Επίσκεψη στο Μουσείο Ναύπλιου

Το αρχαιολογικό Μουσείο Ναυπλίου ανακαινίστηκε και έγινε ακόμα πιο όμορφο. Και είναι το Μουσείο που έχει στην κατοχή του μερικά από τα πιο σπάνια και παλιά ευρήματα. Για να καταλάβετε το αρχαιότερο έκθεμα του μουσείου αποτελεί το σύμπλεγμα παλαιολιθικών εστιών από τις βραχοσκεπές στο φαράγγι της Κλεισούρας (32000-21000 π.Χ)!!!

0
4611

Το αρχαιολογικό Μουσείο Ναυπλίου ανακαινίστηκε και έγινε ακόμα πιο όμορφο. Και είναι το Μουσείο που έχει στην κατοχή του μερικά από τα πιο σπάνια και παλιά ευρήματα. Για να καταλάβετε το αρχαιότερο έκθεμα του μουσείου αποτελεί το σύμπλεγμα παλαιολιθικών εστιών από τις βραχοσκεπές στο φαράγγι της Κλεισούρας (32000-21000 π.Χ)!!!

Το αρχαιολογικό μουσείο Ναυπλίου στεγάζεται στο επιβλητικό Ενετικό λιθόκτιστο κτήριο που “κλείνει” με το εντυπωσιακό του μέγεθος και την αυστηρή, συμμετρική του φόρμα τη πλατεία Συντάγματος. Το κτήριο κτίστηκε το 1713, κατά την περίοδο της β΄ Ενετοκρατίας, ως αποθήκη του στόλου, σύμφωνα με τη μαρμάρινη λατινική επιγραφή που έχει εντοιχιστεί στην πρόσοψή του. Πρόκειται για ένα από τα ωραιότερα και καλύτερα διατηρημένα κτίρια της εποχής της Ενετοκρατίας στην Ελλάδα.

αρχαιολογικό μουσείο Ναυπλίου

Η νέα μόνιμη έκθεση του μουσείου αναπτύσσεται σε δύο αίθουσες στους δύο ορόφους του κτηρίου και παρουσιάζει τους πολιτισμούς που αναπτύχθηκαν στην Αργολίδα από την απώτατη προϊστορία έως και την ύστερη αρχαιότητα. ΜΟΥΣΕΙΟ ΝΑΥΠΛΙΟ, NAFPLIO MUSEUM, nikosonline.grΕκτίθενται λίθινα και οστέινα εργαλεία, όστρεα και οστά ζώων και ψαριών, κοσμήματα από οστό και λίθο, τα πρώτα χειροποίητα νεολιθικά αγγεία από πηλό, καθώς και μια σειρά πήλινων ανθρωπόμορφων και ζωόμορφων ειδωλίων. Παθαίνεις τρέλα σκεφτόμενος τι έκαναν οι άνθρωποι εκείνες τις εποχές.

Στο Μουσείο εκτίθεται χαρακτηριστική κεραμική της εποχής, σφραγίδες από πέτρα, πηλό και χαλκό, πήλινα σφραγίσματα, οστέινα εργαλεία, μαρμάρινα πρωτοκυκλαδικά ειδώλια, καθώς και η πήλινη εστία από το Μπερμπάτι. Ξεχωριστή θέση ανάμεσά τους κατέχει ο μοναδικός ψυκτήρας της Τίρυνθας και άλλα εκθέματα από την Ασίνη, το Μπερμπάτι και την Παλαιά Επίδαυρο.

αρχαιολογικό μουσείο Ναυπλίου

Η χάλκινη πανοπλία των Δενδρών, το κορυφαίο έκθεμα του μουσείου, εκτίθεται σε ξεχωριστή περίοπτη προθήκη μαζί με τα υπόλοιπα εντυπωσιακά κτερίσματα του τάφου στον οποίο βρέθηκε, εξαρτήματα του οπλισμού του πολεμιστή, χάλκινα σκεύη και πήλινα αγγεία.

Στην αίθουσα του δεύτερου ορόφου η παρουσίαση ξεκινά με τα υλικά κατάλοιπα της εποχής του Σιδήρου. Περίοπτη θέση κατέχει το χάλκινο κράνος από τον περίφημο υπομυκηναϊκό τάφο της Τίρυνθας (11ος αι. π.Χ.). Τα άλογα με τον ιππηλάτη, το πιο χαρακτηριστικό αργειακό εικονογραφικό θέμα, αποτυπώνει το ηρωικό πνεύμα, ενώ παραστάσεις καραβιών, τελετουργικών χορών, ζώων και πτηνών συνθέτουν την εικόνα της ομηρικής εποχής. Οι λατρείες της αρχαϊκής εποχής παρουσιάζονται κυρίως μέσα από ένθρονες γυναικείες θεότητες, αναθέτριες, έναν ασπιδοφόρο ιππέα, μικρογραφικά αγγεία, άνθη, καρπούς και στεφάνια που σχετίζονται με τη λατρεία της Ήρας, ενώ χάλκινα ομοιώματα κρανών και κνημίδας και τμήματα κρατήρων του 5ου αι. π.Χ. με αφιερωματικές επιγραφές συνδέονται με τη λατρεία της θεάς Αθηνάς.

αρχαιολογικό μουσείο Ναυπλίου

Διεύθυνση: Πλατεία Συντάγματος, 21100 Ναύπλιο Τηλέφωνο: 27520 27502 

αρχαιολογικό μουσείο Ναυπλίου

Το ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο …

ΜΟΥΣΕΙΟ ΝΑΥΠΛΙΟ, NAFPLIO MUSEUM, nikosonline.gr ΜΟΥΣΕΙΟ ΝΑΥΠΛΙΟ, NAFPLIO MUSEUM, nikosonline.gr

αρχαιολογικό μουσείο Ναυπλίου

Η σπάνια χάλκινη πανοπλία του 15ου αιώνα π.Χ. που εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Ναυπλίου

αρχαιολογικό μουσείο Ναυπλίου

Σπάνιο, χάλκινο κράνος από τάφο της Τίρυνθας. Ανάγεται στη μετάβαση από τους προϊστορικούς στους ιστορικούς χρόνους (τέλος 11ου αιώνα π.Χ.) & δεξιά Χάλκινο κράνος κορινθιακού τύπου 525-500 π.Χ.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΝΑΥΠΛΙΟ, NAFPLIO MUSEUM, nikosonline.gr ΜΟΥΣΕΙΟ ΝΑΥΠΛΙΟ, NAFPLIO MUSEUM, nikosonline.gr ΜΟΥΣΕΙΟ ΝΑΥΠΛΙΟ, NAFPLIO MUSEUM, nikosonline.gr ΜΟΥΣΕΙΟ ΝΑΥΠΛΙΟ, NAFPLIO MUSEUM, nikosonline.gr

Διαβάστε άρθρα για το Ναύπλιο

Ναύπλιο λατρεμένο: https://bit.ly/2SVpA9F

Ρημάζει το Xenia στο Ναύπλιο:https://bit.ly/2SUAa0N

Μουσεία, nikosonline.gr

Διαβάστε επίσης και για άλλα μουσεία μας

ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΟΡΙΝΘΟΥ: Μικρό σαν πολύτιμο κόσμημα https://bit.ly/2PBBN3L

ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ: Σε πρώην ετοιμόρροπο σχολείο https://bit.ly/2T9Ar15

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΙΓΙΝΑΣ: Πότε θα φτιαχτεί αυτό το αίσχος; https://bit.ly/2UV2lx1

ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΡΑΥΡΩΝΑΣ: Έκαναν Lifting https://bit.ly/2o9eShU

ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ: Πως είναι σήμερα https://bit.ly/2NQNoZn

ΜΟΥΣΕΙΟ ΝΑΥΠΛΙΟΥ: Μια επίσκεψη https://bit.ly/2O12Qmw

ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΕΓΕΑΣ: Ευρωπαϊκή διάκριση https://bit.ly/2H0fTVs

ΜΟΥΣΕΙΟ ΧΑΝΙΑ: Γιατί έγινε κι’ άλλο Μουσείο; https://bit.ly/2GtKAAX

ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΤΡΑΣ: 25 εκατομμύρια ευρώ; https://bit.ly/2Pjrgs5

ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΥΛΟΥ: Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο https://bit.ly/2wDPN2s

ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ένα υπέροχο μουσείο… https://bit.ly/2MUKbqO

ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΗΒΑΣ: Πρέπει να είναι πολύ ωραίο https://bit.ly/2PjiHiJ

ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ: Όλος ο Μινωικός πολιτισμός https://bit.ly/38P7P3P

ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΩ: Έδωσαν 2.500.000 για ανακαίνιση -αίσχος https://bit.ly/33wvPqH

ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ: Ντροπή https://bit.ly/2tTRifH

Το νέο Μουσείο της Σπάρτης… Ουάου!!! https://bit.ly/3oOmAf5

Σάλος μηνυμάτων για το νέο Μουσείο της Σπάρτης… https://bit.ly/3oO0cCD

Το χάλι των Ελληνικών Μουσείων: https://bit.ly/2usYUGo

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος φτιάχνει το ήδη υπάρχον ΜΟΥΣΕΙΟ της ΣΠΑΡΤΗΣ https://bit.ly/32iBX5t

αρχαιολογικό μουσείο Ναυπλίου

——————————————–

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.