Έρχονται Χριστούγεννα και παραλογίζομαι.

"Τι είναι "ζωή" και τι είναι "άνθρωπος"; Τι δίνει ζωή στον άνθρωπο; Της Χρύσας Παππά Ήρθες άνθρωπε στη Γη και αναρωτιέσαι για την ύπαρξή σου. Αναρωτιέσαι για την ουσία σου και την εξέλιξή σου.

0
984

“Τι είναι “ζωή” και τι είναι “άνθρωπος”; Τι δίνει ζωή στον άνθρωπο;

Της Χρύσας Παππά

ΑΡΘΡΟ, ΑΠΟΨΕΙΣ, ΧΡΥΣΑ ΠΑΠΠΑ, CHRYSA PAPPA, OPINION, ARTICLE, nikosonline.gr

Ήρθες άνθρωπε στη Γη και αναρωτιέσαι για την ύπαρξή σου. Αναρωτιέσαι για την ουσία σου και την εξέλιξή σου.

Έχεις πιάσει όμως το νόημα ή κλείνεσαι μέσα σε θολές αυταπάτες; Ζεις ή νομίζεις ότι ζεις και απλά υπάρχεις; Καλείσαι να απαντήσεις τα αναπάντητα ερωτήματα του κόσμου γιατί μένουν αναπάντητα πρώτα μέσα σου. Θέλεις να λέγεσαι “άνθρωπος” γιατί έτσι σε ονόμασαν. Θέλεις να βιώνεις γιατί απλά ανασαίνεις. Ξέχασες την ουσία σου. Ξέχασες την ανθρωπιά σου. Γιατί έχασες τον εαυτό σου. Σε εποχές που όλα εξελίσσονται, εσύ επέλεξες να γίνεις κάτι άλλο. Ένας μηχανισμός καλά “ντυμένος” πίσω από ακριβά υφάσματα, ένα πρόσωπο καλά στολισμένο πίσω από πανομοιότυπες εικόνες. Μια άλλη ύπαρξη που σου μοιάζει.

Και έρχεται ο “ανθρωπάκος” που ακόμα μπορεί και ονειρεύεται ζώντας στο μικρό του παραμύθι και πάλλεται μεταξύ της αλήθειας και της αλήθειας του. Έδωσε τροφή στο πνεύμα και φτερά στην καρδιά. Ο ορίζοντάς του δεν έχει τέρμα, μα δεν έχει και αρχή. Η αρχή του είναι εκείνος! Εκείνος που γεννήθηκε για να ταξιδέψει λίγο πιο ανθρώπινα και λίγο πιο στοργικά στον απέραντο ορίζοντα. Εκείνος που δεν φοβήθηκε να πάει ενάντια σε ότι του “ξένιζε” στην ψυχή, εκείνος που έγινε κραυγή σε έναν κόσμο επιλεκτικά κωφό. Εκείνος που δεν αρνήθηκε την ύπαρξή του ακόμα και όταν ήταν μόνος. Και εκείνος ο μόνος κατάλαβε πως χωρίς αγάπη, στοργή, σεβασμό και ελευθερία ψυχής είναι ένα τίποτα! Αρνήθηκε τον κόσμο για να βρει τον κόσμο μέσα του. Βγήκε στον ήλιο για να βρει το φως του. Κι όταν ξανάσμιξε με τους ομοειδούς του, αναρωτήθηκε που τελικά ανήκει. Δείλιασε. Δεν καταλάβαινε και δεν τον καταλάβαιναν. Ήταν ξένος μεταξύ γνωστών. Ήταν μόνος μέσα σε πολλούς. Ζητούσε την γαλήνη της ψυχής μέσα στον πόλεμο των ανούσιων “φαίνεσθαι”. Λίγο παραπέρα και αρκετά μακριά ήταν κι άλλος ένας ίδιος μόνος. Και λίγο παραδίπλα κι άλλος. Και κάπου μέσα στο πλήθος ήταν κι άλλος… κι άλλος. Και τελικά ήταν κι άλλοι. Σκέφτοταν το ίδιο και ένιωθαν το ίδιο. Ήταν όμως διαφορετικοί και μόνοι.

… έρχονται Χριστούγεννα και παραλογίζομαι. Όλοι μιλούν για αγάπη και ανησυχώ. Δίνουν ευχές και ψάχνω να βρω τις αιτίες. Αρχίζω και απαριθμώ λόγια και εικόνες πρόσκαιρες. Τί γίνεται όμως με την ουσία; Τι από όλα θα γράψει ιστορία; Μήπως αμέσως μετά το μόνο που θα απομείνει είναι κάποιες φωτογραφίες ξεχασμένες σε κινητά και Facebook και κάποια τυποποιημένα μηνύματα για ώρα ανάγκης του “ευχαριστώ” και του “επίσης”; “Σημεία των καιρών”, λέμε.

Άκου άνθρωπε, τον καιρό σου εσύ τον φτιάχνεις και εσύ τον χαλάς! Δώσε “ΖΩΗ” στην ανάσα σου για να αναπνέει η ιστορία σου. Θυμήσου από που ξεκίνησες και κοίτα τι θα μείνει! Όλα γίνονται γιατί όλα τα μπορείς! Αν θες να λέγεσαι Άνθρωπος…

Ακούγοντας την βροχή, άρχισα να γράφω. Χαμένη και εγώ μέσα στον δικό μου μικρόκοσμο αναρωτήθηκα για την ύπαρξή μου και την ουσία μου, την οποία δεν μπορώ να την αντικρύσω πουθενά αλλού παρά μόνο μέσα σε δύο μάτια που κοιτάζουν την ψυχή μου. Εκεί βλέπω και την καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου!”

Χρύσα Παππά

ΑΡΘΡΟ, ΑΠΟΨΕΙΣ, ΧΡΥΣΑ ΠΑΠΠΑ, CHRYSA PAPPA, OPINION, ARTICLE, nikosonline.gr

—————————————

ΑΡΘΡΟ, ΑΠΟΨΕΙΣ, ΧΡΥΣΑ ΠΑΠΠΑ, CHRYSA PAPPA, OPINION, ARTICLE, nikosonline.grΗ Χρύσα Παππά γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Από πολύ μικρή ηλικία αναζητούσε αυτό το “πιο βαθύ νόημα” της ζωής και το κάτι παραπάνω, έτσι αποτυπώνοντας τις σκέψεις της σε χαρτί την κέρδισε η συγγραφή σε ερασιτεχνικό επίπεδο μέχρι στιγμής. Πολυάσχολη και εργαζόμενη κατά βάση στον ιδιωτικό τομέα, δεν εγκατέλειψε ποτέ την αγαπημένη της ασχολία, άλλοτε βλέποντάς την ως χόμπι και άλλοτε ως ανάγκη επικοινωνίας, ήταν όμως η καλύτερή της φίλη στα εύκολα και στα δύσκολα χρόνια που μεσολάβησαν. Συνήθως γράφει βιωματικά ταυτίζοντας τις δικές της σκέψεις με τις “ανάγκες της σύγχρονης και σφοδρά εξελίξιμης εποχής”. Και η ανάγκη της για εξωτερίκευση των σκέψεων και πεποιθήσεων την οδήγησε σε αναζήτηση “φιλόξενων τόπων” για τα άρθρα της.

————————————————

Στην ενότητα ΑΠΟΨΕΙΣ θα βρείτε πολλά άρθρα γραμμένα από γνωστούς ανθρώπους ή φίλους του nikosonline.gr

https://www.nikosonline.gr/category/απόψεις/

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.