Έτοιμο και πεντακάθαρο

0
145

wpid-000038071

Ένας μικρό χαμός γίνεται και εκεί. Απ’ την μια υπάρχουν αυτοί που ξαναβλέπουν πεντακάθαρο και απαλλαγμένο από βρώμα και καυσαέρια το Κολοσσαίο, και απ’ την άλλη αυτοί που γκρινιάζουν για την εκμετάλλευση που θα γίνει από τον οίκο παπουτσιών Tods.

Η ανανεωμένη η όψη του Κολοσσαίου και τα έργα συντήρησης που έγιναν με τις ευχές και τα χρήματα της πολυτελούς εταιρείας αξεσουάρ Tod’s, ξανάκαναν το μνημείο να μοιάζει όπως παλιά. Μετά από τρία χρόνια εργασιών η πρόσοψη του Κολοσσαίου έχει γυρίσει στο λευκό των περασμένων χρόνων. Τα καυσαέρια της πρωτεύουσας είχαν μαυρίσει το αρχαίο μνημείο, ενώ σήμερα η πρόσοψη είναι, όπως ήταν στην αρχαιότητα.

Στην Ιταλία, πολύ μεγάλοι οίκοι μόδας, έδωσαν χρήματα για να συντηρηθούν πολλά από τα μνημεία της χώρας. Σας έχω κάνει ήδη άρθρο, που τα εξηγώ όλα. Πατώντας τον σύνδεσμο, θα μπορέστε να το διαβάσετε: https://www.nikosonline.gr/?p=8663

Τα χρήματα της αναπαλαίωσης λοιπόν που προέρχονται από τον επιχειρηματία υποδημάτων Ντιέγκο Ντέλλα Βάλλε, ιδιοκτήτη της πολυτελούς εταιρείας Tod’s, έχει προκαλέσει διαμαρτυρίες για τη συμφωνία να διαφημίζονται τα διάσημα παπούτσια στην πρόσοψη του μνημείου. Αρχικά ο Ντέλλα Βάλλε συμφώνησε με τον τότε δήμαρχο της Ρώμης ότι η εταιρεία του θα έχει το δικαίωμα να διαφημίζεται μπροστά στο μνημείο. Ακολούθησαν διαμαρτυρίες οργανώσεων προστασίας του καταναλωτή, διαμάχες για την ανάθεση εργολαβιών και δικαστικές διαμάχες. Οι εργασίες καθυστερούσαν και ο Ντέλλα Βάλλε απειλούσε ότι θα αποχωρήσει από το έργο. Τελικά μάλλον βρέθηκε μια «χρυσή» μέση λύση. Δεν καταλαβαίνω. Δεν το περίμεναν; Γιατί έδωσαν τα εκατομμύρια τους; Θα τα πάρουν πίσω από την διαφήμιση, είναι απλό.

BN-CN239_0426ro_HD_20140424152618

Τρία χρόνια κράτησαν οι εργασίες καθαρισμού του μνημείου

Colosseum_2913995k

Η ημιτελής όψη του Κολοσσαίου οφείλεται σε έναν ισχυρό σεισμό του 6ου αιώνα

Οι ρωμαίοι αυτοκράτορες χρησιμοποιούσαν το Κολοσσαίο που χτίστηκε μεταξύ του 70 και του 80 μ.Χ. ως τόπο διεξαγωγής δημόσιων εκτελέσεων και αιματηρών αθλητικών εκδηλώσεων. Μέχρι και 50.000 θεατές παρακολουθούσαν τους θρυλικούς αγώνες των μονομάχων. Μετά την πτώση της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, το αμφιθέατρο έπαψε να χρησιμοποιείται και τον 6ο αιώνα γκρεμίστηκε εν μέρει μετά από ισχυρό σεισμό.

colosseum_rome_italy_architecture_monument_history_25482_3840x2160

Οι εργασίες στις στοές ύψους 50 μέτρων κόστισαν 6,5 εκ. ευρώ. Πλέον έχουν ολοκληρωθεί επίσημα και ξεκινάει η επόμενη φάση της αναπαλαίωσης.

Tourists gather at Rome's Colosseum, Friday Nov. 7, 2014. An archaeologist's proposal to return the Colosseum's storied arena to its original state, when gladiators sparred with lion, has sparked a lively debate over appropriate uses of the monument that symbolizes the glories of ancient Rome. Critics have fretted that the Colosseum would be turned into a venue for events like rock concerts, viewed as both unbefitting its stature as an ancient wonder and likely to inflict damage to the structure already weakened by earthquakes, notably in 443 and most recently in the 1700s. Archaeologist Daniele Manacorda said his suggestion to replace the arena's long-disappeared floor was aimed at restoring the Colosseum to its original state so visitors could better appreciate its ancient splendor -- not to turn it a heavily trafficked concert venue. (AP Photo/Alessandra Tarantino)

Στα σχέδια είναι η ανανέωση των υπόγειων διαδρόμων και στοών στο εσωτερικό του αμφιθεάτρου που πρόκειται να κοστίσει συνολικά 25 εκ. ευρώ.

2 The head of Tod's, a luxury Italian shoe company, Diego Della Valle.

Ο Ντιέγκο Ντέλλα Βάλλε, ιδιοκτήτης της πολυτελούς εταιρείας παπουτσιών Tod’s.

Colosseum Test3-HD

Οι αρχαιολόγοι λένε ότι έτσι έμοιαζε το Κολοσσαίο όταν χτίστηκε.

Colosseum Rome Gladiator Ilustration High Resolution

Το Κολοσσαίο που χτίστηκε μεταξύ του 70 και του 80 μ.Χ. ήταν τόπος ως διεξαγωγής δημόσιων εκτελέσεων και αιματηρών μονομαχιών.

Δείτε το video – A Day Tour In The Colosseum – Rome, Italy 2016

Διαβάστε επίσης άρθρο για την αποκατάσταση της Fontana di Trevi 

https://www.nikosonline.gr/?p=28041

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.