Το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών-Ίδρυμα Βούρου Ευταξία είναι ένα μουσείο αφιερωμένο στην εξέλιξη της πόλης της Αθήνας κατά τους νεότερους χρόνους. Στεγάζεται σε δύο από τα παλαιότερα κτίρια της ελληνικής πρωτεύουσας επί της οδού Παπαρρηγοπούλου στον αριθμό 5 και 7 στην Πλατεία Κλαυθμώνος.
Το κτίριο στον αριθμό 7, το «Παλαιό Παλάτι», όπως συχνά το αποκαλούσαν οι Αθηναίοι, αποτελεί ορόσημο για την ιστορία του ελληνικού κράτους, καθώς αποτέλεσε την πρώτη κατοικία του βασιλικού ζεύγους Όθωνα και Αμαλίας. Στη συνέχεια ενώθηκε με το δεύτερο κτίριο στον αριθμό 5, που ήταν η κατοικία της οικογένειας Δεκόζη Βούρου μεταξύ των οποίων ήταν και ο ιδρυτής του Μουσείου, ο πολιτικός Λάμπρος Ευταξίας. Το Μουσείο ιδρύθηκε το 1973 και άνοιξε τις πύλες του στο κοινό το 1980.
Το «παλαιό» παλάτι
Το 1833, ξεκινά η ανέγερση νεοκλασικής οικίας σε σχέδια των αρχιτεκτόνων Gustav-Adolph Lueders και Joseph Hoffer. Η οικία Σταμάτη Δεκόζη Βούρου ολοκληρώθηκε το 1834 και ήταν ένα διώροφο κτίριο πρώιμου νεοκλασικού ρυθμού με τριμερή διάταξη. Η τριμερής διάταξη της πρόσοψης γίνεται διακριτή από τους πεσούς του ορόφου με τα ευθύγραμμα επίκρανα, οι οποίοι μαζί με το μπαλκόνι στο κέντρο τονίζουν τον κάθετο άξονα του κτηρίου.
Ο Όθων μετά την άφιξή του στην Αθήνα το 1834 αρχικά διαμένει στην οικία του επίσης Χιώτη τραπεζίτη Αλέξανδρου Κοντόσταυλου μεταξύ των οδών Σταδίου και Κολοκοτρώνη. Η οικία, στο μεγαλύτερο μέρος της ξύλινη, αν και αγορασμένη από το ελληνικό κράτος δεν κρίνεται κατάλληλη για να φιλοξενήσει το βασιλικό ζεύγος κι έτσι το 1836, μετά το γάμο του με την Αμαλία νοικιάζει την οικία Βούρου και τις διπλανές οικίες Αφθονίδη και Μαστρονικόλα (δεν σώζονται σήμερα), προκειμένου να στεγάσει τις ανάγκες του παλατιού. Τα κτήρια συνενώνονται από τον Βαυαρό αρχιτέκτονα Hoch, ενώ ο χώρος μπροστά από τα κτήρια διαμορφώνεται από την Αμαλία σε κήπο, που αργότερα εξελίσσεται στη σημερινή πλατεία Κλαυθμώνος.
Το «νέο» κτίριο
Το κτίριο της Ι. Παπαρρηγοπούλου 5, το οποίο κτίζεται σε σχέδια του στρατιωτικού μηχανικού Γεράσιμου Μεταξά, είναι ένα διώροφο κτίριο με την αρχική πρόσοψη να έχει αλλοιωθεί από μεταγενέστερες επεμβάσεις. Ειδικότερα το 1916 έγινε ριζική αναμόρφωση με σχέδια του αρχιτέκτονα Αναστάσιου Χέλμη, σύμφωνα με τις τάσεις του εκλεκτικισμού, που επικρατούσε εκείνη την εποχή στην Ελλάδα, ενώ το 1950 τόσο το αρχοντικό Σταμάτη Δεκόζη Βούρου, όσο και η οικία του γιού του Κωνσταντίνου ανακαινίστηκαν από τον αρχιτέκτονα Ιωάννη Τραυλό. Αυτό το δεύτερο κτίριο, σήμερα, ως τμήμα του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών, φιλοξενεί τις αναμνήσεις της οικογένειας Δεκόζη Βούρου και αποτελεί ένα δείγμα του αστικού τρόπου ζωής στην Αθήνα του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα.
Σε αυτό το μοναδικό μουσείο, βρίσκεται η ιδιωτική συλλογή του Λάμπρου Ευταξία με σπάνια αντικείμενα και έργα τέχνης που σχετίζονται με την ιστορία της Αθήνας από το 1204 και μετά.
Οι συλλογές του Λάμπρου Ευταξία, το αρχείο του, τα ενδιαφέροντά του, ο μέγας μικρόκοσμός του έχουν διατηρηθεί στο έπακρο. Άθικτο στέκει και το γραφείο του, στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών.
Το θέμα του Ευαγγελισμού συγκινούσε ιδιαίτερα τον Κωνσταντίνο Παρθένη (1878-1967) , ο οποίος το παρουσίασε με μια σύνθεση που συνδυάζει την ευρωπαϊκή με την βυζαντινή εικονογραφία. Ζωγράφισε σειρά πέντε Ευαγγελισμών, ο ένας εκ των οποίων ανήκει και εκτίθεται στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών.
Τα παλιά χρόνια που δεν υπήρχαν τηλεόραση, internet, smart phones και Netflix οι άνθρωποι έπαιζαν επιτραπέζια.
Η ομορφιά βρίσκεται στις λεπτομέρειες και ιδού η λεπτομέρεια καρέκλας η οποία ανήκει στην ομάδα επίπλων από την οικοσκευή του Όθωνα και της Αμαλίας.
Ο Λάμπρος Ευταξίας (αριστερά) και ο αδερφός του Κωνσταντίνος σε παιδική ηλικία, μαζί με τη μητέρα τους Ζηνοβία Βούρου-Ευταξία, σε μια σπάνια οικογενειακή φωτογραφία, η οποία χρονολογείται περίπου το 1910.
Ώρες Λειτουργίας: Τρίτη: κλειστά / Δευτέρα, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 09:00- 16:00 / Σάββατο, Κυριακή: 10:00- 15:00
Το Μουσείο παραμένει κλειστό κάθε χρόνο τις ακόλουθες ημερομηνίες: 1 Ιανουαρίου, 25 Δεκεμβρίου, 26 Δεκεμβρίου καθώς και την Κυριακή του Πάσχα και τη Δευτέρα του Πάσχα.
Εισιτήρια: Η είσοδος είναι πέντε (5) ευρώ και υπάρχει μειωμένη τιμή εισόδου τρία (3) ευρώ για μαθητές, φοιτητές, προσκόπους, άτομα τρίτης ηλικίας και ομάδες άνω των τεσσάρων ατόμων. Δωρεάν είναι η είσοδος για τα άτομα με ειδικές ανάγκες.
Οι πληροφορίες και οι φωτογραφίες του άρθρου είναι από το επίσημο site και το Facebook του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών
Web site: https://athenscitymuseum.gr/
Facebook: https://www.facebook.com/AthensCityMuseum/
Η Αμαλία Μεγαπάνου με τον Λάμπρο Ευταξία σε πολιτιστική εκδήλωση στο Λονδίνο, 1981.
ΛΑΜΠΡΟΣ ΕΥΤΑΞΙΑΣ: Ήταν πολιτικός, φιλότεχνος και μέγας ευεργέτης. Ήταν ο άνθρωπος που καθιέρωσε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή στην πολιτική και κοινωνική ζωή της Ελλάδας- γι’ αυτό και οι φήμες για την μεταξύ τους σχέση- οργίαζαν… Διαβάστε την συνέχεια εδώ: https://bit.ly/3qjN2yp
Ο Λάμπρος Ευταξίας ήταν ένας άνθρωπος που έζησε την Αθήνα από την Belle Epoque έως τη δεκαετία του 1990. Γι’ αυτό και αφιέρωσε το σπίτι και την συλλογή του στην πόλη της Αθήνας.
Η μόνιμη συλλογή του Μουσείου περιλαμβάνει πολύ υλικό και έργα τέχνης, αποκλειστικά από και για την πόλη των Αθηνών.
Διαβάστε τις ιστορίες και άλλων ιστορικών κτιρίων μας
Μια βόλτα στο Προεδρικό Μέγαρο: https://bit.ly/37bIlhr
Πόσα ξέρετε για το μέγαρο Μαξίμου; https://bit.ly/2JcKYHT
Τι ξέρετε για την Ακαδημία Αθηνών; https://bit.ly/2JiG8IU
Το Ζάππειο μέγαρο από το 1892 μέχρι σήμερα: https://bit.ly/2V4pzTH
Το μέγαρο Νεγρεπόντη: https://bit.ly/33neQbs
Η παλιά βουλή έγινε μουσείο: https://bit.ly/2KF3wRj
Ήταν κέντρο της κοσμικής ζωής: https://bit.ly/3cYcjqz
Αυτή είναι η ιστορία του Acropole Palace https://bit.ly/2OYP2vI
Διέπραξαν εγκλήματα αισθητικής https://bit.ly/33EzZhS
Προέβλεψε την λαίλαπα των κατεδαφίσεων https://bit.ly/3dRV9LS
Στοά Μοδιάνο: Πουλήθηκε μια ιστορία 90 χρόνων… https://bit.ly/3cALUyh
Δείτε πως γκρέμισαν τα νεοκλασικά κτίρια https://bit.ly/2z9zekj
Ερνέστος Τσίλλερ ο μέγας: https://bit.ly/37eRWEa
Το Μουσείο είναι ένας ζωντανός χώρος με πολλές παροδικές εκθέσεις, εκδηλώσεις, μουσικές, ομιλίες και ξεναγήσεις.
Είναι και πάρα πολλά σχολεία που το επισκέπτονται για να γνωρίσουν τα παιδιά την ιστορία της πόλης των Αθηνών.
———————————————————-