Αν το καράβι δέσει στο λιμάνι για να αποβιβάσει κόσμο, βλέπεις ένα κλασικό Κυκλαδονήσι. Μη σου πω, ότι δεν σου κάνει και μεγάλη εντύπωση. Αν όμως το ζήσεις αυτό το νησί, θα αλλάξεις κάθετα και οριζόντια γνώμη. Είναι ένα νησί με τεράστια ιστορία, με εντυπωσιακά πολλές και παρθένες παραλίες, με απίστευτες ντόπιες γεύσεις και με “ψαγμένο” κόσμο.
Γύρω στους 1.500 περίπου είναι οι ντόπιοι και όλο τον χρόνο παράγουν λίγα αγροτικά, κτηνοτροφικά και γαλακτοκομικά προϊόντα. Ό,τι παράγει όμως είναι ιδιαίτερο και σπάνιο, και πρέπει να ταξιδέψεις έως εκεί για να το γευτείς, αφού δεν «εξάγει» τα καλούδια της, γι’ αυτό και τα απολαμβάνουν οι τυχεροί επισκέπτες του καλοκαιριού.
Στα παλιά χρόνια (από την αρχαιότητα), η Σέριφος ήταν τόπος που έκανε μεγάλες εξαγωγές του ορυκτών. Τα μεταλλεία που λειτουργούσαν εκεί από τα αρχαία χρόνια μέχρι και το 1963 εξορύσσοντας σιδηρομεταλλεύματα, ήταν η βασική πηγή εσόδων για τους ντόπιους. Ήταν όμως κι’ αυτό που κράτησε τη Σέριφο μακριά από την τουριστική ανάπτυξη και της στέρησε την αντίστοιχη αγροκτηνοτροφική παραγωγή που χαρακτηρίζει τα υπόλοιπα κυκλαδονήσια. Η μικρούλα Σέριφος, που βρίσκεται πολύ κοντά στην Αθήνα (με Seajet φτάνεις σε 2 ώρες και δέκα λεπτά), είναι ένας τόπος αναλλοίωτος, με εσωστρέφεια μεν και χωρίς σύγχρονο τουριστικό προφίλ, αλλά παρθένος και αγνός. Τόπος με απίστευτη φυσική ομορφιά, εντυπωσιακός, με θερμά νερά, παλιούς ανεμόμυλους και με τουλάχιστον 70 διαφορετικές εκπληκτικές παραλίες για όλα τα γούστα. Το νησί από την μια κρατάει τις παραδόσεις, αλλά τώρα αρχίζει και αποκτά κάποια σπίτια, ξενώνες και εστιατόρια – εντελώς μοντέρνα – χωρίς να είναι κραυγαλέα ή νεοπλουτέ. Για δείτε εδώ ένα παράδειγμα.
Συγκλονιστικό σπίτι στην ΣΕΡΙΦΟ: https://bit.ly/3yL35c5
Οι παραλίες στην Σέριφο
Οι παραλίες της είναι από τις ομορφότερες στις Κυκλάδες. Η Χώρα της το ίδιο. Το ταξίδι από τον Πειραιά όπως είπα και πριν, διαρκεί ελάχιστα και είναι ένα νησί με φανατικούς φίλους. Όσοι έρχονται έχουν κυρίως καλλιτεχνικές ανησυχίες και επιλέγουν να αναπαλαιώσουν παραδοσιακά σπίτια της Χώρας ή να χτίσουν με σεβασμό προς το περιβάλλον, ενώ όσοι έρχονται για τις διακοπές τους χωρίς να έχουν σπίτι εδώ, ικανοποιούνται απόλυτα με τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και το κάμπινγκ της και τα απλά ταβερνάκια.
Έχει περισσότερες από 70 παραλίες και είναι όλες πανέμορφες και ως επί το πλείστον αμμουδερές με αρμυρίκια. Από τις πιο δημοφιλείς είναι η Λια και ο Άγιος Σώστης. Όσοι επιθυμούν να συνδυάσουν το μπάνιο με νοστιμιές σε παραλιακά ταβερνάκια επιλέγουν την Ψιλή Άμμο, τον Πλατύ Γιαλό (απλώνεται σε 3 παραλίες), την Συκαμιά και το Γάνεμα. Ταβέρνα διαθέτει και ο Κουταλάς, όπου ανάμεσα στις πρασινάδες πάνω από την παραλία μπορείτε ακόμα να διακρίνετε τα κουφάρια από παλιές κατοικίες μεταλλωρύχων, παλιά φορτηγά αλλά και ένα σκουριασμένο λεωφορείο! Για ερημίτες ενδείκνυνται παραλίες όπως το Καλό Αμπέλι, το Μαλιάδικο και λίγο πιο δίπλα ο Καλόγερος. Ωραία παραλία διαθέτουν και τα Λιβαδάκια, οικισμός-επίνειο του Λιβαδιού, όπου βρίσκεται και το «Coralli» το υποδειγματικό κάμπινγκ του νησιού. Τέλος, για τους action lovers η σχολή Serifos Scuba Divers, με έδρα στο Λιβάδι, είναι από τις ελάχιστες στην Ελλάδα που προσφέρουν το FlyBoard, το ολοκαίνουργιο και για πολλούς απόλυτο water game.
Όταν αρχίζει να σουρουπώνει…
… τα πράγματα γίνονται μαγικά. Ένα από τα καλά της Σερίφου είναι πως ο μοναδικός πονοκέφαλος των διακοπών αφορά στην επιλογή παραλίας. Γιατί κατά τα άλλα, τα σούρουπα μοιράζονται αναλόγως διάθεσης ανάμεσα στο Λιβάδι και τη Χώρα. Έχετε να δείτε πολλά στην Σέριφο: Μέσα στο Κάστρο θα δείτε τα χαμηλά σπιτάκια το ένα πλάι στο άλλο και φτάστε μέχρι το εκκλησάκι του Αγίου Κωνσταντίνου στην κορυφή για μεγαλειώδη ηλιοβασιλέματα. Το περιποιημένο Λαογραφικό Μουσείο, είναι ανοικτό καθημερινά από τις 6 μέχρι τις 9 μ.μ. Στην Πάνω Πιάτσα, βρείτε τραπεζάκι με θέα στον μητροπολιτικό ναό Αγίου Αθανασίου που δεσπόζει πλάι στο εξίσου επιβλητικό νεοκλασικό κτίριο του Δημαρχείου. Μεζέδες και ποτά στα: «Θιδύρα», στου «Λούη» και στο «Αερινό». Πλάκα έχει και η περαντζάδα του Λιβαδιού. Τα σκήπτρα από γευστικής απόψεως κρατά η πολύ καλή «Ψαροταβέρνα της Καλής», ενώ θα είστε τυχεροί αν βρείτε τραπέζι στο «Yacht Club», στο «Indigo», στο «Calma» και το «Strobelli». Πιο αργά στο «Shark», το club με τις mainstream μουσικές.
Πού να μείνεις
Coco-Mat Eco Residences Serifos (Βαγιά): Ιδιαιτέρως ατμοσφαιρικό all day deck με καλαμωτή, ανοιχτή κουζίνα και τραπέζια όπου σερβίρονται υπέροχα φαγητά αλλά και ροφήματα και ποτά. Φιλικό σέρβις, ξύλινες ξαπλώστρες και ομπρέλες στην παραλία. Indigo Studios (Λιβάδι): Καλόγουστο συγκρότημα σε απόσταση αναπνοής από την περαντζάδα. Αρετή (Λιβάδι): Μικρό και περιποιημένο ξενοδοχείο πάνω ακριβώς από την είσοδο του λιμανιού. Αμφιτρίτη (Λιβάδι): Διώροφο κτίριο με εμφανές το στοιχείο της πέτρας και άνετα δωμάτια με μπαλκόνια. Αστάρτη (Λιβαδάκια): Σε απόσταση 100 μέτρων από την παραλία. Διαθέτει 7 ευρύχωρα διαμερίσματα με κουζίνα, σε παραδοσιακό στυλ με χτιστούς καναπέδες και σιδερένια κρεβάτια. Ρίζες (Συμπόταμα): Όμορφο συγκρότημα με μαγευτική θέα και δωμάτια-διαμερίσματα που συνδυάζουν την κυκλαδίτικη λιτότητα με τη σύγχρονη αντίληψη.
Τι θα φάμε;
Ό,τι παράγεται στη Σέριφο μένει στη Σέριφο. Λιγοστά προϊόντα, αλλά μοναδικά και ξεχωριστά. Έχουμε και λέμε: Στη Σέριφο αγαπούν πολύ το κύμινο. Προσφιλή τους φαγητά είναι το χοιρινό κατσαρόλας με πορτοκάλι και τα πεδούλια (χοιρινό παστό με λίπος) με λάχανο, καρυκευμένα και τα δύο με κύμινο. Το χρησιμοποιούν αφειδώς και στα χοιροσφαΐσια τους, τις λούζες δηλαδή, τις τσιγαρίδες και τα λουκάνικα. Άλλο δημοφιλές αρωματικό είναι και ο κρόκος, που ανθίζει κατά κόρον στα ένυδρα χώματα του νησιού. Κυρίως τον χρησιμοποιούν για να αρωματίσουν τη σούμα, την τοπική εκδοχή του τσίπουρου. Τα μάραθα είναι επίσης αγαπημένη μυρωδιά, άφθονα, αυτοφυή, που οι ντόπιοι τα χρησιμοποιούν για να κάνουν μαραθόπιτες, αλλά και κάτι νόστιμες τηγανίτες με κουρκούτι και μπόλικο ξερό κρεμμύδι. Δεν υπάρχει κυκλαδονήσι που να μην κάνει ντομάτες λιαστές και κάππαρη. Έτσι και στη Σέριφο διατηρούν τη μικρή παραγωγή τους όλο τον χρόνο. Την κάπαρη κάνουν έναν μεζέ περιωπής, σε μια σύβραση με άφθονα κρεμμύδια και φρέσκια ντομάτα. Αυτή η κάππαρη γιαχνί τρώγεται ως ορεκτικό μαζί με την ντόπια σούμα ή σαν σάλτσα πάνω από τη φάβα. Οι πολλές συνταγές με φάβα, ρεβίθια και σιτηρά, μαρτυρούν πως κάποτε η καλλιέργεια δημητριακών και οσπρίων ήταν ακμαία στο νησί. Οι Σεριφιώτες αγαπούν επίσης τη φάβα, κάνουν τον χόντρο (ένα είδος πιλαφιού με μακρύκοκκο στάρι και κρεμμύδια). Έχουν κι αυτοί τα ζυμαρικά τους, που λέγονται μάτσι και είναι σαν φαρδιές χυλοπίτες, φτιάχνονται με αλεύρι, νερό και λάδι και συνήθως σερβίρονται με ντόπια τυριά. Λαϊκό προσκύνημα γίνεται καθημερινά στον φούρνο του Γιάννη Αρχοντούλη στο έμπα της Χώρας. Έχει από άρτους και πρόσφορα μέχρι γαλλικές μπαγκέτες. Βγάζει εννιά διαφορετικά προζυμένια ψωμιά, τσουρέκι άφταστης γεύσης με φρέσκο βούτυρο και αληθινή μαστίχα, κριτσίνια και τυρόπιτες απίθανες με φύλλο σαν κρουασάν και κάποιες με κατσικίσιο τυρί. Τα ψωμιά του μοσχομυρίζουν, είναι ανθεκτικά, κρατάνε για αρκετές ημέρες κι είναι νόστιμα, όπως και τα παξιμάδια του. Στην Σέριφο παράγουν και πωλούν γαλακτοκομικά προϊόντα φτιαγμένα αποκλειστικά με γάλα από δικά τους καλοζωισμένα αιγοπρόβατα, που βόσκουν ελεύθερα στους κάμπους και τις παραλίες. Το σεριφιώτικο τυρί, που είναι ένα είδος γραβιέρας 4μηνης ωρίμασης, η οποία στεγνώνει στον αέρα σε καλαμωτές και τρώγεται είτε ως επιτραπέζιο είτε τριμμένη πάνω από ζυμαρικά. Ξινομυζήθρα κάνουν για όσο έχουν γάλα τα ζώα, συνήθως από Μάη μέχρι τέλος Αυγούστου, και στη διάρκεια του καλοκαιριού φτιάχνουν το τρελοτυράκι, που μοιάζει σε γεύση και εμφάνιση με καμαμπέρ. Το πιο εμβληματικό τυρί του νησιού είναι το τυρί του λάκκου, το οποίο διατηρείται σε συνθήκες κελαριού για πάνω από δύο χρόνια. Πρόκειται για ένα πολύ πικάντικο γινωμένο τυρί, με γεύση υπερώριμη, πιπεράτη και δυνατή. Αν κάποιος ντόπιος σάς προσφέρει μυζήθρα του λάινα (πήλινο δοχείο σε σχήμα στάμνας με μεγάλο στόμιο), να ξέρετε ότι δεν είναι άλλο από τη σεριφιώτικη κοπανιστή.
Επιλεκτικά βρήκα και κάποια εστιατόρια που διάβασα καλές κριτικές και σας τα προτείνω: Ψαροταβέρνα της Καλής (Λιβάδι): Σερβίρει δημιουργικούς θαλασσινούς μεζέδες όπως γαριδοπρασοπιτάκια με σος πετιμέζι, ριζότο με γαρίδες και κίτρινη κολοκύθα και μεγάλες δροσερές σαλάτες. Τάκης (Λιβάδι): Με έναν κατάλογο όπου θα βρείτε σχεδόν τα πάντα: από όλων των ειδών τα μαγειρευτά μέχρι φρέσκα ψάρια και αχινομακαρονάδα. Μεταλλείο (Λιβάδι): Θα απολαύσετε δημιουργικά πιάτα όπως αμπελοφάσουλα με ζάρια ντομάτας και τραγανό μπούτι κοτόπουλο σε άχυρο πατάτας. Νικούλιας (Πλατύς Γιαλός): Σερβίρει τραγανές μαραθοτηγανίτες, μελωμένη ρεβυθάδα και νόστιμα μαγειρευτά. Ο Κύκλωπας (Μέγα Λιβάδι): Ιδανική για early dinners με φόντο το ηλιοβασίλεμα. Η ομελέτα είναι από τις πιο νόστιμες που έχετε δοκιμάσει, θεσπέσια και τα μαγειρευτά «από ζώα αμολητά» όπως λέει ο χαμογελαστός ιδιοκτήτης κος Σπύρος.
Κυκλάδες αγαπημένες
ΑΜΟΡΓΟΣ: Άγρια, πολύμορφη και συναρπαστική https://bit.ly/3ifeJFn
ΚΥΘΝΟΣ: Ένα καλά κρυμμένο μυστικό https://bit.ly/3xIlSER
ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ: Κυκλαδονήσι με τα όλα του https://bit.ly/3xLnm1e
ΙΟΣ: Μην ακούτε τι λένε γι’ αυτό το νησί https://bit.ly/2UJ1LI8
Πως έγινε μόδα η ΜΥΚΟΝΟΣ; https://bit.ly/2uRwFOU
ΑΝΔΡΟΣ: Η αρχόντισσα https://bit.ly/2UviWwm
Στην ΝΑΞΟ τον αέρα μου να αλλάξω… https://bit.ly/34sVt0P
Ανακαλύψτε την ΤΗΝΟ: https://bit.ly/2qgsrgd
ΜΗΛΟΣ: Το Νο 1 νησί της Ευρώπης: https://bit.ly/3xcsBq0
Άνοιξη στην ΣΙΦΝΟ: https://bit.ly/3ASi3yI
Στην ΤΗΝΟ μια από τις πιο εντυπωσιακές πισίνες στον κόσμο: https://bit.ly/2GKQpeM
ΣΥΡΟΣ: Υπέροχη βίλα https://bit.ly/3wvFKcY
Συγκλονιστικό σπίτι στην ΣΕΡΙΦΟ: https://bit.ly/3yL35c5
Η Βίλα Mandra στην ΜΥΚΟΝΟ: https://bit.ly/3mE0RoH
Ένας στάβλος στην ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ: https://bit.ly/2K6DdQO
Σπίτι στην ΤΖΙΑ: https://bit.ly/2D7N7xp