Θα τα χάσετε! Τα Τίρανα θα γίνουν μια απ’ τις ωραιότερες πρωτεύουσες της Ευρώπης, να μου το θυμηθείτε. Μετά από όλες αυτές τις ταλαιπωρίες που πέρασε η Αλβανία- τα τελευταία χρόνια, χάρη στο φιλότιμο, στην εργατικότητα και στο όραμα κάποιων ανθρώπων – ξαναγεννιέται.
Γύρισε ένας Αλβανός φίλος μου από ένα ταξίδι του στα Τίρανα και είναι ενθουσιασμένος. Είχε χρόνια να πάει και όσα είδε να γίνονται στην πόλη που γεννήθηκε, τον έκαναν περήφανο. Μαζί μπήκαμε στο Google και μου έδειχνε χαρούμενος φωτογραφίες εξηγώντας μου τα πάντα…
Ο πρώην δήμαρχος και νυν πρωθυπουργός Edi Rama (αριστερά) και ο νυν δήμαρχος Erion Veliaj κατάφεραν και ανέστρεψαν την παλιά-κακή εικόνα της Αλβανίας και των Τιράνων.
Τα Τίρανα είναι η μεγαλύτερη πόλη της Αλβανίας, που έγινε πρωτεύουσα το 1920 όταν είχε 244.200 κάτοικους σε αντίθεση με σήμερα που έχει πάνω από 800.000. Η πόλη διαθέτει πολλά δημόσια ιδρύματα, δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια και είναι το κέντρο της πολιτικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής της χώρας.
Μέσα από την πόλη περνάει ο ποταμός Τίρανα, καθώς και ο μικρότερος ποταμός Λάνε.
Η πόλη έχει τέσσερις τεχνητές λίμνες, και γύρω από την μεγαλύτερη- την «Τεχνητή Λίμνη των Τιράνων» – κατασκευάσθηκε το «Μεγάλο Πάρκο».
Τα Τίρανα έχουν επανασχεδιάσει την ταυτότητά τους προς μια σύγχρονη πόλη, πλαισιωμένη με καφετέριες και “ζωντανή” νυχτερινή ζωή.
Η αγορά τροφίμων, απλά, γρήγορα και σχετικά φτηνά έγινε ένα καινούργιο- καθαρό και μοντέρνο κτίριο που χαίρεσαι και να το βλέπεις αλλά και να ψωνίζεις (φωτογραφίες επάνω και κάτω)
Η πόλη υποφέρει από προβλήματα σχετικά με τον υπερπληθυσμό όπως η διαχείριση αποβλήτων, τα υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης και η σημαντική ηχορύπανση. Τις τελευταίες δεκαετίες η ατμοσφαιρικής ρύπανση έχει γίνει πιεστικό πρόβλημα, καθώς ο αριθμός των αυτοκινήτων έχει αυξηθεί σε πάνω από 500.000.
Πάνω από 5.000 δένδρα έχουν φυτευτεί γύρω από τους πεζοδρόμους και στις νησίδες των δρόμων- που τα περιποιούνται καθημερινά.
Παλιά η πυραμίδα ήταν το σημείο αναφοράς της πόλης. Ήταν το πρώην μαυσωλείο του Χότζα. Κατασκευάστηκε για να τιμήσει τη μνήμη του, το 1988. Λειτούργησε για λίγο ως μουσείο, μετά έγινε συνεδριακό κέντρο και εκθεσιακός χώρος και κατά τη διάρκεια του πολέμου του Κοσσυφοπεδίου το 1999, χρησιμοποιήθηκε από το ΝΑΤΟ ως βάση. Το 2001, το τηλεοπτικό κανάλι Top Channel είχε εκεί ένα μέρος των στούντιο του, ενώ για κάποια χρόνια στέγασε μια γνωστή ντίσκο της πόλης μέχρι που εγκαταλείφθηκε στην φθορά. Τώρα άλλοι λένε να γκρεμιστεί και άλλοι να ανακαινιστεί.
Τα Τίρανα έχουν πέντε καλοδιατηρημένα παραδοσιακά σπίτια (σπίτια-μουσεία), 56 πολιτιστικά μνημεία, οκτώ δημόσιες βιβλιοθήκες και την Εθνική Βιβλιοθήκη της Αλβανίας (Biblioteka Kombëtare). Τα κύρια πολιτιστικά ιδρύματα των Τιράνων είναι το Εθνικό Θέατρο, το Εθνικό Θέατρο Όπερας και Μπαλέτου της Αλβανίας και η Εθνική Πινακοθήκη.
Ο ορθόδοξος ναός στα Τίρανα χτίστηκε το 1865, αλλά κατεδαφίστηκε από το καθεστώς Χότζα το 1967, για να γίνει πολυώροφο ξενοδοχείο. Στις μέρες μας ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος, κατάφερε να του παραχωρήσουν ένα νέο χώρο, προκειμένου να φτιαχτεί η νέα εντυπωσιακή Ορθόδοξη εκκλησία- η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αίθουσες συνεδρίων, βιβλιοθήκη, αναγνωστήριο, ενώ ξεχωρίζει και προσελκύει πολλούς τουρίστες χάρη στην μοντέρνα αρχιτεκτονική της.
Όσα από τα παλιά κτίρια δεν μπορούν ακόμα να φτιαχτούν, αποκτούν νέα όψη με πολύχρωμα σχέδια (επάνω και κάτω)
Σε πολλές στάσεις λεωφορείων έχουν αυτό το σύστημα- με ένα μικρό κιόσκι- που πουλάει τα εντελώς απαραίτητα για περαστικούς και όσους περιμένουν το λεωφορείο: Εισιτήρια, νερό, αναψυκτικά, σοκολάτες, τσίχλες κλπ. κλπ. Χορηγεία της Coca Cola βέβαια….
Ο 38χρονος δήμαρχος Erion Veliaj, είναι από τα πιο δραστήρια άτομα. Βρίσκεται συνέχεια στους δρόμους να επιβλέπει έργα και να σημειώνει ανάγκες και λάθη. Επίσης κυκλοφορεί και με ποδήλατο… (κάτω)
Ο δήμαρχος Erion Veliaj, κάνει συνέχεια εκδηλώσεις και βραβεύει τους ανθρώπους που διαπρέπουν. Εδώ με την Ελένη Φουρέϊρα και την παγκόσμια Αλβανίδα σούπερ σταρ Rita Ora– που έδωσε συναυλία στο κέντρο της πόλης με 200.000 κόσμο (φωτογραφία κάτω)
Το ξενοδοχείο Park εντυπωσιάζει με την μοντέρνα αρχιτεκτονική του, και δεξιά ψηφιακή μακέτα για το πώς θα γίνει το Εθνικό θέατρο των Τιράνων. Απ΄ ότι βλέπουμε (κάτω) η ταράτσα θα λειτουργεί σαν καλοκαιρινός θεατρικός χώρος.
Το πάρκο των Τιράνων είναι τεράστειο, με λίμνη και ποταμάκι, με συναυλιακό χώρο και παιδικές χαρές
Πολύ ωραίο το άρθρο σας!! Όντως τα Τίρρανα φαίνεται ότι βαδίζουν σε σωστό δρόμο.