσω, η, όχι. Του πήγα λοιπόν ένα δείγμα της δουλειάς μου γραμμένο στον υπολογιστή με κάποιο φωτογραφικό υλικό και πρόχειρο εξώφυλλο με τη φωτογραφία και το όνομα της μητέρας μου. Αφού το πήρε στα χέρια του, το ξεφύλλισε για λίγα λεπτά και ύστερα γύρισε και μου είπε: “Σου βρήκα τίτλο: Δέσποινα, το εργόχειρο της ζωής της.” Ακούγοντας τον ενθουσιάστηκα, όχι μόνο γιατί μου άρεσε ο τίτλος αλλά και γιατί αυτό το εξέλαβα σαν έγκριση για να προχωρήσω. Από τότε έγιναν αρκετές διορθώσεις και αλλαγές πάντα με τις συμβουλές του Νίκου. Το μόνο που δεν άλλαξε ήταν ο τίτλος “ΔΕΣΠΟΙΝΑ Εργόχειρο Ζωής”. Νίκο μου σε ευχαριστώ που ήσουν ο νονός του πνευματικού παιδιού μου.»

Louiza-Hatzidaki1_M

Η Λουΐζα Χατζιδάκι γεννήθηκε στη Λαμία και μεγάλωσε στον Πειραιά. Σπούδασα Λογιστική και Ιστορία της Τέχνης. Επίσης μαθήτευσε κοντά σε γνωστούς ζωγράφους της Σχολής Καλών Τεχνών. Για κάποια χρόνια εργάστηκε σε μεγάλες ναυτιλιακές εταιρίες, αλλά αργότερα αφοσιώθηκε στη ζωγραφική κι έκανε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις. Με το γράψιμο ασχολήθηκε, γράφοντας σενάρια. Αυτή είναι η πρώτη της συγγραφική προσπάθεια, με αφορμή τη ζωή της μητέρας της. Είναι παντρεμένη και έχει δύο κόρες.

1 COMMENT

  1. Το καλύτερο βιβλίο ever άρχισα να το διαβάζω και δεν σταματούσα.ενα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ στην συγγραφέα.??

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here