Το αρχαιολογικό Μουσείο Ναυπλίου ανακαινίστηκε και έγινε ακόμα πιο όμορφο. Και είναι το Μουσείο που έχει στην κατοχή του μερικά από τα πιο σπάνια και παλιά ευρήματα. Για να καταλάβετε το αρχαιότερο έκθεμα του μουσείου αποτελεί το σύμπλεγμα παλαιολιθικών εστιών από τις βραχοσκεπές στο φαράγγι της Κλεισούρας (32000-21000 π.Χ)!!!
Το αρχαιολογικό μουσείο Ναυπλίου στεγάζεται στο επιβλητικό Ενετικό λιθόκτιστο κτήριο που “κλείνει” με το εντυπωσιακό του μέγεθος και την αυστηρή, συμμετρική του φόρμα τη πλατεία Συντάγματος. Το κτήριο κτίστηκε το 1713, κατά την περίοδο της β΄ Ενετοκρατίας, ως αποθήκη του στόλου, σύμφωνα με τη μαρμάρινη λατινική επιγραφή που έχει εντοιχιστεί στην πρόσοψή του. Πρόκειται για ένα από τα ωραιότερα και καλύτερα διατηρημένα κτίρια της εποχής της Ενετοκρατίας στην Ελλάδα.
Η νέα μόνιμη έκθεση του μουσείου αναπτύσσεται σε δύο αίθουσες στους δύο ορόφους του κτηρίου και παρουσιάζει τους πολιτισμούς που αναπτύχθηκαν στην Αργολίδα από την απώτατη προϊστορία έως και την ύστερη αρχαιότητα. Εκτίθενται λίθινα και οστέινα εργαλεία, όστρεα και οστά ζώων και ψαριών, κοσμήματα από οστό και λίθο, τα πρώτα χειροποίητα νεολιθικά αγγεία από πηλό, καθώς και μια σειρά πήλινων ανθρωπόμορφων και ζωόμορφων ειδωλίων. Παθαίνεις τρέλα σκεφτόμενος τι έκαναν οι άνθρωποι εκείνες τις εποχές.
Στο Μουσείο εκτίθεται χαρακτηριστική κεραμική της εποχής, σφραγίδες από πέτρα, πηλό και χαλκό, πήλινα σφραγίσματα, οστέινα εργαλεία, μαρμάρινα πρωτοκυκλαδικά ειδώλια, καθώς και η πήλινη εστία από το Μπερμπάτι. Ξεχωριστή θέση ανάμεσά τους κατέχει ο μοναδικός ψυκτήρας της Τίρυνθας και άλλα εκθέματα από την Ασίνη, το Μπερμπάτι και την Παλαιά Επίδαυρο.
Η χάλκινη πανοπλία των Δενδρών, το κορυφαίο έκθεμα του μουσείου, εκτίθεται σε ξεχωριστή περίοπτη προθήκη μαζί με τα υπόλοιπα εντυπωσιακά κτερίσματα του τάφου στον οποίο βρέθηκε, εξαρτήματα του οπλισμού του πολεμιστή, χάλκινα σκεύη και πήλινα αγγεία.
Στην αίθουσα του δεύτερου ορόφου η παρουσίαση ξεκινά με τα υλικά κατάλοιπα της εποχής του Σιδήρου. Περίοπτη θέση κατέχει το χάλκινο κράνος από τον περίφημο υπομυκηναϊκό τάφο της Τίρυνθας (11ος αι. π.Χ.). Τα άλογα με τον ιππηλάτη, το πιο χαρακτηριστικό αργειακό εικονογραφικό θέμα, αποτυπώνει το ηρωικό πνεύμα, ενώ παραστάσεις καραβιών, τελετουργικών χορών, ζώων και πτηνών συνθέτουν την εικόνα της ομηρικής εποχής. Οι λατρείες της αρχαϊκής εποχής παρουσιάζονται κυρίως μέσα από ένθρονες γυναικείες θεότητες, αναθέτριες, έναν ασπιδοφόρο ιππέα, μικρογραφικά αγγεία, άνθη, καρπούς και στεφάνια που σχετίζονται με τη λατρεία της Ήρας, ενώ χάλκινα ομοιώματα κρανών και κνημίδας και τμήματα κρατήρων του 5ου αι. π.Χ. με αφιερωματικές επιγραφές συνδέονται με τη λατρεία της θεάς Αθηνάς.
Διεύθυνση: Πλατεία Συντάγματος, 21100 Ναύπλιο Τηλέφωνο: 27520 27502
Το ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο …
Η σπάνια χάλκινη πανοπλία του 15ου αιώνα π.Χ. που εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Ναυπλίου
Σπάνιο, χάλκινο κράνος από τάφο της Τίρυνθας. Ανάγεται στη μετάβαση από τους προϊστορικούς στους ιστορικούς χρόνους (τέλος 11ου αιώνα π.Χ.) & δεξιά Χάλκινο κράνος κορινθιακού τύπου 525-500 π.Χ.
Διαβάστε άρθρα για το Ναύπλιο
Ναύπλιο λατρεμένο: https://bit.ly/2SVpA9F
Ρημάζει το Xenia στο Ναύπλιο:https://bit.ly/2SUAa0N
Διαβάστε επίσης και για άλλα μουσεία μας
ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΟΡΙΝΘΟΥ: Μικρό σαν πολύτιμο κόσμημα https://bit.ly/2PBBN3L
ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ: Σε πρώην ετοιμόρροπο σχολείο https://bit.ly/2T9Ar15
ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΙΓΙΝΑΣ: Πότε θα φτιαχτεί αυτό το αίσχος; https://bit.ly/2UV2lx1
ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΡΑΥΡΩΝΑΣ: Έκαναν Lifting https://bit.ly/2o9eShU
ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ: Πως είναι σήμερα https://bit.ly/2NQNoZn
ΜΟΥΣΕΙΟ ΝΑΥΠΛΙΟΥ: Μια επίσκεψη https://bit.ly/2O12Qmw
ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΕΓΕΑΣ: Ευρωπαϊκή διάκριση https://bit.ly/2H0fTVs
ΜΟΥΣΕΙΟ ΧΑΝΙΑ: Γιατί έγινε κι’ άλλο Μουσείο; https://bit.ly/2GtKAAX
ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΤΡΑΣ: 25 εκατομμύρια ευρώ; https://bit.ly/2Pjrgs5
ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΥΛΟΥ: Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο https://bit.ly/2wDPN2s
ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ένα υπέροχο μουσείο… https://bit.ly/2MUKbqO
ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΗΒΑΣ: Πρέπει να είναι πολύ ωραίο https://bit.ly/2PjiHiJ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ: Όλος ο Μινωικός πολιτισμός https://bit.ly/38P7P3P
ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΩ: Έδωσαν 2.500.000 για ανακαίνιση -αίσχος https://bit.ly/33wvPqH
ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ: Ντροπή https://bit.ly/2tTRifH
Το νέο Μουσείο της Σπάρτης… Ουάου!!! https://bit.ly/3oOmAf5
Σάλος μηνυμάτων για το νέο Μουσείο της Σπάρτης… https://bit.ly/3oO0cCD
Το χάλι των Ελληνικών Μουσείων: https://bit.ly/2usYUGo
Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος φτιάχνει το ήδη υπάρχον ΜΟΥΣΕΙΟ της ΣΠΑΡΤΗΣ https://bit.ly/32iBX5t
——————————————–