Ένα Μουσείο κιβωτός…

Λένε ότι είναι τέλειο στην λεπτομέρεια του. Μουσείο κιβωτός. Έτσι χαρακτηρίζουν το πρώτο μουσείο αρχαιολογικού χώρου του νησιού - και το τέταρτο μεγαλύτερο στη χώρα. Βρίσκεται στην Ελεύθερνα, στο νομό Ρεθύμνου, και στεγάζει διάσημα ανά τον κόσμο αρχαιολογικά ευρήματα.

0
1227

Λένε ότι είναι τέλειο στην λεπτομέρεια του. Μουσείο κιβωτός. Έτσι χαρακτηρίζουν το πρώτο μουσείο αρχαιολογικού χώρου του νησιού – και το τέταρτο μεγαλύτερο στη χώρα. Βρίσκεται στην Ελεύθερνα, στο νομό Ρεθύμνου, και στεγάζει διάσημα ανά τον κόσμο αρχαιολογικά ευρήματα.

Είναι το όραμα, το επίμονο όραμα και η εξαντλητική εργασία του Νίκου Σταμπολίδη αυτή που ενεργοποίησε θεούς και δαίμονες (παραγωγικούς δαίμονες) για να γίνει πραγματικότητα αυτό το μουσείο. Ο καθηγητής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Κρήτης και διευθυντής του Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, από το 1986 που βρέθηκε στο χώρο ως σήμερα, έσκαβε, ανέλυε, διαφύλασσε και κυρίως συνέθετε με σαφήνεια, πίστη και γνώση την πραγματική, γοητευτική αφήγηση της Ελεύθερνας, στο νομό Ρεθύμνου.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΝΑΣ, ΚΡΗΤΗ, ΡΕΘΥΜΝΟ, ΝΙΚΟΣ ΣΤΑΜΠΟΛΙΔΗΣ,

Το παγκόσμιο κοινό, που γοητεύεται από τους αρχαιολογικούς χώρους και τα ευρήματα της αρχαίας εποχής, θα έχει την ευκαιρία να τα δει από κοντά, βιωματικά, μέσα στο μινιμαλιστικών γραμμών μουσείο που δημιουργήθηκε στο χώρο της ανασκαφής. Ανάμεσα σε ελιές, χαρουπιές, πλατάνια, δάφνες, πρίνους, βελανιδιές, με ρυάκια ανατολικά και δυτικά, τα οποία ενώνονται για να κατέβουν στο Κρητικό Πέλαγος, αντικρίζοντας τον Ψηλορείτη, κτίστηκε αυτό το νέο μουσείο τα εγκαίνια του οποίου θεωρούνται τα σημαντικότερα της χρονιάς που διανύουμε. Ούτως η άλλως εδώ και χρόνια, μέσα από εκθέσεις που έχουν παρουσιαστεί ανά τον κόσμο, ευρήματα της Ελεύθερνας έχουν ταξιδέψει στο εξωτερικό και έχουν γίνει αντικείμενο θαυμασμού.

Μαζί με τον Νίκο Σταμπολίδη χιλιάδες φοιτητές από τις αρχαιολογικές σχολές όχι μόνο όλης της χώρας αλλά και ολόκληρου του κόσμου (από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη ως την Ασία) επί 30 χρόνια έφερναν στο φως μοναδικά ευρήματα από το 3.000 π.Χ. έως τον 14ο αιώνα μ.Χ.. Και είναι η Πρώιμη Εποχή του Σιδήρου αυτή που υπήρξε η σημαντικότερη για την πόλη, ταυτόσημη με την αυγή του ελληνικού πολιτισμού και τον Όμηρο.

Το μουσείο είναι πρωτοποριακό από πολλές απόψεις, και είναι καρπός του Νίκου Σταμπολίδη και του Πανεπιστημίου Κρήτης.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΝΑΣ, ΚΡΗΤΗ, ΡΕΘΥΜΝΟ, ΝΙΚΟΣ ΣΤΑΜΠΟΛΙΔΗΣ,

ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΝΑΣ, ΚΡΗΤΗ, ΡΕΘΥΜΝΟ, ΝΙΚΟΣ ΣΤΑΜΠΟΛΙΔΗΣ,

ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΝΑΣ, ΚΡΗΤΗ, ΡΕΘΥΜΝΟ, ΝΙΚΟΣ ΣΤΑΜΠΟΛΙΔΗΣ,

Σήμα του Μουσείου της αρχαίας Ελεύθερνας είναι μια χρυσή μέλισσα. Μια μέλισσα θεά που κρατά τα στήθη της και ήταν αυτή που έθρεψε τον θεό Δία.

Ο Νίκος Σταμπολίδης κατάφερε με το πείσμα του και ένωσε το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το υπουργείο Πολιτισμού, Ίδρυμα Ωνάση, την Αlpha Bank και την Grecotel. Επίσης την Αegean, την ΔΕΗ, που με κόστος 192.000 πέρασε υπόγεια καλώδια στο ενάμιση χιλιόμετρο που χωρίζει το χωριό από το μουσείο αλλά και ο ΟΤΕ που έχει φροντίσει ήδη να διαθέτει WiFi το μουσείο. Ένα όραμα που ξεκίνησε πριν 30 χρόνια, και ξεκίνησε να κτίζεται το 2012, είναι έτοιμο.

Το μουσείο αποτελείται από τρεις συνεχόμενες αίθουσες με αντικείμενα και έργα τέχνης από την προϊστορία, τα γεωμετρικά, αρχαϊκά, κλασικά, ελληνιστικά, ρωμαϊκά, πρωτοβυζαντινά και βυζαντινά χρόνια.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΝΑΣ, ΚΡΗΤΗ, ΡΕΘΥΜΝΟ, ΝΙΚΟΣ ΣΤΑΜΠΟΛΙΔΗΣ,

Η «Κόρη της Ελεύθερνας» (περ. 650 π.Χ.). Το γλυπτό φέρνει αυτόματα στον νου το διάσημο άγαλμα δαιδαλικής τεχνοτροπίας, την «Κυρία της Ωσέρ» που βρίσκεται σήμερα στο Μουσείο του Λούβρου. Μακροσκοπικές, μικροσκοπικές και κυρίως πετροχημικές αναλύσεις του υλικού των δύο αγαλμάτων κατέδειξαν ότι τα γλυπτά αυτά, έχουν κατασκευαστεί από ασβεστόλιθο του λατομείου της Ελεύθερνας. Δίπλα στην οθόνη προβάλλεται η ταινία «Η Κυρία της Ωσέρ» που διηγείται την περιπέτεια των δύο γλυπτών.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΝΑΣ, ΚΡΗΤΗ, ΡΕΘΥΜΝΟ, ΝΙΚΟΣ ΣΤΑΜΠΟΛΙΔΗΣ,

Λεπτομέρεια από προθήκη της Αίθουσας Γ’, η οποία είναι αφιερωμένη στις νεκροπόλεις, με τα ευρήματα του Τάφου Μ’ (πριν από τα μέσα του 7ου αι. π.Χ.), από την νεκρόπολη της Ορθής Πέτρας, γνωστού ως τάφος με τις «αριστοκράτισσες- ιέρειες»

Το Μουσείο της Ελεύθερνας είναι το τέταρτο μεγαλύτερο μουσείο αρχαιολογικού χώρου στην Ελλάδα μετά από αυτά της Ολυμπίας, των Δελφών και της Βεργίνας. Διαθέτει και την ιστοσελίδα www.mae.com.gr

ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΝΑΣ, ΚΡΗΤΗ, ΡΕΘΥΜΝΟ, ΝΙΚΟΣ ΣΤΑΜΠΟΛΙΔΗΣ,

Προθήκη με κοσμήματα στην Αίθουσα Α’

ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΝΑΣ, ΚΡΗΤΗ, ΡΕΘΥΜΝΟ, ΝΙΚΟΣ ΣΤΑΜΠΟΛΙΔΗΣ,

Γενική άποψη της Α αίθουσας στην οποία εκτίθενται αντικείμενα από την Προϊστορική έως την Παλαιοχριστιανική περίοδο που σχετίζονται με το δημόσιο και ιδιωτικό βίο της αρχαίας Ελεύθερνας

ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΝΑΣ, ΚΡΗΤΗ, ΡΕΘΥΜΝΟ, ΝΙΚΟΣ ΣΤΑΜΠΟΛΙΔΗΣ,

Άγαλμα Αφροδίτης και Πάνα. 2ος-1ος αι. π.Χ. Από το Μεγάλο Λουτρό στον Κατσίβελο

ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΝΑΣ, ΚΡΗΤΗ, ΡΕΘΥΜΝΟ, ΝΙΚΟΣ ΣΤΑΜΠΟΛΙΔΗΣ,

Θεά Μέλισσα. 7ος αι. π.Χ. Χρυσό κόσμημα από τη νεκρόπολη της Ορθής Πέτρας. H μέλισσα παριστάνεται μειξογενής: το πανωκόρμι της ως γυναικεία μορφή με τα χέρια στο στήθος και το κατωκόρμι ως έντομο με μεγάλα φτερά, που κοσμούνται με στιγμωτά άνθη. Κατά μια μυθολογική εκδοχή, οι μέλισσες έθρεψαν μαζί με την Αμάλθεια τον νήπιο Δία στο Ιδαίον Άντρο.

11

Η προθήκη με τον θηραϊκό στάμνο και τη χάλκινη φοινικική φιάλη. Ευρήματα που σχετίζονται με την προβολή της ταινίας στην οθόνη δίπλα, με τίτλο «Φρονίμη», βασισμένη σε μια ιστορία του Ηρόδοτου.

4

Λεπτομέρεια της χάλκινης ασπίδας με την εντυπωσιακή λεοντοκεφαλή. Θα βρίσκεται εκτός βιτρίνας για να μπορούν να την αγγίζουν οι τυφλοί επισκέπτες.

5649582_orig

Μέχρι και ο Αρμάνι έχει πάει στον αρχαιολογικό χώρο, πριν καν τελειώσει το Μουσείο.

1Q_M

 Κι’ άλλα άρθρα με αρχαιολογικό ενδιαφέρον, στην Κρήτη

ΜΟΥΣΕΙΟ ΧΑΝΙΑ: Γιατί έγινε κι’ άλλο Μουσείο; https://bit.ly/2GtKAAX

ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ: Όλος ο Μινωικός πολιτισμός https://bit.ly/38P7P3P

Η ανασκαφή της Κνωσού https://bit.ly/2VGDAXw

Αυτός λένε ότι ανακάλυψε την Κνωσό… https://bit.ly/2Kk6yXO

Κρήτη ντροπή σου: https://bit.ly/2LtwbZr

Ασύλητος τάφος βρέθηκε στην Ιεράπετρα https://bit.ly/2x08K3m

Μουσεία, nikosonline.gr

Αρχαιολογικά μας Μουσεία

ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ: Σε πρώην ετοιμόρροπο σχολείο https://bit.ly/2T9Ar15

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΙΓΙΝΑΣ: Πότε θα φτιαχτεί αυτό το αίσχος; https://bit.ly/2UV2lx1

ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΡΑΥΡΩΝΑΣ: Έκαναν Lifting https://bit.ly/2o9eShU

ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ: Πως είναι σήμερα https://bit.ly/2NQNoZn

ΜΟΥΣΕΙΟ ΝΑΥΠΛΙΟΥ: Μια επίσκεψη https://bit.ly/2O12Qmw

ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΕΓΕΑΣ: Ευρωπαϊκή διάκριση https://bit.ly/2H0fTVs

ΜΟΥΣΕΙΟ ΧΑΝΙΑ: Γιατί έγινε κι’ άλλο Μουσείο; https://bit.ly/2GtKAAX

ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΤΡΑΣ: 25 εκατομμύρια ευρώ; https://bit.ly/2Pjrgs5

ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΛΥΛΟΥ: Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο https://bit.ly/2wDPN2s

ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ένα υπέροχο μουσείο… https://bit.ly/2MUKbqO

ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΗΒΑΣ: Πρέπει να είναι πολύ ωραίο https://bit.ly/2PjiHiJ

ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ: Όλος ο Μινωικός πολιτισμός https://bit.ly/38P7P3P

ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΩ: Έδωσαν 2.500.000 για ανακαίνιση -αίσχος https://bit.ly/2Pjrgs5

ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ: Ντροπή https://bit.ly/2tTRifH

Programma-Eleutherna-2_Page_4

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.