Έτσι θα γίνει το παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού.

 Και πάλι μας δείχνουνν μακέτες… Δεν ξέρω για μας, αλλά εύχομαι τα παιδιά μας ή τα εγγόνια μας να ζουν για να το δουν. Γιατί εμείς, οι κάπως πιο ώριμοι, χλωμό το κόβω. Χρόνια ολόκληρα μας φλομώνουν στα ψέματα και μας δείχνουν μακέτες. Δεν θα ξεχάσω εκείνη την ποντικομαμή, τον Σουφλιά, που όταν ήταν υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, και προεκλογικά μάζεψε τους δημοσιογράφους και τα κανάλια για να δείξει πανάκριβες μακέτες για το πώς θα γίνει το Μητροπολιτικό πάρκο της Αθήνας. Μέγα μούσι! Τίποτα, είχε φτιάξει τις μακέτες για επικοινωνιακούς λόγους, για να μαζέψει προεκλογικές ψήφους. Τέτοιοι απατεώνες και καθάρματα είναι οι πολιτικοί.

5
2214

 Και πάλι μας δείχνουνν μακέτες…

Δεν ξέρω για μας, αλλά εύχομαι τα παιδιά μας ή τα εγγόνια μας να ζουν για να το δουν. Γιατί εμείς, οι κάπως πιο ώριμοι, χλωμό το κόβω. Χρόνια ολόκληρα μας φλομώνουν στα ψέματα και μας δείχνουν μακέτες. Δεν θα ξεχάσω εκείνη την ποντικομαμή, τον Σουφλιά, που όταν ήταν υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, και προεκλογικά μάζεψε τους δημοσιογράφους και τα κανάλια για να δείξει πανάκριβες μακέτες για το πώς θα γίνει το Μητροπολιτικό πάρκο της Αθήνας. Μέγα μούσι! Τίποτα, είχε φτιάξει τις μακέτες για επικοινωνιακούς λόγους, για να μαζέψει προεκλογικές ψήφους. Τέτοιοι απατεώνες και καθάρματα είναι οι πολιτικοί.

Εν πάση περιπτώσει ας ρίξουμε μια ματιά πάλι στις μακέτες, και ας φανταστούμε πως θα γίνει όλο εκείνο το τεράστιο οικόπεδο που το ξεπούλησαν. Ξεκινάμε από γενικές απόψεις του χώρου και θα φτάσουμε στις λεπτομέρειες. Enjoy!

* το άρθρο γράφτηκε το 2014. Το αναδημοσιεύω για ευνόητους λόγους

8f98e3753fa764b7d0bd5d4faa333341 (1)

Υπάρχουν κάποιοι που διαφωνούν κάθετα και θεωρούν ότι η κυβέρνηση δίνει το Ελληνικό, για ένα κομμάτι ψωμί. Δεν ξέρω, αλλά ας γίνει έτσι όπως βλέπω στις μακέτες και δεν με νοιάζει καθόλου.

Αεροδρόμιο Ελληνικού, μακέτες, Μητροπολιτικό πάρκο

Συγκεκριμένα οι βασικές αρχές σχεδιασμού περιλαμβάνουν:

 • Την ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής, 2.000.000 τ.μ., το οποίο εκτείνεται από το παραλιακό μέτωπο μέχρι τη Λεωφ. Βουλιαγμένης, ενώνοντας παράλληλα τον Άλιμο με τη Γλυφάδα και την Αργυρούπολη και το Ελληνικό με τη θάλασσα παρέχοντας στους κάτοικους των γειτονικών Δήμων Αλίμου, Αργυρούπολης – Ελληνικού και Γλυφάδας εύκολη πρόσβαση στο πάρκο.

 • Ο σχεδιασμός του πάρκου έχει επικεντρωθεί στην ανάδειξη της ιστορίας του χώρου του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, μετατρέποντας κτίρια ιστορικής και συναισθηματικής σημασίας, σε κτίρια πολιτιστικού ενδιαφέροντος (εκθεσιακό κέντρο, μουσεία κτλ.)

Αεροδρόμιο Ελληνικού, μακέτες, Μητροπολιτικό πάρκο

Αεροδρόμιο Ελληνικού, μακέτες, Μητροπολιτικό πάρκο

Αεροδρόμιο Ελληνικού, μακέτες, Μητροπολιτικό πάρκο

Μέσα στο πάρκο θα υπάρχουν

 • Μεγάλος πνεύμονας πρασίνου. Λένε ότι οι κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου και οι ανοικτοί χώροι θα ανέρχονται σε τουλάχιστον 2.600.000 τ.μ.

 • Πρότυπες αθλητικές εγκαταστάσεις και γήπεδα.

 • Ποδηλατοδρόμοι και δρόμοι πεζοπορίας

 • Την αξιοποίηση των τμημάτων των διαδρόμων τροχοδρόμησης/απογείωσης/προσγείωσης του Αεροδρομίου για τη δημιουργία χώρων περιπάτου και αναψυχής.

 • Ανέγερση ενός πύργου κατοικιών υψηλών προδιαγραφών, ειδικής αρχιτεκτονικής σχεδίασης.

 • Και διάφορα άλλα μεγαλόσχημα, που ανάθεμα με αν θα γίνουν. Το σίγουρο είναι ότι θα γίνει το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της Αττικής.

Αεροδρόμιο Ελληνικού, μακέτες, Μητροπολιτικό πάρκο

Αεροδρόμιο Ελληνικού, μακέτες, Μητροπολιτικό πάρκο

Αεροδρόμιο Ελληνικού, μακέτες, Μητροπολιτικό πάρκο

Λένε ότι θα έχει επίσης χώρους αναψυχής και εμπορίου, υπεραγορές, ξενοδοχειακά συγκροτήματα, πρότυπες τουριστικές υποδομές, καθώς και οικιστικές αναπτύξεις.

Αεροδρόμιο Ελληνικού, μακέτες, Μητροπολιτικό πάρκο

Μια Ελλάδα στις μακέτες (άρθρα μου με τις ημερομηνίες που δημοσιεύτηκαν)

24 Μαΐου 2014: Ελπίζω να μην έχουμε πεθάνει μέχρι να γίνει έτσι https://bit.ly/2YKztMN

22 Ιουλίου 2014: Πάλι μείναμε στις μακέτες https://bit.ly/3gb9ggd

15 Αυγούστου 2014: Έτσι θα γίνει η παραλία Φαλήρου https://bit.ly/2NBIhhA

8 Οκτωβρίου 2014: A t h e n s R i v i e r a https://bit.ly/2ZrBjS2

27 Νοεμβρίου 2014: Θα μείνουν στις μακέτες https://bit.ly/2BTVu2w

2 Οκτωβρίου 2018: Πως θα γίνει το μικρολίμανο https://bit.ly/2YHbYnG

7 Μαρτίου 2019: Το Φάληρο αλλάζει https://bit.ly/3eJlVqx

1η Οκτωβρίου 2019 (το άρθρο είχε δημοσιευτεί αρχικά το 2014- το αναδημοσίευσα το 2019  για ευνόητους λόγους): Έτσι θα γίνει το παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού https://bit.ly/2Aes52H

——————————————————————–

 

 

5 COMMENTS

 1. Νίκο μας, λες “η κυβέρνηση δίνει το Ελληνικό, για ένα κομμάτι ψωμί. Δεν ξέρω, αλλά ας γίνει έτσι όπως βλέπω στις μακέτες και δεν με νοιάζει καθόλου”. Ερώτηση: και γιατί να μην το έκανε το ελληνικό Κράτος; Γιατί να ξεπουληθεί και να μη γίνει το Κράτος ένας σοβαρός επενδυτής; Γιατί το Κράτος έχει αυτή την τάση να ξεπουλάει, αντί να επενδύει; Ρωτάω με ειλικρίνεια και θα ήθελα μια απάντηση, αν έχεις. Είναι κάτι που δεν μπορώ να χωνέψω. Γιατί από τα δικά μας μέρη να κερδίζουν οι ξένοι κι όχι εμείς; Βλέπω κι εδώ Β. Ελλάδα που ζω που έκαναν το ίδιο με το μαγικό Παλιούρι με θάλασσα από τις λίγες (αμμουδιά, γάργαρα νερά να τα λιμπίζεσαι). Είχε το Ξενία εκεί, το εγκατέλειψαν (οι ντόπιοι λένε επίτηδες) και πριν 2-3 χρόνια το πούλησαν. Γιατί; Γιατί ένα διαμάντι να πουληθεί σε ιδιώτη και να μη διέθετε το Δημόσιο χρήματα για ανακαίνιση κι έπειτα να είχε έσοδα;

 2. σχετικως με τον ουρανοξυστη (καζινο/ξενοδοχειο) στο ελληνικο και το εξαμβλωματικο περιπου διδυμο που προτεινει η μοχεγκαν γκειμινγκ (η τελευταια που απεμεινε σε κοινοπραξια με την δικη μας ΓΕΚ)
  , μηπως πρεπει να γινει καποια συντονισμενη κινηση για να βελτιωθει η’ και να αλλαξει?

 3. Εγώ είμαι μέσα με 1000… Συμμετέχω σε ότι θέλετε. Και με την παρουσία μου, και με το blog μου και με την ραδιοφωνική μου εκπομπή….

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.