Ένα μουσείο γεμάτο μουσική, χρώματα και φαντασία.

Έτσι και πάτε θα τα χάσετε. Είναι ένα από τα πιο χαρούμενα και πολύχρωμα μουσεία στην Ευρώπη. Το μουσείο Speelklok, βρίσκεται στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας και αποτελεί πόλο έλξης τόσο για τους απαιτητικούς μουσικόφιλους ανά τον κόσμο, όσο και για τους απλούς τουρίστες.

0
1178

Έτσι και πάτε θα τα χάσετε. Είναι ένα από τα πιο χαρούμενα και πολύχρωμα μουσεία στην Ευρώπη. Το μουσείο Speelklok, βρίσκεται στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας και αποτελεί πόλο έλξης τόσο για τους απαιτητικούς μουσικόφιλους ανά τον κόσμο, όσο και για τους απλούς τουρίστες.

Κείμενο-φωτογραφίες: Μαίρη Σβαρνιά

Το μουσείο, που το όνομά του σημαίνει «Μουσικό ρολόι» στα Ολλανδικά, παρουσιάζει μια μοναδική συλλογή από αυτόματα μουσικά όργανα, όπως μουσικά κουτιά, μουσικά ρολόγια, πιανόλες, μουσικά όργανα-παιχνίδια, street organs κ.α. Το Speelklok ψηφίστηκε το 2014 ως το καλύτερο αξιοθέατο της Ουτρέχτης, έχοντας σοβαρούς αντιπάλους, όπως το Κάστρο Haar, το Dutch Railway Museum και το Museum St. Catherine’s Convent. Η συλλογή του που ξεπερνά τα 1.100 αυτόματα μουσικά όργανα μαζί με την τεκμηρίωση και τα μουσικά τους προγράμματα, είναι μία από τις καλύτερες στον κόσμο και δημιουργήθηκε το 1956, μετά από την πετυχημένη έκθεση From Musical Box to Street Organ”, το ίδιο έτος. To 1958 η συλλογή στεγάζεται στο St. Catherine’s Convent μέχρι την οριστική της μόνιμη έκθεση στο ανακαινισμένο, το 2005, κτήριο της μεσαιωνικής Εκκλησίας των Πολιτών, στο κέντρο της Ουτρέχτης.

Τι εννοούμε όμως όταν λέμε “αυτόματο μουσικό όργανο”; Σύμφωνα με τον ορισμό του μουσείου: “Ένα αυτόματο μουσικό όργανο είναι ένα όργανο που διαθέτει ενσωματωμένο ένα πρόγραμμα που του επιτρέπει να παίζει μουσική χωρίς την βοήθεια κάποιου ανθρώπου”. Τα εκθέματα του μουσείου που χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα έως και σήμερα, λειτουργούν ως επί το πλείστον με έτοιμα προγράμματα που παίζουν μουσική γραμμένη σε κυλίνδρους, βιβλία, πλακέτες μνήμης ή ακόμα και διάτρητα ρολά χαρτιού.

Περνώντας την είσοδο του μουσείου, ο επισκέπτης βιώνει ένα ευχάριστο μουσικό ξάφνιασμα, καθώς όπως στα περισσότερα μουσεία στις Κάτω Χώρες, ο πρώτος χώρος που τον υποδέχεται είναι το πωλητήριο και η καφετέρια, με το τεράστιο, μουσικό κουτί της που λειτουργεί με κέρματα και που τιμάται δεόντως από τους επισκέπτες, σκορπίζοντας εύθυμες νότες. Στην συνέχεια, το δίλημμα είναι δύσκολο: ατομική επίσκεψη, ή ξενάγηση; Ενώ συνήθως οι ξεναγήσεις στα μουσεία είναι μάλλον προβλέψιμες, εδώ πρόκειται για μία από τις σπάνιες περιπτώσεις που η ξενάγηση αξίζει πολλά! Καθώς ο εκπαιδευμένος εθελοντής ξεναγεί τους επισκέπτες στον μαγικό κόσμο της αυτόματης μουσικής, η έκπληξη ακολουθείται από επιφωνήματα θαυμασμού, γέλια και προτροπές, καθώς αρκετά από τα εκθέματα είναι στην διάθεση του επισκέπτη, ώστε να τα θέσει σε λειτουργία ο ίδιος.

Μουσικά κουτιά κάθε είδους, ξυλόγλυπτα και ζωγραφισμένα στο χέρι street organs, άλλα μικρά, προορισμένα να τοποθετούνται επάνω σε φορητό κιβώτιο με ρόδες ώστε να μετακινούνται μέσα στις πόλεις, και άλλα τεράστια, που ο σκοπός τους ήταν να μένουν μόνιμα σε χώρους αναψυχής, μουσικά παιχνίδια, αλλά και πίνακες ζωγραφικής που απεικονίζουν ρολόγια που λειτουργούν θαυμάσια παίζοντας μουσική και σημαίνοντας τις ώρες, όλα βρίσκονται στην διάθεση του επισκέπτη να τα περιεργαστεί, αρκετά να τα θέσει σε λειτουργία, να τα αγγίξει και να παρασυρθεί σε ένα ανέμελο μουσικό ταξίδι σε άλλες εποχές, μαθαίνοντας όχι μόνο για την μουσική ιστορία της Ολλανδίας, αλλά και για ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής του ανθρώπου που ονομάζεται διασκέδαση.

Μαίρη Σβαρνιά  (Ιστορικός Τέχνης-Μουσειολόγος)

???????????????????????????????

1D_M

13

1AA_M

Στην Ελλάδα αν κάναμε κάτι αντίστοιχο, θα έπρεπε να εκθέσουμε τις εξαιρετικές μας λατέρνες.

1B_M

11

——————————-

Περίεργα Μουσεία

Τα πιο παράξενα μουσεία του κόσμου: https://bit.ly/2LKu9SX

Μουσείο πέους: https://bit.ly/2AJx3RC

Post and Tele Museum- Ένα πολύ πρωτότυπο μουσείο: https://bit.ly/335nCbg

Μουσείο Πούτιν: https://bit.ly/2pDlwhq

Μουσείο Pysanka, Ένα μουσείο γεμάτο αυγά: https://bit.ly/2GZylwH

Υπάρχει μουσείο Βασανιστηρίων; https://bit.ly/2LMc6fg

Μουσείο Διαλυμένων Σχέσεων; https://bit.ly/30NMuCW

Το ξέρετε ότι υπάρχει Μουσείο κυνηγιού; https://bit.ly/2DxGFCA

Μουσείο ορειβασίας: https://bit.ly/2gXOynD

Μουσείο της Τηγανητής Πατάτας- Το πιο pop μουσείο της Ευρώπης: https://bit.ly/31RLUFS

B

Η συλλογή του που ξεπερνά τα 1.100 αυτόματα μουσικά όργανα μαζί με την τεκμηρίωση και τα μουσικά τους προγράμματα, είναι μία από τις καλύτερες στον κόσμο.

Museum-Speelklok-Utrecht

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.