Ένα συγκλονιστικό κτίριο

2
118

NY2 160

Και το ότι φτιάχτηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’30 λέει πολλά. Τόσο πρωτότυπο, τόσο παράξενο και τόσο μοναδικό που όλη η υφήλιος έμεινε να το κοιτάει με το στόμα ανοικτό. Ένα κτίριο σπιράλ. Δεν υπήρχε τίποτα άλλο σαν κι’ αυτό….

Φωτογραφίες: Νίκος Μουρατίδης

Το Μουσείο Σόλομον Ρ. Γκούγκενχαϊμ (Solomon R. Guggenheim) είναι ένα μοναδικό μουσείο τέχνης που βρίσκεται στη περιοχή Upper East Side της Νέας Υόρκης στο 1071 της Fifth Avenue, απέναντι από το πάρκο. Η μόνιμη συλλογή του περιέχει έργα διάφορων καλλιτεχνικών ρευμάτων, όπως του Ιμπρεσιονισμού, του Μεταϊμπρεσιονισμού και της Μοντέρνας Τέχνης, ενώ φιλοξενεί ειδικές εκθέσεις κατά τη διάρκειας της χρονιάς. Το κτήριο σχεδιάστηκε από τον ιδιοφυή Αμερικανό αρχιτέκτονα Frank Lloyd Wright και θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα αρχιτεκτονικά επιτεύγματα του 20ου αιώνα. Το μουσείο άνοιξε για πρώτη φορά το 1937, λειτούργησε όμως για πρώτη φορά το 1959 και πήρε το όνομά του από τον Solomon R. Guggenheim, Αμερικανό επιχειρηματία και συλλέκτη έργων τέχνης.

Ιστορία του μουσείου

Ο Σόλομον Γκούγκενχαϊμ άρχισε να συλλέγει έργα τέχνης το 1929 με την καθοδήγηση της καλλιτέχνιδος Hilla Rebay, ενώ το 1937 ίδρυσε το Ίδρυμα Σόλομον Ρ. Γκούγκενχαϊμ και άρχισε να εκθέτει τα έργα που αγόραζε στο διαμέρισμά του. Στα πρώτα χρόνια, άρχισε να εκθέτει έργα της Αφηρημένης τέχνης και συγκεκριμένα έργα καλλιτεχνών όπως Vassili Kandinsky, Piet Modrian κ.α. Στη συνέχεια, άρχισαν να εκτίθενται έργα των Mark Chagall, Amedeo Modigliani. Paul Klee και Pablo Picasso. Η συλλογή του μουσείου άρχισε να μεγαλώνει, με αποτέλεσμα να ζητήσει από τον Αμερικανό αρχιτέκτονα Frank Lloyd Wright να σχεδιάσει το νέο κτήριο του μουσείου. Το νέο κτήριο του μουσείου άνοιξε στις 21 Οκτωβρίου 1959, δέκα χρόνια μετά τον θάνατο του Γκούγκενχαϊμ και έξι μήνες μετά τον θάνατο του ίδιου του αρχιτέκτονα του, του Frank Lloyd Wright.

Το κτήριο του μουσείο θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα έργα του 20ου αιώνα.

NY2 158

Όταν πρωτοπήγα στην Νέα Υόρκη, σας μιλάω ειλικρινά ήταν το πρώτο πράγμα που επισκέφτηκα. Είχα διαβάσει τόσα, και είχα δει φωτογραφίες αυτού του περίεργου κτιρίου που ήθελα να το δω από κοντά.

NY2 146

NY2 143

Το μουσείο άνοιξε για πρώτη φορά το 1937, λειτούργησε όμως για πρώτη φορά το 1959 και πήρε το όνομά του από τον Solomon R. Guggenheim, Αμερικανό επιχειρηματία και συλλέκτη έργων τέχνης.

NY2 148

NY2 149

Το κτήριο σχεδιάστηκε από τον ιδιοφυή Αμερικανό αρχιτέκτονα Frank Lloyd Wright και θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα αρχιτεκτονικά επιτεύγματα του 20ου αιώνα.

1_M (2)

1A_M (3)

NY2 132

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here