Έτσι θα γίνει όταν τελειώσει

Και ενώ η Εθνική Πινακοθήκη, τα τελευταία χρόνια είναι σε κατάσταση γιαπί, η διευθύντρια της Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα, έχοντας στο πλευρό της τον αρχιτέκτονα Γιώργο Παρμενίδη, έδωσε μία πρώτη γεύση του νέου κτιρίου, στα μέλη του Συμβουλίου Μουσείων.

0
1553

Και ενώ η Εθνική Πινακοθήκη, τα τελευταία χρόνια είναι σε κατάσταση γιαπί, η διευθύντρια της Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα, έχοντας στο πλευρό της τον αρχιτέκτονα Γιώργο Παρμενίδη, έδωσε μία πρώτη γεύση του νέου κτιρίου, στα μέλη του Συμβουλίου Μουσείων.

National Gallery of Athens, ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΜΑΡΙΝΑ ΛΑΜΠΡΑΚΗ-ΠΛΑΚΑ, ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr

Μην βιάζεστε όμως, γιατί τα εγκαίνια θα γίνουν το 2019. Μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς θα έχουν τελειώσει τα έργα επέκτασης που θα προσθέσουν στο υφιστάμενο κτήριο των 9.720 τμ, άλλα 11.040 τμ, υπερδιπλασιάζοντας τους λειτουργικούς του χώρους (σύνολο 20.760 τμ). Δηλαδή, το μουσείο αποκτά 2.230 τμ πρόσθετους εκθεσιακούς χώρους για μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις, 1.645 τμ επιπλέον αποθήκες έργων τέχνης, αμφιθέατρο 350 θέσεων, εκπαιδευτικό χώρο, υποδοχή και πωλητήριο 910 τμ. Επίσης θα έχει εστιατόριο, που θα λειτουργεί στον 3ο όροφο (με δυνατότητα αυτόνομης εισόδου και απεριόριστη θέα στην Ακρόπολη και στον Λυκαβηττό), το καφέ στο ισόγειο και στον κήπο, και το πιο ενδιαφέρον όλων: ψηφιακή και διαδραστική παρουσίαση των πληροφοριών, ακόμα και δράσεων άλλων μουσείων στην πόλη και στην Ελλάδα.

Παναγιώτης Τέτσης, Λαϊκή Αγορά

Η «Λαϊκή αγορά» του Τέτση

Το μνημειακών διαστάσεων έργο του Παναγιώτη Τέτση «Λαϊκή Αγορά», θα εκτεθεί στον χώρο της υποδοχής (δηλώνοντας τον δημοκρατικό, «ανοιχτό» χαρακτήρα του μουσείου)

Στο νέο κτίριο θα υπάρχει ξεχωριστός χώρος για τις περιοδικές εκθέσεις στο υπόγειο με την τζαμένια οροφή, θα υπάρχει θεαματική ράμπα στο εσωτερικό του πίσω κτιρίου, που θα «ανεβαίνει» τους τρεις ορόφους, δίπλα στην τζαμωτή επιφάνεια, προσφέροντας μια μοναδική θέαση στην πόλη, και για πρώτη φορά θα παρουσιαστούν έργα που μέχρι τώρα έμεναν «κρυμμένα» στα υπόγεια. Υπάρχουν κάποια πολύ μεγάλων διαστάσεων έργα, πολλά από τα οποία θα εκτεθούν για πρώτη φορά, καθώς δεν έβρισκαν χώρο στο παλιό κτίριο.

Κάποιες καινοτομίες που διαφοροποιούν σημαντικά τη «νέα» Εθνική Πινακοθήκη από την προηγούμενη κατάσταση, είναι ότι κάθε κεντρική αίθουσα θα έχει δυο εισόδους, έτσι δεν θα χρειάζεται να επιστρέφει κανείς από την ίδια διαδρομή.

Ελ Γκρέκο

Οι μόνιμες εκθέσεις θα είναι:

  • Μεταβυζαντινή τέχνη και Δομήνικος Θεοτοκόπουλος (με τα τρία αυθεντικά έργα του «Η Ταφή του Χριστού», «’Αγιος Πέτρος», «Συναυλία των Αγγέλων»)

  • Επτανησιακή Σχολή, Ζωγραφική του Ελεύθερου Ελληνικού Κράτους: 19ος αιώνας (τα Χρόνια της Βασιλείας του Όθωνα: 1830-1862, η Αστική Τάξη και οι Ζωγράφοι της: 1862-1900)

  • 20ός αιώνας προς έναν Ελληνικό Μοντερνισμό (Συνύπαρξη διαφόρων τάσεων: νέα ρεύματα από τη Βιέννη, το Μόναχο και το Παρίσι, Προς έναν Ελληνικό Υπαιθριστικό Μοντερνισμό)

  • 20ός αιώνας: Μεσοπόλεμος (Η Μικρασιατική Καταστροφή, Μοντερνισμός και Παράδοση)

  • Μεταπολεμική Τέχνη (Αφαίρεση από τις δεκαετίες 1950-1960, Νέες Τάσεις), Δυτικοευρωπαϊκή Ζωγραφική, Μόνιμη έκθεση χαρακτικών και σχεδίων, Δυτικοευρωπαϊκή Χαρακτική, Ελληνική Χαρακτική του 19ου αιώνα, Ελληνική Χαρακτική και Σχέδια του 20ού αιώνα.

Ντελακρουά

Ντελακρουά Εζέν «Επεισόδιο του Ελληνικού Αγώνα» (1856). Το έργο θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά.

Εθνική πινακοθήκη

Θα μπορούν να εκτίθενται γύρω στα 1.200 έργα, ενώ στην παλαιότερη ο επισκέπτης μπορούσε να δει 400-450 έργα.

Εθνική Πινακοθήκη

Εδώ βλέπετε πως θα δείχνει η πινακοθήκη όταν τελειώσει. Μπροστά είναι το ήδη υπάρχον κτίριο και πίσω όλο το καινούργιο.

Εθνική Πινακοθήκη

Εθνική Πινακοθήκη

Εθνική Πινακοθήκη

Εθνική πινακοθήκη

Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα

Η κ. Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα εδώ και χρόνια είναι η ψυχή της Εθνικής μας Πινακοθήκης.

——————————————–

Εθνική πινακοθήκη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.