Έτοιμο το Βυζαντινό Λουτρό

0
779
???????

???????

«Πνιγμένο» μέσα στις πολυκατοικίες και τις καφετέριες, ένα σπάνιο Βυζαντινό λουτρό, στην Θεσσαλονίκη, ανοίγει και πάλι τις πόρτες του.

Χτισμένο στα τέλη του 12ου – αρχές 13ου αιώνα, το Βυζαντινό Λουτρό της οδού Θεοτοκοπούλου, κοντά στην Άνω Πόλη της Θεσσαλονίκης, που έμεινε κλειστό για χρόνια λόγω συντήρησης και αναστήλωσης. Είναι ένα ακόμη μνημείο της UNESCO, από τα ελάχιστα εναπομείναντα κοσμικά κτίσματα του Βυζαντίου, και μπαίνει στον χάρτη της Θεσσαλονίκης ως επισκέψιμος προορισμός ανάμεσα στα 14 κορυφαία μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Το Βυζαντινό Λουτρό της οδού Θεοτοκοπούλου, στις παρυφές του οικισμού της Άνω Πόλης, δίπλα στη βυζαντινή κινστέρνα της οδού Ολυμπιάδος και του ναού των Ταξιαρχών, 75 χρόνια μετά την παύση της λειτουργίας του, ανοίγει στις αρχές Ιουλίου τη νέα σελίδα της –800 και πλέον χρόνων– συνεχούς ιστορίας του.
Ανοίγει και πάλι την 1η Ιουλίου, 75 χρόνια μετά την παύση της λειτουργίας του.

Πλήρως αναστηλωμένο –η αποκατάστασή του ολοκληρώθηκε σε τέσσερα χρόνια– παραδίδεται στη γειτονιά, στην πόλη, σε συλλόγους και φορείς, για εναλλακτικές δράσεις. Στους χώρους του θα υποδεχθεί τους πρώτους επισκέπτες, που θα δουν το μνημείο να λειτουργεί σαν οτιδήποτε άλλο εκτός από λουτρό. Στις μαρμάρινες λεκάνες και τον ευρωπαϊκού τύπου λουτήρα, από τον διασωθέντα εξοπλισμό των αρχών του 20ού αιώνα, δεν τρέχουν πλέον νερά.
Παρά τις πολυάριθμες επεμβάσεις που υπέστη, τις φθορές από την εγκατάλειψη μάλλον λόγω της Κατοχής, τις ρωγμές από τους σεισμούς του ’78, διατηρεί την τυπική βυζαντινή τριμερή του διάταξη και με τις μαρμάρινες κολώνες του. Είναι το μεγαλύτερο και πληρέστερα σωζόμενο βυζαντινό λουτρό από τα λιγοστά που απέμειναν στον ελλαδικό χώρο που μπορεί να γλίτωσε την κατάρρευση χάρη στις πυκνές υποστυλώσεις της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, αλλά δυστυχώς δεν γλίτωσε από τις πολυκατοικίες της αντιπαροχής της δεκαετίας του ’60 που «πνίγουν» το μνημείο.

06s2ekl-thumb-large

Το Βυζαντινό λουτρό πριν και μετά την αποκατάστασή του.

Sallonika3

2011031601092-preview

xamam_464_355

———————————-

Ένας χρόνος nikosonline.gr

Ένα blog για την ζωή, τον άνθρωπο και τις τέχνες. Ακολουθήστε το nikosonline.gr

Twitter: https://twitter.com/NikosOnLineGr

Instagram: https://instagram.com/nikosonline/

Pinterest: http://www.pinterest.com/NikosOnLine/

koyle_kafe

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.