Ένα μουσείο γεμάτο αυγά

Μπορεί ένα αυγό να γίνει έργο τέχνης, να γίνει μουσειακό έκθεμα; Η απάντηση είναι το ίδιο το μουσείο Pysanka, στην Ουκρανία, που τραβάει τα βλέμματα, γιατί έχει την όψη πασχαλινού αυγού, και εκθέτει μόνο αυγά… υψηλής λαϊκής τέχνης!

0
2039

Μπορεί ένα αυγό να γίνει έργο τέχνης ή να γίνει μουσειακό έκθεμα; Η απάντηση, είναι το ίδιο το μουσείο Pysanka, στην Ουκρανία, που τραβάει τα βλέμματα, γιατί έχει την όψη πασχαλινού αυγού, και εκθέτει μόνο αυγά… υψηλής λαϊκής τέχνης!

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μονογραφικά μουσεία στην Ευρώπη, βρίσκεται στην πόλη Kolomyia της Ουκρανίας. Πρόκειται για το Pysanka Museum, που έχει ως θέμα του το Ουκρανικό πασχαλινό αυγό, απ΄όπου και πήρε το όνομα και… το σχήμα του.

Μουσείο Pysanka, ΑΥΓΑ, EGGS MUSEUM, Ουκρανία, πασχαλινό αυγό, Ένα μουσείο γεμάτο αυγά, Λαϊκή τέχνη, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr,

Το πρωτότυπο αυτό λαογραφικό μουσείο πρωτοάνοιξε τις πόρτες του στο κοινό το 2010, μετά από μια ιδέα του διευθυντή του, Yaroslava Tkachuk, που υλοποίησαν οι καλλιτέχνες Vasyl Andrushko και Myroslav Yasinsky, ενώ μέχρι τότε στεγάζονταν στον τοπικό ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Ποια ήταν αυτή η ιδέα; Τόσο το εξωτερικό, όσο και το εσωτερικό του μουσείου, να μοιάζουν με πασχαλινό αυγό!

Τα πασχαλινά Ουκρανικά αυγά είναι φημισμένα για την περίτεχνη ζωγραφική τους που αναπαράγει λαϊκά μοτίβα. Ενώ στην πατρίδα μας επικρατεί η μονοχρωμία στο βάψιμό τους με το κόκκινο χρώμα να κυριαρχεί, τόσο στην Ουκρανία, όσο και σε άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, τα πασχαλινά αυγά ζωγραφίζονται από λαϊκούς καλλιτέχνες, με αρχαία συνήθως σύμβολα της προχριστιανικής Ουκρανικής παράδοσης, που αναφέρονται απ’ ευθείας στις παγανιστικές ανοιξιάτικες τελετές του παρελθόντος. Σύμφωνα με έναν παλιό μύθο, τα σχέδια των pysanki αποτελούν ασπίδα εναντίον τoυ κακού και συνεπώς οι παλαιότεροι καλλιτέχνες συνήθιζαν να κρατούν προληπτικά, μυστικά τα σχέδιά τους μέχρι το Πάσχα. Η ευγονία, η καλή σοδειά, η υγεία, η προστασία της οικογένειας, είναι μερικές από τις ευχές που πιστεύεται πως υλοποιούνται με την ανταλλαγή των pysanki.

Οι συλλογές του μουσείου ξεπερνούν τα 10,000 εκθέματα, που καλύπτουν χρονικά τους δύο τελευταίος αιώνες έως και σήμερα, ενώ η λαϊκή τέχνη των ζωγραφισμένων αυγών, εκπροσωπείται και από άλλες σλαβικές χώρες, καθώς και από μια ευρύτερη διεθνή συλλογή, που φτάνει μέχρι τον Καναδά, το Πακιστάν και την Ινδία.

Το ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής κτήριο που στεγάζει τις συλλογές και που εξωτερικά έχει την όψη ζωγραφισμένου πασχαλινού αυγού, έχει φιλοτεχνηθεί με τον ίδιο τρόπο και στο εσωτερικό του, ώστε να αποτυπώνει στον επισκέπτη μια αξέχαστη μουσειακή εμπειρία και έχει ύψος 14 μέτρων με 10 μέτρα διάμετρο, ενώ η συνολική του επιφάνεια καλύπτει τα 600 τ.μ. και είναι κατασκευασμένο εξ’ ολοκλήρου από υαλογράφημα.

ΜΑΙΡΗ ΣΒΑΡΝΙΑ Ιστορικός Τέχνης-Μουσειολόγος.

2575838147_f08540e2ac_z

Οι συλλογές με τα αυγά του μουσείου, ξεπερνούν τα 10.000 εκθέματα, που καλύπτουν χρονικά τους δύο τελευταίος αιώνες

pysanka-museum04

4

pysanka-museum05

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Μια χώρα βασανισμένη https://bit.ly/3KSute4

BITTER HARVEST: Η Ουκρανία στα δόντια του Στάλιν https://bit.ly/3HZDTDC

ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΥΤΙΝ: Ένας Θρησκευόμενος ηγέτης https://bit.ly/3HfLmx7

ΑΠΟΨΗ: Ο ακροδεξιός Ζελένσκι και ο Δημοκράτης Πούτιν: https://bit.ly/3In8g6f

Ιβάν, Στάλιν, Πούτιν: Οι Ρώσοι παράφρονες https://bit.ly/3EwU0Yy

————————————————

Μουσείο Pysanka, ΑΥΓΑ, EGGS MUSEUM, Ουκρανία, πασχαλινό αυγό, Ένα μουσείο γεμάτο αυγά, Λαϊκή τέχνη, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr

Κι άλλα άρθρα για το Πάσχα 

Όλη η ιστορία της Κασσιανής: https://bit.ly/3OpkU92

Η Μαρία Μαγδαληνή ήταν ή δεν ήταν πόρνη;  https://bit.ly/3MgFIOi

Έκθεση με εικόνες του 17ου: https://bit.ly/3ydhCOg

Caravaggio: Τα άγια πάθη https://bit.ly/3fjt2ax

Η Σταύρωση του Ιησού μέσα απ’ την τέχνη: https://bit.ly/2GPMOLt

Μοντέρνες εικόνες από την Βίβλο: https://bit.ly/2q2JO3W

Που θα πάμε το Πάσχα; https://bit.ly/2uEjra4

Πάσχα στην Κέρκυρα: https://bit.ly/2GIQNGz

Το Πάσχα είναι Εβραϊκή γιορτή; https://bit.ly/2uLsGFG

7

Περίεργα Μουσεία

Τα πιο παράξενα μουσεία του κόσμου: https://bit.ly/2LKu9SX

Μουσείο πέους: https://bit.ly/2AJx3RC

Post and Tele Museum- Ένα πολύ πρωτότυπο μουσείο: https://bit.ly/335nCbg

Μουσείο Πούτιν: https://bit.ly/2pDlwhq

Ένα μουσείο γεμάτο μουσική, χρώματα και φαντασία: https://bit.ly/31O1IcG

Υπάρχει μουσείο Βασανιστηρίων; https://bit.ly/2LMc6fg

Μουσείο Διαλυμένων Σχέσεων; https://bit.ly/30NMuCW

Το ξέρετε ότι υπάρχει Μουσείο κυνηγιού; https://bit.ly/2DxGFCA

Μουσείο ορειβασίας: https://bit.ly/2gXOynD

Μουσείο της Τηγανητής Πατάτας- Το πιο pop μουσείο της Ευρώπης: https://bit.ly/31RLUFS

1_Pysanka Museum in Kolomyia, Ukraine

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.