Και τι δεν κουβαλάει στις πλάτες του αυτό το νησί. Αρχαιότητα, Βυζάντιο, Ρωμαίους, πειρατές, ποιητές και περιηγητές του 19ου αιώνα, πιστούς για προσκύνημα στα μοναστήρια, χίπις… τα πάντα όλα. Ένα νησί που δεν μοιάζει με κανένα, δεν ακολουθεί την πεπατημένη και έχει άγρια, ακατέργαστη ομορφιά.
Η Αμοργός είναι Κυκλαδονήσι, απείραχτο από τον μαζικό τουρισμό, όπου διατηρούνται ακόμη αρχαία έθιμα, παλιά μονοπάτια και αυθεντικά χωριά. Στην παραλία της Αγίας Άννας θα δείτε ζωντανά το σκηνικό από το “Απέραντο Γαλάζιο” του Luc Besson και στην περίφημη Παναγία Χοζοβιώτισσα θα χαζέψετε με το κατάλευκο μοναστήρι που είναι σαν φλούδα κολλημένη πάνω στον βράχο.
Δεν θα βαρεθείτε στην Αμοργό. Κάθε της σημείο έχει να πει πολλά και εσείς έχετε να μάθετε περισσότερα. Είναι περίεργο νησί, με παραδόσεις, με ρακόμελο και ψημένη ρακή στα καφενεδάκια, με παράξενες υπέροχες παραλίες και όρμους, με το κάστρο και τα μικροσκοπικά κυκλαδίτικα σοκάκια της.
Πατριδογνωσία: Η Αμοργός πήρε το όνομά της από το φυτό αμοργίς, ένα είδος λιναριού. Το νησί βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο των Κυκλάδων, νοτιοανατολικά της Νάξου και είναι ένα μακρόστενο και ορεινό. Ολόκληρος ο δήμος της Αμοργού είχε πληθυσμό κοντά στα 2.000 άτομα, τα οποία ασχολούνται με τη γεωργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία καθώς και με τα ναυτικά επαγγέλματα. Πολλοί κάτοικοι ασχολούνται επίσης, από τα παλιά χρόνια, με τον κλάδο της μελισσουργίας. Τα τελευταία χρόνια ασχολούνται και με τον τομέα του τουρισμού ο οποίος αναπτύσσεται με ραγδαίο ρυθμό.
Η Παναγία Χοζοβιώτισσα: Αν ανέβετε 300 απότομα σκαλιά, θα φτάσετε στη μονή της Χοζοβιώτισσας, και η θέα στο Αιγαίο θα σας αποζημιώσει. Ένα από τα αρχαιότερα μοναστήρια του Αρχιπελάγους και από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του νησιού (σήμα κατατεθέν), που κατάλευκο μοιάζει να είναι κολλημένο στη ρίζα ενός θεόρατου κάθετου βράχου. Το μοναστήρι έχει πλάτος μόλις 5 μέτρα και 8 ορόφους. Έχει μέχρι και Βυζαντινές εικόνες.
Η παραλία της Αγίας Άννας: Ένας δρόμος γεμάτος στροφές σάς οδηγεί στην μικρή και βραχώδη παραλία της Αγίας Άννας με το μικρό εκκλησάκι. Από ψηλά, το βαθύ μπλε του Αιγαίου φαίνεται να μην τελειώνει ποτέ. Απέραντο Γαλάζιο, όπως ακριβώς λέγεται η ταινία του Luc Besson που γυρίστηκε εδώ. Πεντακάθαρα νερά και βραχάκια για βουτιές.
Θέλει περπάτημα: Γιατί περπατώντας θα δείτε την αληθινή Αμοργό, τα γραφικά χωριά και τις τρεις αρχαίες πολιτείες, Αρκεσίνη, Μινώα και Αιγιάλη. Θα δείτε ντόπιους να φτιάχνουν τη φάβα τους, νεαρούς να παίζουν “μπάλες” και γυναίκες να κουβαλούν τεράστια δεμάτια στην πλάτη. Θα δείτε τον Αϊ-Γιώργη Βαρσαμίτη, όπου τελούνταν τελετές υδρομαντείας και άλλα πολλά.
Η Χώρα και το κάστρο: Αυτός ο βράχος που βλέπετε να προεξέχει πάνω από τα κυκλαδίτικα σπίτια της Χώρας της Αμοργού, είναι το κάστρο της, απομεινάρι από το βυζαντινό και ενετικό παρελθόν του νησιού. Στην Χώρα υπάρχει και ο πύργος του Γαβρά. Κτίσμα βενετσιάνικης αρχιτεκτονικής του 16ου αιώνα, που λειτουργεί ως μουσείο με ευρήματα από τις ανασκαφές που έχουν γίνει στην περιοχή. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αρχαία γλυπτά και οι επιγραφές.
Βόλτα στα λιμάνια: Δύο λιμάνια έχει η Αμοργός και ευτυχώς είναι διαφορετικά μεταξύ τους. Στην Αιγιάλη, θα συναντήσετε εναλλακτικές παρέες, μουσική και lounging μπαρ πάνω στην αμμουδερή παραλία Λακκί. Στα Κατάπολα, πιο οικογενειακές καταστάσεις, παραδοσιακά καφενεδάκια και ατέλειωτες βόλτες στην παραλία. Πάντως ψημένη ρακή και ρακόμελο, θα βρείτε παντού: σε καφενεία, ταβέρνες και μπαρ.
Η Αμοργός αποτελεί ιδανικό προορισμό για πεζοπορία. Υπάρχουν μονοπάτια που ξεκινούν ή/και καταλήγουν σε κάποιον οικισμό και προσφέρουν στον επισκέπτη εκπληκτικές εικόνες φυσικού τοπίου. Το δε βράδυ μιλάμε για μαγεία…
Οι παραλίες της Αμοργού είναι συναρπαστικές.
Έχει και η Αμοργός το δικό της ναυάγιο
Τι θα φάμε στην Αμοργό;
Το νησί έχει σπάνια φυτά, βότανα και μυρωδικά. Εδώ φύεται το μοναδικής νοστιμιάς κεφαλόχορτο. Το ενδημικό ψυχανθές κατσούνι δίνει τη περίφημη αμοργιανή φάβα που βρασμένη προσεκτικά, πλάθετε με μάραθο και κρεμμυδάκι, μπαίνει στο τηγάνι και γίνεται ένας νοστιμότατος φαβοκεφτές. Στα πεδινά εδάφη, καλλιεργούνται σιτάρι, κριθάρι, μηλιές, εσπεριδοειδή, αμπέλια. Τρυφερά σέσκουλα ζεματιούνται, παντρεύονται με κρεμμυδάκια, άγριο μάραθο και δυόσμο, τυλίγονται σε νόστιμη ζύμη και γίνονται τραγανά Αμοργιανά χορτοπιτάκια (αριστερά). Το αρνίσιο και το κατσικίσιο κρέας κυριαρχούν στις τοπικές συνταγές, γι’ αυτό θα σας μιλήσω για το Αμοργιανό πατατάτο: (Κατσικάκι ή αρνάκι ή μοσχάρι με ρακόμελο στη γάστρα) με μπόλικες πατάτες μπαχαρικά και κόκκινη σάλτσα. Επίσης Αρανίστα: Γεμιστό κατσίκι με ρύζι σούπα και πολλά αρωματικά βότανα από τα εκατοντάδες που φυτρώνουν στο νησί. Μένουλες λιαστές: Μικρό ψάρι που ανήκει στην ίδια οικογένεια με τη γόπα, παστώνεται και λιάζεται στον ήλιο. Θεωρείται εξαιρετικός μεζές του ούζου. Χταποδόπιτα με παραδοσιακό φύλο φρέσκο ψιλοκομμένο χταπόδι, ελιές και κόλιαντρο. Πιταρούδια: Ζυμαρικό φτιαγμένο με σκληρό σιτάρι και νερό, που βράζεται στο γάλα και τηγανίζεται. Χορτόπιτες του νησιού με αγριοσέσκουλα και μυρωδικά. Είναι απλά θεϊκές. Νοστιμότατο μαύρο ζυμωτό ψωμί και απίστευτα παξιμάδια. Στα τυροκομικά κυριαρχεί το λαδοτύρι, σκληρό και πολύ αλμυρό ή μαλακό γλυκό τυρί σακούλας και η μυζήθρα που φτιάχνουν μέσα σε ειδικές φόρμες τα λεγόμενα «τσιμπιδάκια». Ξινόμηλα: Παράγονται σε μικρή ποσότητα στο νησί, και παρά την υπόξινη γεύση τους, θεωρούνται περιζήτητα στην αγορά λόγω της νοστιμιάς τους.
Τα ξεροτήγανα (δεξιά) θυμίζουν τις δίπλες και γίνονται με ζύμη τηγανιτή, ανοιγμένη σε πολύ λεπτά φύλλα που απαιτούν μεγάλη τέχνη. Δίνουν στα ξεροτήγανα διαφορετικά σχήματα και τα μουσκεύουν στο μέλι. Στο τέλος τα πασπαλίζουν με καβουρδισμένο σουσάμι κάτι που απογειώνει τη γεύση τους. Στο παστέλι ρίχνουν το σουσάμι στο λάδι για το πρώτο καβούρδισμα προσθέτουν ζάχαρη, μέλι και νερό και τα ανακατεύουν μέχρι να πήξει το μείγμα. Από τα παλιά χρόνια οι κάτοικοι του νησιού Αμοργού και των μικρών Κυκλάδων έφτιαχναν ένα βραστάρι με ρακή, μέλι, κανέλα και γαρύφαλλο. Έπιναν οι ίδιοι και πρόσφεραν και στους επισκέπτες τους. Το βραστάρι είναι αυτό που λέμε «ψημένη ρακή» ή ρακόμελο και αποτελεί το ιδανικό κέρασμα αφού προκαλεί ευφορία και χαρούμενη διάθεση Επίσης είναι κατάλληλο για μετά το γεύμα, γιατί λειτουργεί και ως χωνευτικό.
Η Αμοργός είναι το νοτιοανατολικότερο νησί των Κυκλάδων, ένα κομμάτι γης, με κατάλευκα σπιτάκια, μοναστήρια και ξωκλήσια σκαρφαλωμένα σε βραχώδεις πλαγιές, αγριοκάτσικα και άφθονα βότανα.
Εδώ η ζωή κυλάει αργά, ήρεμα, και αν δεις τούτο το νησί με το μάτι του ταξιδιώτη, σίγουρα θα ανακαλύψεις, γραφικά σοκάκια, απίστευτα καφενεδάκια και ταβέρνες με αυθεντικές γεύσεις.
Ένας τόπος εκτός από τις φυσικές του ομορφιές, την λαογραφία και την αρχιτεκτονική, χαρακτηρίζεται και από αρχαιολογικό ενδιαφέρον.
Οι Κυκλάδες είναι μοναδικές
ΚΥΘΝΟΣ: Ένα καλά κρυμμένο μυστικό https://bit.ly/3xIlSER
ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ: Κυκλαδονήσι με τα όλα του https://bit.ly/3xLnm1e
ΙΟΣ: Μην ακούτε τι λένε γι’ αυτό το νησί https://bit.ly/2UJ1LI8
Πως έγινε μόδα η ΜΥΚΟΝΟΣ; https://bit.ly/2uRwFOU
ΑΝΔΡΟΣ: Η αρχόντισσα https://bit.ly/2UviWwm
Στην ΝΑΞΟ τον αέρα μου να αλλάξω… https://bit.ly/34sVt0P
Ανακαλύψτε την ΤΗΝΟ: https://bit.ly/2qgsrgd
ΜΗΛΟΣ: Το Νο 1 νησί της Ευρώπης: https://bit.ly/3xcsBq0
Άνοιξη στην ΣΙΦΝΟ: https://bit.ly/3ASi3yI
Στην ΤΗΝΟ μια από τις πιο εντυπωσιακές πισίνες στον κόσμο: https://bit.ly/2GKQpeM
ΣΥΡΟΣ: Υπέροχη βίλα https://bit.ly/3wvFKcY
Συγκλονιστικό σπίτι στην ΣΕΡΙΦΟ: https://bit.ly/3yL35c5
Η Βίλα Mandra στην ΜΥΚΟΝΟ: https://bit.ly/3mE0RoH
Ένας στάβλος στην ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ: https://bit.ly/2K6DdQO
Σπίτι στην ΤΖΙΑ: https://bit.ly/2D7N7xp
Θαλάσσιες σπηλιές στην Ελλάδα https://bit.ly/3i4ALw9
Από πού πήραν το όνομα τους τα Ελληνικά νησιά; https://bit.ly/2hQHbBv
—————————————–
Τι μας κάνεις Νικόλα!!!???Φάτε μάτια ψάρια…Φέτος στο κλεινόν άστυ…Χρήμα γιοκ αλλά και διάθεση γιοκ .
Έιχα την τύχη να γνωρίσω εκτός Ινδία και Κίνα ,τον υπόλοιπο κόσμο,όμως καμία άλλη χώρα για εμένα δεν είναι τόσο μα τόσο όμορφη όσο η Ελλάδα μας! Είμαι τόσο ερωτευμένη με την Πάτριδα μου, και θα είμαι όσο θα ζω!