Ένας παλιός οικισμός στην ανατολική πλευρά του Ταϋγετου που βαστάει από τα Βυζαντινά χρόνια – απέκτησε ένα εντυπωσιακό σπίτι, ό,τι πιο ιδιαίτερο υπάρχει στην περιοχή, με σεβασμό στην παράδοση. Ένα σπίτι που ταίριαξε απόλυτα με το περιβάλλον και την φυσική ομορφιά του τοπίου.
Η κατοικία κατασκευάστηκε από μικρά τοπικά συνεργεία και έχει μια απίστευτη θέα στον Ταϋγετο αλλά και στο φαράγγι του Ανακώλου, ένα από τα ελάχιστα μάλλον φαράγγια που είναι προσβάσιμα με αυτοκίνητο. Όλη η περιοχή είναι ενταγμένη στο Δίκτυο Natura 2000 ως περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, μιας φιλοξενεί περί τα είκοσι διαφορετικά είδη βλάστησης που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον κόσμο και αρκετά ενδημικά είδη πανίδας.
Η Έλενα Ζερβουδάκη, επικεφαλής αρχιτέκτονας του γραφείου z-level απολαμβάνει το έργο της σε όλα τα μεγάλα αρχιτεκτονικά sites του κόσμου και εξηγεί τι σημαίνει Yoik of Taygetus και τι σχέση μπορεί να έχει το Λαπωνικό μουσικό όργανο Yoik με τον Ταϋγετο: “Κάθε yoik είναι ένας ήχος, ένα τραγούδι, μια πολύ προσωπική έκφραση αφιερωμένη σ’ έναν άνθρωπο, ζώο ή σ’ ένα τοπίο. Το yoik εκφράζει με τρόπο πνευματικό αυτό στο οποίο αναφέρεται, χρησιμοποιώντας τους ήχους της φύσης.”
H κατοικία Yoik of Taygetus
O ιδιοκτήτης του σπιτιού ήθελε ένα χειμερινό καταφύγιο με «μεταβλητό» μέγεθος, το οποίο θα χρησιμοποιούσε άλλοτε μόνος και άλλοτε με την οικογένεια και τους φίλους του. Έτσι, δημιουργήθηκε μια σπονδυλωτή κατασκευή με τρία τμήματα που απομονώνονται ή ενοποιούνται: «το λιακωτό» (η είσοδος του σπιτιού), «το μακρυνάρι», (ο κεντρικός χώρος του σπιτιού) και «τα δωμάτια» (ο χώρος των δύο υπνοδωματίων και των λουτρών).
Στο εσωτερικό του Yoik of Taygetus
Ο χώρος της εισόδου, το λεγόμενο «λιακωτό», αιωρείται πάνω από την παλιά αυλή. Είναι διαμπερής με τζαμιλίκια, με αναφορά στα παραδοσιακά λιακωτά, ενώνει τα δύο τμήματα του σπιτιού και συνδέει οπτικά τα δύο σημεία του ορίζοντα, την ανατολή με τη δύση, επιτρέποντας τη συνολική θέα του φαραγγιού.
Ο κύριος χώρος της κατοικίας τοποθετείται στη νοτιοδυτική πλευρά της κεντρικής εισόδου, κάθετα ως προς το φαράγγι. Η νοτιοανατολική όψη είναι διαμπερής και έχει θέα προς την κατωφέρεια, στη χαράδρα και στα βουνά που την πλαισιώνουν. Η ενιαία γυάλινη επιφάνεια προσφέρει φως και ζέστη στο εσωτερικό του σπιτιού κατά τους χειμερινούς μήνες, καθώς οι ώρες ηλιοφάνειας είναι λιγοστές και το δειλινό πέφτει νωρίς κάτω από τη βαριά σκιά του Ταϋγέτου.
Περνώντας στα βορειοανατολικά της κεντρικής εισόδου βρίσκονται τα δύο υπνοδωμάτια και τα μπάνια. Ο χώρος αυτός, που τοποθετήθηκε πάνω από το αρχικό πέτρινο κτίσμα και ακολουθεί το περίγραμμά του, αποτελεί ξεχωριστή ανεξάρτητη σύμμεικτη κατασκευή και δεν στηρίζεται πάνω σε αυτό. Εξωτερικά, χρησιμοποιείται ξύλινη επένδυση με σανίδες, όπως τη συναντάμε σε διάφορα σπίτια του χωριού. Εσωτερικά, μια μεταλλική κατασκευή διαμορφώνει τη διαρρύθμιση του χώρου, πατάρια, λουτρά, υπνοδωμάτια. Πρόθεση της καθ’ ύψος αυτής προσθήκης είναι να ξεχωρίζει οπτικά και κατασκευαστικά από το υφιστάμενο κτίσμα, σαν μια σύγχρονη ελαφριά κατασκευή η οποία αιωρείται πάνω από το βαρύτερο πέτρινο ερείπιο.
Για την κατασκευή του σπιτιού επιλέχθηκε ένας συνδυασμός παραδοσιακών και σύγχρονων υλικών. Το ισόγειο έχει πέτρα και μέταλλο. Καλύπτεται από πάνελ πολυουρεθάνης που στηρίζονται σε μεταλλικό σκελετό. Τα δάπεδα είναι μονόχρωμα, η εσωτερική ξυλεία είναι κόντρα πλακέ θαλάσσης με καπλαμά οξιάς, ενώ η εξωτερική ξύλινη επένδυση είναι λάρτσινο.
Το κτίριο έχει ελάχιστες ενεργειακές ανάγκες, καθώς χρησιμοποιήθηκαν τα κατάλληλα θερμομονωτικά υλικά, αντλίες θερμότητας, αυτοματισμοί και παθητικά συστήματα ηλιασμού. Η τοποθέτησή του στο οικόπεδο, σε σχέση με τον προσανατολισμό, και η ανύψωση του δαπέδου με τη δημιουργία κλειστής ζώνης αέρα μεταξύ φυσικού εδάφους και κατοικίας βελτίωσαν σημαντικά τη θερμική του συμπεριφορά.
Ταυτότητα έργου: Αρχιτεκτονική μελέτη και επίβλεψη κατασκευής: z-level, Eλενα Ζερβουδάκη
Συνεργάτες: Αννίτα Κρόκου, Δάφνη Αρνέλλου – αρχιτέκτονες, Δημήτρης Αρνέλλος, Μαίρη Καζάκου – πολιτικοί μηχανικοί
Διαβάστε ακόμα
Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΛΛΑΖΕΙ
Bold Type Hotel: Ένα διαμάντι στην Πάτρα https://bit.ly/3qqNJ8e
Ένα μαγευτικό σαλέ στην Αράχωβα: https://bit.ly/2N21D2h
Η Βίλα Mandra στην Μύκονο: https://bit.ly/3mE0RoH
Φτιαγμένο από 1.112 κομμάτια ξύλου: https://bit.ly/31YMvaM
Ένας στάβλος στην Σαντορίνη: https://bit.ly/2K6DdQO
Σπίτι στην Κάρπαθο: https://bit.ly/2UoaD45
Ξενοδοχείο στην Κουρούτα: https://bit.ly/2Oy1hNx
Lollo’s Atene: Η τέλεια πίτσα https://bit.ly/2UdYNcK
Καλοκαιρινό σπίτι στην Πελοπόννησο: https://bit.ly/2tg9sEn
Σπίτι στην Τζιά: https://bit.ly/2D7N7xp
Ποιου είναι αυτό το ξενοδοχείο; https://bit.ly/2EfezM5
Πρώτο ευρωπαϊκό βραβείο κήπου: https://bit.ly/2xbTnBl
Αν υπάρχει το χρήμα: https://bit.ly/2GTjPrc
Στην Τήνο μια από τις πιο εντυπωσιακές πισίνες στον κόσμο: https://bit.ly/2GKQpeM
——————————————————