Η Πάφος έχει εκλεγεί ως η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2017, αλλά επειδή λίγοι ξέρουμε λεπτομέρειες γι’ αυτήν την ιδιαίτερη πόλη και ελάχιστοι την έχουμε επισκεφτεί, σκέφτηκα να σας πάω ένα ταξιδάκι και με αυτά που θα γράψω, και με τις φωτογραφίες αλλά και με το video που σας έχω πιο κάτω.
Η Πάφος είναι πόλη στο νοτιοδυτικό τμήμα της Κύπρου, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας και ένα από τα πιο σημαντικά αρχαία βασίλεια του νησιού. Μεταξύ άλλων, ήταν διάσημο και ως κέντρο λατρείας της θεάς Αφροδίτης.
Η πόλη χωρίζεται σε δύο επίπεδα: Στο εμπορικό κέντρο της πόλης και στην Κάτω Πάφο πού βρίσκεται χαμηλότερα και παραλιακά και είναι ο κατ’ εξοχήν τουριστικός προορισμός του νησιού. Όλος ο αρχαιολογικός χώρος της Πάφου βρίσκεται υπό την προστασία της UNESCO. Να πω επίσης ότι στην Πάφο αναφέρονται ο Απολλόδωρος ο Αθηναίος, ο Λουτάτιος, ο Ισίδωρος, ο Παυσανίας και ο Όμηρος.
Τα κυπριακά βασίλεια είναι γνωστό ότι διαλύθηκαν κατά τα τέλη του 4ου π.Χ. αιώνα από τον Πτολεμαίο Α΄, έναν από τους διαδόχους του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Λίγο πιο πριν ο τελευταίος βασιλιάς της Πάφου, ο Νικοκλής, είχε μεταφέρει την έδρα του βασιλείου του δυτικότερα, σε πιο κατάλληλη τοποθεσία, που ονομάσθηκε Νέα Πάφος (η σημερινή Κάτω Πάφος). Η Νέα Πάφος έμελλε να γνωρίσει λαμπρές ημέρες δόξας κατά τα Ελληνιστικά χρόνια, ως έδρα των κυβερνητών της Κύπρου, η οποία και είχε ενταχθεί στο βασίλειο των Πτολεμαίων, των Ελλήνων βασιλέων της Αιγύπτου. Κατά τα ελληνιστικά χρόνια η Πάφος έγινε πρωτεύουσα της Κύπρου. Όταν η Κύπρος κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους, το 58 π.Χ., παρέμεινε πρωτεύουσα της Κύπρου και έδρα των Ρωμαίων κυβερνητών του νησιού. Ήταν τότε με ναούς, επαύλεις, ανάκτορα, θέατρο, ωδείο και πολλά άλλα εντυπωσιακά οικοδομήματα, καθώς και με ισχυρά τείχη.
Τα εξαίρετα και άφθονα ψηφιδωτά δάπεδα της Πάφου που συνεχώς φέρνουν στο φως οι αρχαιολόγοι, μαρτυρούν την ακμή της πόλης – που όμως υπέφερε κατά καιρούς απο ισχυρούς σεισμούς.
Κατά τα βυζαντινά χρόνια η Πάφος έχασε τα πρωτεία, επειδή πρωτεύουσα έγινε η Σαλαμίς. Οι σεισμοί αλλά και οι επανειλημμένες αραβικές επιδρομές, μεταξύ του 7ου και του 10ου μ.Χ. αιώνα, οδήγησαν την πόλη στην παρακμή. Από τα μεσαιωνικά χρόνια η πόλη άρχισε να γίνεται γνωστή και με την ονομασία Κτήμα, επειδή αποτέλεσε κτήμα βασιλικό (φέουδο). Ήταν τότε το δυτικό λιμάνι της Κύπρου, καθώς και επισκοπική έδρα. Η πόλη γνώρισε τη μεγαλύτερή της παρακμή κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας (1570-1878). Κατά την Αγγλοκρατία είχαν κατασκευαστεί αρκετά έργα, αλλά η πόλη μπορεί να θεωρηθεί πως γνωρίζει ακμή στα νεότερα χρόνια – μετά το 1974 – όπου αρκετοί πρόσφυγες είχαν μετακινηθεί εδώ λόγω της Τούρκικής εισβολής.
Το σήμα κατατεθέν της Πάφου, είναι το περίφημο κάστρο που βρίσκεται στο λιμανάκι της πόλης.
Σήμερα είναι μια πόλη γραφική και συνάμα σύγχρονη, που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα απ’ τις υπόλοιπες πόλεις του νησιού. Η πολύ μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά που άφησαν στην πόλη και την περιοχή της Πάφου τα 4000 σχεδόν χρόνια ύπαρξής της, κατέστησαν την Πάφο ουσιαστικά ένα μεγάλο, ανοικτό μουσείο. Για αυτό τον λόγο η UNESCO πρόσθεσε απλά ολόκληρη την πόλη στον κατάλογο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της. Πραγματικός θησαυρός θεωρούνται τα ψηφιδωτά που ανευρέθηκαν μετά από ανασκαφές στην Κάτω Πάφο, στην Οικία του Διονύσου, την Οικία του Αιώνος και την Οικία του Θησέως, και τα οποία διατηρήθηκαν σε πάρα πολύ καλή κατάσταση κάτω από την γη για 16 αιώνες μέχρι την τυχαία ανακάλυψή τους στα τελευταία χρόνια και αποκάλυψή τους μετά από πολλών χρόνων ανασκαφές.
Στην ίδια περιοχή βρίσκονται και οι Τάφοι των Βασιλέων, που πιστεύεται ότι αποτελούν νεκροταφείο πλούσιων κατά την Ρωμαϊκή εποχή. Επίσης εκεί βρίσκονται, κάτω από την επιφάνεια της γης και οι περίφημες κατακόμβες.
Επίσης στην ευρύτερη περιοχή των ψηφιδωτών βρίσκονται και τρία αρχαία θέατρα από τα οποία διατηρούνται μόνο τα δύο, το γνωστότερο από τα οποία είναι το «Αρχαίο Ωδείο» της Πάφου. Πρόκειται για ρωμαϊκό ωδείο το οποίο χρησιμοποιείται και σήμερα για παραστάσεις.
Σώζονται επίσης κοντά στο Αρχαίο Ωδείο μέρος των τειχών της Πάφου, χαλάσματα της Ρωμαϊκής Αγοράς όπως και του Ασκληπιείου.
Πιο σύγχρονα μνημεία όπως το κάστρο «Σαράντα Κολώνες» απόμεινάρι της εποχής των Λουζινιανών, όπως και το σήμα κατατεθέν της Πάφου, το περίφημο κάστρο που βρίσκεται στο λιμανάκι της Πάφου και είχε κτιστεί για προστασία του λιμανιού από επιδρομείς αρχικά από τους Βυζαντινούς, και έπειτα από τους Λουζινιανούς τον 13ο αιώνα. Όλα τα πιο πάνω εντάχθηκαν σε ένα αρχαιολογικό πάρκο, που καλύπτει την περιοχή από το λιμάνι της πόλης μέχρι και τους τάφους των Βασιλέων, προσβάσιμο μόνο από πεζούς, ενώ ακόμα και σήμερα πολλές αποστολές από διάφορα πανεπιστήμια του εξωτερικού καταφθάνουν στην περιοχή για ανασκαφές αφού ένα πολύ μικρό ποσοστό της έχει ανασκαφεί πλήρως.
Παντού ρε παιδί μου, δίπλα (ή και πάνω) στα αρχαία, τσουπ μια εκκλησία.
Το 2017 ψηφίστηκε να γίνει πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, φυσικά όχι τυχαία, αλλά λόγω της ευρείας πολιτισμικής της κληρονομιάς.
Δείτε το video: CYPRUS/ Paphos city [HD]
———————————-
Κι΄ άλλα άρθρα για την Κύπρο
Θα τα χάσετε με την νέα βιβλιοθήκη της Κύπρου https://bit.ly/2rIiKbP
Αρχαιολογικό Μουσείο Κύπρου https://bit.ly/2NMkWYM
Η παλαιά Πόλη της Λευκωσίας https://bit.ly/2Tkrq3l
Ο Δημήτρης Πιερίδης και το μουσείο στην Λάρνακα https://bit.ly/2Ah2UcQ
Ο άρχοντας του φωτός: https://bit.ly/2HUt6i3
Στο Αεροδρόμιο Λευκωσίας μετά από 40 χρόνια! https://bit.ly/2W6A8Ea
Πανέμορφη Πόλη! Έχω πάει!
Αν πάει κάποιος στην Κύπρο συνιστώ ανεπιφύλακτα να πάει στην Πάφο και αν έχει χρόνο να επισκεφτεί την Χερσόνησο του Ακάμα και τα Λουτρά της Αφροδίτης (και τα δύο βρίσκονται επαρχία Πάφου).