Ένα μουσείο στον βυθό των Αντικυθήρων

Το υπουργείο Πολιτισμού κρατάει το στόμα του κλειστό για τα πρώτα ευρήματα στον θαλάσσιο βυθό των Αντικυθήρων, που έφερε στο φως η νέα ερευνητική αποστολή και ορισμένα έχουν ήδη δει το φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, πρόκειται για ένα ορειχάλκινο δόρυ, μήκους 2.20 μέτρων που εντοπίστηκε από τους δύτες και βρίσκεται ήδη στην Αθήνα για συντήρηση. Το δόρυ δεν φαίνεται να συμπληρώνει κανένα από τα αγάλματα που έχουν ανασυρθεί, συνεπώς πρέπει να αποτελεί τμήμα κάποιου που είναι ακόμα στον πυθμένα.

0
989

Το υπουργείο Πολιτισμού κρατάει το στόμα του κλειστό για τα πρώτα ευρήματα στον θαλάσσιο βυθό των Αντικυθήρων, που έφερε στο φως η νέα ερευνητική αποστολή και ορισμένα έχουν ήδη δει το φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, πρόκειται για ένα ορειχάλκινο δόρυ, μήκους 2.20 μέτρων που εντοπίστηκε από τους δύτες και βρίσκεται ήδη στην Αθήνα για συντήρηση.

Το δόρυ δεν φαίνεται να συμπληρώνει κανένα από τα αγάλματα που έχουν ανασυρθεί, συνεπώς πρέπει να αποτελεί τμήμα κάποιου που είναι ακόμα στον πυθμένα.

Ελλάδα, Αντικύθηρα, βυθός, έρευνες, αρχαία, καταδύσεις, Antikithira, Hellas, Greek Island, Nikos On Line, nikosonline.gr

Άλλο ένα ενδιαφέρον εύρημα είναι μια συστάδα αμφορέων που εντοπίστηκαν σε απόσταση 230 μέτρων από το βυθισμένο σκαρί, σοβαρή ένδειξη ότι μπορεί να υπάρχει και άλλο αρχαίο ναυάγιο εκεί, όπως ήδη πιθανολογείται από τους Αμερικανούς επιστήμονες που συμμετέχουν στην αποστολή. Επίσης βρέθηκαν τμήματα από δύο άγκυρες, καθώς και μεταλλικά αντικείμενα που ανήκουν σε κρεβάτι, του οποίου ορισμένα μέρη είχαν ανασύρει σφουγγαράδες το 1900 και ο Ζαν Υβ Κουστό το 1976.

Εικάζεται επίσης ότι οι δύτες βρήκαν και άλλα αντικείμενα, όπως ένα δαχτυλίδι. Οι προηγούμενες έρευνες είχαν φέρει στο φως σκουλαρίκια εξαιρετικής ομορφιάς, ενώ επίσης έχει αποδειχθεί ότι στο πλοίο επέβαινε σίγουρα μια γυναίκα, καθώς έχει βρεθεί το κρανίο και τα οστά της. Γεγονός είναι ο κακός καιρός επέτρεψε ελάχιστες καταδύσεις. Σε αυτές εντοπίστηκαν τα αντικείμενα που ανασύρθηκαν από δύτες που φορούσαν συμβατικές στολές και όχι το «διαστημικό» Exosuit που μέχρι στιγμής παρατηρεί και καταγράφει.

Το πιο σπουδαίο επίτευγμα της αποστολής πάντως είναι ότι οι επιστήμονες δημιούργησαν τρισδιάστατα γεωφυσικά φωτομωσαϊκά χαρτογραφικά μοντέλα από την περιοχή του ναυαγίου, υψηλότατης ακρίβειας με τη βοήθεια τεχνολογίας αιχμής και ελπίζουν ότι τα δέκα επόμενα χρόνια, θα έχουν πολλά να ανασύρουν από τον βυθό.

Ελλάδα, Αντικύθηρα, βυθός, έρευνες, αρχαία, καταδύσεις, Antikithira, Hellas, Greek Island, Nikos On Line, nikosonline.gr Ελλάδα, Αντικύθηρα, βυθός, έρευνες, αρχαία, καταδύσεις, Antikithira, Hellas, Greek Island, Nikos On Line, nikosonline.gr Ελλάδα, Αντικύθηρα, βυθός, έρευνες, αρχαία, καταδύσεις, Antikithira, Hellas, Greek Island, Nikos On Line, nikosonline.gr Ελλάδα, Αντικύθηρα, βυθός, έρευνες, αρχαία, καταδύσεις, Antikithira, Hellas, Greek Island, Nikos On Line, nikosonline.gr

Δείτε ρεπορτάζ για το θέμα από το Mega.

Αρχαιολογικοί χώροι στην Ελλάδα

ΛΕΣΒΟΣ: Αρχαίος τάφος κάτω απ’ τον δρόμο https://bit.ly/38SoJhj

ΔΩΔΩΝΗ: Οι μικροί εθελοντές αρχαιολόγοι… https://bit.ly/2UcxNbp

ΧΙΛΙΟΜΟΔΙ: Υπέροχη αρχαιολογική έρευνα https://bit.ly/2TTL35U

ΑΧΑΡΝΕΣ: Τελειώνετε… τα χρόνια περνάνε https://bit.ly/3d8pLc7

ΕΡΕΤΡΙΑ: Άνοιξε μετά από 40 χρόνια… https://bit.ly/2vx5nAI

Αρχαίο θέατρο Λάρισας: Ανοικτό και για το κοινό… https://bit.ly/2IW7Ozy

Η γραφιστική αναγέννηση των Δελφών https://bit.ly/39YgrFZ

Αναστηλώνουν το Δεσποτικό https://bit.ly/2WvedtV

Έχετε πάει στην Κεχροπουλα; https://bit.ly/2wddX7W

Βρέθηκε ο ναός της Αρτέμιδος στην Εύβοια https://bit.ly/2QlSDDX

Ασύλητος τάφος βρέθηκε στην Ιεράπετρα https://bit.ly/2x08K3m

Τελικά είναι ο τάφος του Αριστοτέλη; https://bit.ly/2UasTMc

ΚΩΣ: Ο ναός του Ασκληπιού https://bit.ly/33nm65X

————————————————–

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.