Όπου και να σταθείς στην Ελλάδα, όλο και κάτι θα δεις που θα σου δώσει μια ψυχική ώθηση, μια ανάταση που τόσο πολύ σου λείπει. Στο δυτικό άκρο της Ακαρνανίας λοιπόν, απέναντι από τη Λευκάδα, πάνω στο βραχώδες ύψωμα με την ονομασία «Κεχροπούλα», πολύ κοντά στο ομώνυμο χωριό, διατηρούνται τα ερείπια της αρχαίας Παλαίρου. Ο οχυρωματικός της περίβολος, αποτελεί ένα από τα εκπληκτικότερα δείγματα της Ακαρνανικής οχυρωματικής τέχνης και διατηρείται ακόμα όρθιος σε όλο το μεγαλείο του.
«Κύριε Μουρατίδη καλημέρα. Ήθελα να σας πω δυο λόγια για ένα σημαντικό αρχαιολογικό χώρο, μυκηναϊκής εποχής, σε εκπληκτικής ομορφιάς τοποθεσία, για τον όποιο δεν έχω διαβάσει ποτέ το παραμικρό και τον επισκέφτηκα μετά από πληροφορίες ντόπιων που έβοσκαν μέσα τα γελάδια τους. Η ντόπιοι λένε το μέρος Κεχροπούλα (από το Κέκρωψ) είναι στην Αιτωλοακαρνανία , κοντά στην Πάλαιρο, που είναι απέναντι από τον διάσημο Σκορπιό. Πρόκειται για ερείπια ολόκληρης πόλης, με πύλες σαν των Μυκηνών κλπ . Ψάξτε το λίγο εσείς που μπορείτε και κάντε το γνωστό.»
Με εκτίμηση Ζαχαρίας Βλάχος.
Αυτό το μήνυμα πήρα από τον φίλο Ζαχαρία στο Facebook, και επειδή πράγματι δεν είχα ξανακούσει τίποτα για την περιοχή, άρχισα να το ψάχνω.
Η αρχαία Πάλαιρος
Ταξιδεύοντας από τη σημερινή Πάλαιρο προς το χωριό Στενό συναντάμε στα δεξιά του δρόμου τη διασταύρωση που οδηγεί στην τοποθεσία ”Κεχροπούλα”. Εδώ ανάμεσα σε δύο υψώματα ήταν στους αρχαίους χρόνους κτισμένη η αρχαία Πάλαιρος. Η περιοχή σύμφωνα με τους ιστορικούς πρέπει να κατοικούταν από τα χρόνια του Ομήρου.
Η αρχαία Πάλαιρος αντίκριζε απ’ τη μια πλευρά της το Ιόνιο, τη σημερινή Πάλαιρο, και από την άλλη τη Λίμνη Βουλκαριά και το αρχαίο Ανακτόριο, σημερινή Βόνιτσα. Τα τείχη που σώζονται στις μέρες μας εντυπωσιάζουν από το μέγεθός τους και την καλή εφαρμογή των ογκόλιθων που τα αποτελούν. Οι περισσότεροι περιηγητές εκφράστηκαν γι’ αυτά με θαυμασμό και αποτελούν πράγματι ένα από τα εκπληκτικότερα δείγματα των ακαρνανικών οχυρώσεων.
Η Κεχροπούλα είναι χωρίς αμφισβήτηση μια μεγάλη νεκρούπολη, με τείχος, με πολλούς τάφους συλημένους, με μικρό ιερό που ίσως ήταν αφιερωμένο στο Δία ή τον Ηρακλή, με αρκετή έκταση σε μια πεδινή χώρα εκτεταμένη. Ο επισκέπτης μπορεί να περπατήσει το σύνολο σχεδόν του αρχαιολογικού χώρου και να μεταφερθεί νοερά στις αρχαίες εκείνες εποχές που η πόλη γνώρισε ημέρες δόξας.
Ο οχυρωματικός της περίβολος, συνολικού μήκους 2 περίπου χλμ., αποτελεί ένα από τα εκπληκτικότερα δείγματα της Ακαρνανικής οχυρωματικής τέχνης και διατηρείται ακόμα όρθιος σε όλο το μεγαλείο του.
«Η περιοχή σύμφωνα με τους ιστορικούς πρέπει να κατοικούταν από τα χρόνια του Ομήρου.» Και μόνο που το διαβάζω αυτό, ανατριχιάζω…
Αρχαιολογικοί χώροι στην Ελλάδα
ΛΕΣΒΟΣ: Αρχαίος τάφος κάτω απ’ τον δρόμο https://bit.ly/38SoJhj
Ένα μουσείο στον βυθό των Αντικυθήρων https://bit.ly/2IUaduU
ΔΩΔΩΝΗ: Οι μικροί εθελοντές αρχαιολόγοι… https://bit.ly/2UcxNbp
ΧΙΛΙΟΜΟΔΙ: Υπέροχη αρχαιολογική έρευνα https://bit.ly/2TTL35U
ΑΧΑΡΝΕΣ: Τελειώνετε… τα χρόνια περνάνε https://bit.ly/3d8pLc7
ΕΡΕΤΡΙΑ: Άνοιξε μετά από 40 χρόνια… https://bit.ly/2vx5nAI
Αρχαίο θέατρο Λάρισας: Ανοικτό και για το κοινό… https://bit.ly/2IW7Ozy
Η γραφιστική αναγέννηση των Δελφών https://bit.ly/39YgrFZ
Αναστηλώνουν το Δεσποτικό https://bit.ly/2WvedtV
Βρέθηκε ο ναός της Αρτέμιδος στην Εύβοια https://bit.ly/2QlSDDX
Ασύλητος τάφος βρέθηκε στην Ιεράπετρα https://bit.ly/2x08K3m
Τελικά είναι ο τάφος του Αριστοτέλη; https://bit.ly/2UasTMc
ΚΩΣ: Ο ναός του Ασκληπιού https://bit.ly/33nm65X
—————————————————–