Έτσι θα γίνει η παραλία Φαλήρου…

…. Το νέο Μητροπολιτικό πάρκο της Αθήνας, θα γίνει στην παραλία του Φαληρικού δέλτα, σαν προέκταση της Όπερας και της νέας Εθνικής βιβλιοθήκης, δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου, με τα σχέδια του μέγιστου Ιταλού αρχιτέκτονα Rengo Piano. Δείτε στο ρεπορτάζ που σας ετοίμασα φωτογραφίες της περιοχής πριν από 100 χρόνια και τις μακέτες του πως θα γίνει. Επιτέλους! 

0
1460

Το νέο Μητροπολιτικό πάρκο της Αθήνας, θα γίνει στην παραλία του Φαληρικού δέλτα, σαν προέκταση της Όπερας και της νέας Εθνικής βιβλιοθήκης, δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου, με τα σχέδια του μέγιστου Ιταλού αρχιτέκτονα Renzo Piano.

Δείτε στο ρεπορτάζ που σας ετοίμασα πιο κάτω, φωτογραφίες της περιοχής πριν από 100 χρόνια και τις μακέτες του πως θα γίνει. Επιτέλους!

Θα διαβάσετε λοιπόν τα βασικά χαρακτηριστικά των έργων που θα γίνουν για την ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου, το πρώτο μεγάλο έργο ανάπλασης για την νέα πρόσβαση της Αθήνας στη θάλασσα. Οι μελέτες της ανάπλασης έγιναν με χρηματοδότηση του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» από πλήθος Ελλήνων μελετητών, υπό την επίβλεψη του Ρέντσο Πιάνο, ώστε τα σχέδια να είναι σε πλήρη αρμονία με το παρακείμενο Κέντρο Πολιτισμού.

Πιο συγκεκριμένα, η ανάπλαση αφορά έκταση περίπου 600 στρεμμάτων, στην παραλία του Μοσχάτου και της Καλλιθέας, ανάμεσα στις εκβολές του Κηφισού και του Ιλισού. Τα σημαντικότερα, σε τεχνικό αντικείμενο, έργα αφορούν τη μετατόπιση της λεωφόρου Ποσειδώνος κατά 90 μέτρα προς τη θάλασσα, καθώς επίσης τη «βύθισή» της έως 3 μέτρα και την κάλυψη της για περίπου 300 μέτρα. Στόχος είναι η πολύβουη λεωφόρος να πάψει να λειτουργεί ως «τείχος» που αποκόπτει το Μοσχάτο και την Καλλιθέα από την παραλιακή τους ζώνη.

Στη θέση της λεωφόρου θα δημιουργηθούν δύο ξηρά κανάλια ως αντιπλημμυρικά έργα, στα οποία θα συγκεντρώνεται νερό στις ισχυρές βροχοπτώσεις, προκειμένου να μην πλημμυρίζουν οι παρακείμενες περιοχές. Ταυτόχρονα θα επεκταθεί η διευθέτηση του Ιλισού κατά 370 μέτρα.

Η περιοχή του Φαληρικού Όρμου έχει πέντε ζώνες, χωρισμένες σε θέματα (λ.χ., πολιτισμός, αθλητισμός). Τις ζώνες διαχωρίζουν τέσσερις πεζόδρομοι, προέκταση κάθετων προς τη θάλασσα δρόμων, οι οποίοι θα «μπαίνουν» στη θάλασσα ως προβλήτες. Πρόκειται για μια σύνδεση με την εικόνα που είχε ο φαληρικός όρμος στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.

Οι πέντε ζώνες θα φυτευφτούν, ώστε να αποκτήσουν τη μορφή πάρκου, και θα περιλαμβάνουν διάφορες χρήσεις ανάλογα με τον θεματικό χαρακτήρα τους (π.χ. η ζώνη αθλητισμού θα περιλαμβάνει γηπεδάκια και κολυμβητήριο). Θα συμπεριληφθούν χρήσεις αναψυχής και εμπορικές χρήσεις, οι οποίες εκτός των άλλων θα διασφαλίζουν έσοδα για τη συντήρηση και τη λειτουργία της έκτασης. Να είναι δηλαδή αυτοχρηματοδοτούμενη.

Στο δυτικό άκρο της έκτασης θα δημιουργηθεί μια τεχνητή παραλία και νότια αυτής, μέσα στη θάλασσα, δύο νησίδες στη θέση του υφιστάμενου κυματοθραύστη. Η θάλασσα θα διεισδύει στο πάρκο από τρία κανάλια και με τη διαμόρφωση γραμμικών θαλάσσιων στοιχείων που θα εισχωρούν στον κορμό του πάρκου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρουν έχουν τα υποστηρικτικά έργα, όπως: οι ανάγκες για την άρδευση του όρμου- καθώς και του Κέντρου Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος»- που θα καλυφθούν μέσω ενός κέντρου επεξεργασίας των νερών της βροχής που θα δημιουργηθεί στον Ελαιώνα, με δυναμικότητα 1.200 κυβικών ημερησίως. Επίσης θα πραγματοποιηθούν έργα για την ανανέωση των στάσιμων νερών στον Κηφισό και τον Ιλισό, τα οποία τους καλοκαιρινούς μήνες… δυσκολεύουν τη ζωή των περιοίκων με την δυσοσμία.

Το έργο έχει προϋπολογισμό 230 εκατ. ευρώ (μετά την «αφαίρεση» των υπόγειων χώρων στάθμευσης), το οποίο θα καλυφθεί από τα υπουργεία Περιβάλλοντος (110 εκατ. ευρώ), Υποδομών (80 εκατ. ευρώ) και την Περιφέρεια Αττικής (40 εκατ. ευρώ). Εφόσον δεν υπάρξουν νέες καθυστερήσεις, ο διαγωνισμός για την κατασκευή του φιλόδοξου έργου θα προκηρυχθεί το φθινόπωρο, και ελπίζουμε να έχει τελειώσει σε 2-3 χρόνια.

Άντε μακάρι, περιμένουμε με αγωνία!

Ανάπλαση, Φάληρο, πάρκο, παραλία , Ίδρυμα Νιάρχου

Ανάπλαση, Φάληρο, πάρκο, παραλία , Ίδρυμα Νιάρχου

Ανάπλαση, Φάληρο, πάρκο, παραλία , Ίδρυμα Νιάρχου

anaplasi_faliro_680_5_352137_T94F26

anaplasi_faliro_680_6_352136_0Y32T6

41_108

VINTAGE: Η παραλία του Φαλήρου όπως ήταν πριν 100 χρόνια…

Ανάπλαση, Φάληρο, πάρκο, παραλία , Ίδρυμα Νιάρχου

Ανάπλαση, Φάληρο, πάρκο, παραλία , Ίδρυμα Νιάρχου

Ανάπλαση, Φάληρο, πάρκο, παραλία , Ίδρυμα Νιάρχου

beach_before03

beach_before38

Μια Ελλάδα στις μακέτες (άρθρα μου με τις ημερομηνίες που δημοσιεύτηκαν)

24 Μαΐου 2014: Ελπίζω να μην έχουμε πεθάνει μέχρι να γίνει έτσι https://bit.ly/2YKztMN

22 Ιουλίου 2014: Πάλι μείναμε στις μακέτες https://bit.ly/3gb9ggd

15 Αυγούστου 2014: Έτσι θα γίνει η παραλία Φαλήρου https://bit.ly/2NBIhhA

8 Οκτωβρίου 2014: A t h e n s R i v i e r a https://bit.ly/2ZrBjS2

27 Νοεμβρίου 2014: Θα μείνουν στις μακέτες https://bit.ly/2BTVu2w

2 Οκτωβρίου 2018: Πως θα γίνει το μικρολίμανο https://bit.ly/2YHbYnG

7 Μαρτίου 2019: Το Φάληρο αλλάζει https://bit.ly/3eJlVqx

1η Οκτωβρίου 2019 (το άρθρο είχε δημοσιευτεί αρχικά το 2014- το αναδημοσίευσα για ευνόητους λόγους): Έτσι θα γίνει το παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού https://bit.ly/2Aes52H

—————————————–

Ιδιωτικοποιήθηκε ο Εθνικός Κήπος από την Οικογένεια Μπακογιάννη https://bit.ly/2VtYjOS

Ο Εθνικός Κήπος της Αθήνας 100 χρόνια πριν https://bit.ly/3dKimyQ

————————————————

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.