Αυτό που γίνεται στην Ακρόπολη το ονειρεύομαι από μικρό παιδί. Σκεφτόμουν, «…αφού μετά από τόσες έρευνες και μελέτες καταστάλαξαν για το πώς ήταν ο Παρθενώνας και τα υπόλοιπα κτίσματα του λόφου της Ακρόπολης, γιατί δεν συμπληρώνουν τα κενά;», και να που εν μέρει γίνεται.
Χρόνια ολόκληρα βλέπουμε το μεγαλύτερο μνημείο του δυτικού πολιτισμού να είναι τίγκα στις σκαλωσιές και στους γερανούς. Άλλοτε πάλι οι σκαλωσιές ελαττώνονται. Τώρα ο ιερός λόφος είναι τίγκα στους εξειδικευμένους μάστορες, οι οποίοι με χειρουργική ακρίβεια και ειδικά μηχανήματα, κατόψεις και χάρτες συνεχίζουν να δουλεύουν σε έργα συντήρησης και αποκατάστασης κυρίως στο δυτικό αέτωμα του Παρθενώνα.
Το μνημείο εδώ και χρόνια αντιμετωπίζει προβλήματα, τα οποία εντοπίζονται, εκτός από τον κεντρικό ορθοστάτη, και σε άλλους λίθους του δυτικού αετώματος. Τα μάρμαρα παρουσιάζουν σοβαρές θραύσεις λόγω της διάβρωσης των σιδηρών συνδέσμων που τοποθετήθηκαν προπολεμικά και για το λόγο αυτό η επέμβαση στην περιοχή κρίθηκε ως απολύτου προτεραιότητας.
Το σημαντικότερο έργο στον Παρθενώνα είναι η επέμβαση στη δυτική πλευρά του μνημείου, που αναστηλώθηκε στην πρώτη περίοδο των αναστηλωτικών επεμβάσεων (1898-1902). Η επέμβαση σήμερα έχει στόχο: ΠΡΩΤΟΝ, την αντιμετώπιση των σοβαρών δομικών προβλημάτων και των παραμορφώσεων αυτής της περιοχής του μνημείου, που οφείλονται στις καταστροφές του παρελθόντος, στην προηγούμενη αναστήλωση, αλλά και στους σεισμούς που έπληξαν το μνημείο και ΔΕΥΤΕΡΟΝ, την δομική αποκατάσταση των περισσοτέρων αρχιτεκτονικών μελών και τη συμπλήρωση ορισμένων για λόγους στατικής επάρκειας με συμπληρώματα από νέο μάρμαρο
Εκτός από το δυτικό αέτωμα, εργασίες αποκατάστασης πραγματοποιούνται και στο βόρειο τοίχο του Παρθενώνα, ενώ θα συνεχιστεί η διαμόρφωση των ραβδώσεων στα συμπληρώματα των κιόνων και η αποκατάσταση και ανατοποθέτηση των δοκών της οροφής του δυτικού πτερού του μνημείου.
Απομακρύνθηκαν από τις δύο γωνίες του μνημείου 7 συνολικά μετόπες που μεταφέρθηκαν στο Μουσείο Ακρόπολης, για λόγους προστασίας και στο μνημείο τοποθετήθηκαν πιστά αντίγραφα τους από τεχνητό λίθο
Από το 1975 εκτελούνται έργα στην Ακρόπολη, αλλά λένε ότι όλα θα έχουν υλοποιηθεί το 2020
Όπως αναφέρει το Υπουργείο Πολιτισμού, παράλληλα με τις εργασίες αναστήλωσης, θα πραγματοποιηθούν εργασίες συντήρησης όχι μόνο στον Παρθενώνα και τα Τείχη αλλά και στα Προπύλαια, σε περιοχές που δεν έχουν συντηρηθεί πρόσφατα.
Τα έργα εντάσσονται στο ΕΣΠΑ, έχουν προϋπολογισμό 5.000.000 ευρώ και πραγματοποιούνται με την εποπτεία της Γενικής γραμματέως Πολιτισμού Μαρίας Ανδρεαδάκη- Βλαζάκη και του προέδρου της Επιτροπής Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως (ΕΣΜΑ) ακαδημαϊκού Μανώλη Κορρέ. (φωτογραφίες: intimenews, Γιάννης Λιάκος, κ.α.)
Διαβάστε επίσης
Η λάμψη του Παρθενώνα: https://bit.ly/2yK39tM
Δείτε πως χτίστηκε η Ακρόπολη: https://bit.ly/2PYIUVc
Καταρρέει ο βράχος της Ακρόπολης: https://bit.ly/2OFjqrr
Τι θα γίνει το παλαιό Μουσείο της Ακρόπολης; https://bit.ly/2Pv2Nnp