Έχουμε 753 ιαματικές πηγές και ρημάζουν

Είμαστε λαός της κλάψας, της μίρλας και της μιζέριας. Έχουμε μεσ’ τα πόδια μας τόσο πλούτο που τον αφήνουμε αναξιοποίητο και χάνουμε τον χρόνο μας στο να κλαιγόμαστε, να μεμψιμοιρούμε και να πίνουμε φραπέδες στις καφετέριες.

1
3177

Είμαστε λαός της κλάψας, της μίρλας και της μιζέριας. Έχουμε μεσ’ τα πόδια μας τόσο πλούτο που τον αφήνουμε αναξιοποίητο και χάνουμε τον χρόνο μας στο να κλαιγόμαστε, να μεμψιμοιρούμε και να πίνουμε φραπέδες στις καφετέριες. Και μετά σου λέει, όλη η Ευρώπη πάει για ιαματικό τουρισμό στην Βουλγαρία.

Απ’ την μια όλα αυτά κι’ απ’ την άλλη η τεμπελιά μας, τα μικροσυμφέροντα και η απίστευτη γραφειοκρατία μας έχουν καταστρέψει. Για παράδειγμα, αν εκμεταλλευόμασταν σωστά τις ιαματικές μας πηγές θα μπορούσαμε να έχουμε τουρισμό σε όλη την διάρκεια της χρονιάς, με έσοδα πολλά εκατομμύρια ευρώ. Ο ιαματικός τουρισμός και τα spa είναι μεγάλη μόδα.

ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΛΛΑΔΑ, ΙΑΜΑΤΙΚΑ ΛΟΥΤΡΑ, SPA, ΙΑΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ,

Και πρέπει να ξέρουμε όλοι μας ότι η Ιαματική Ιατρική αποτελεί εναλλακτική προσέγγιση της Κλασικής Ιατρικής ως συμπληρωματικό θεραπευτικό σχήμα στην επιλογή των θεραπόντων γιατρών, αντιπροσωπεύοντας την καθιερωμένη στο εξωτερικό Κλινική Υδροθεραπεία και Ιατρική Κλιματοθεραπεία, γνωστές ειδικότητες που υπήρχαν και στην Ελλάδα έως και το 1952. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι οι ιαματικές πηγές είναι για τους ηλικιωμένους. Επικρατεί δηλαδή η άποψη ότι οι ιαματικές πηγές είναι μόνο γι’ αυτούς, που μάλιστα έπαιρναν και επίδομα για να τις επισκεφθούν προκειμένου να αντιμετωπίσουν ρευματισμούς και διάφορα άλλα προβλήματα υγείας. Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει με τους ειδικούς πλέον να υποστηρίζουν ότι οι ιαματικές πηγές είναι για όλους –για ασθενείς και υγιή άτομα, όλων των ηλικιών.

Οι ιαματικές θεραπείες υπό μορφή λουτροθεραπείας, εισπνοθεραπείας, λασποθεραπείας και θαλασσοθεραπείας αφορούν όχι μόνο τους ηλικιωμένους, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, αλλά όλο το ηλικιακό φάσμα για θεραπεία, αποθεραπεία, αποκατάσταση, πρόληψη και ευεξία. Πρόκειται για έναν δυναμικά αναπτυσσόμενο οικονομικό κλάδο παγκοσμίως και η Ελλάδα, μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο, καθώς διαθέτει εξαιρετικά μεγάλο αριθμό ιαματικών πηγών, που καλύπτουν όλο το φάσμα των θεραπειών. Σε συνδυασμό με το εξαίρετο βιοκλίμα, το φυσικό κάλλος, τη φημισμένη μεσογειακή διατροφή, την πλούσια πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά, αλλά και τη χάραξη αναπτυξιακής στρατηγικής για τον ιαματικό τουρισμό, μπορεί να προωθήσει συντονισμένα τον «Τουρισμό των τεσσάρων εποχών», με πολλαπλασιαστικά οφέλη.

Θεραπευτική δράση των ιαματικών πηγών

Η θεραπευτική δράση των ιαματικών πηγών οφείλεται στις χημικές ιδιότητες των μεταλλικών στοιχείων και κυρίως των ιχνοστοιχείων, που εμπεριέχονται στα ιαματικά νερά υπό μορφή διαλυμένων αλάτων και αερίων. Τα σπουδαιότερα χημικά στοιχεία είναι: θείο, νάτριο, χλώριο, κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρος, βρώμιο, βόριο, ιώδιο και σελήνιο, ενώ οι φυσικές ιδιότητες των ιαματικών μεταλλικών νερών είναι η θερμοκρασία, η ηλεκτρική αγωγιμότητα, η ραδιενέργεια και το σύνολο των διαλυμένων αλάτων. Οι ιαματικές πηγές βοηθούν απίστευτα σε νοσήματα του μυοσκελετικού, νευρικού, αναπνευστικού, καρδιαγγειακού, γαστρεντερικού, ουρολογικού, καθώς και σε δερματολογικές, γυναικολογικές, ωτορινολαρυγγολογικές, αλλεργικές και περιοδοντικές παθήσεις.

Άνετα μπορούμε να έχουμε Τουρισμό τεσσάρων εποχών μέσω της ιαματικής ιατρικής.

ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΛΛΑΔΑ, ΙΑΜΑΤΙΚΑ ΛΟΥΤΡΑ, SPA, ΙΑΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ,

Ιαματικές πηγές στην Ελλάδα

Η Ελλάδα, ως χώρα αυτοκαταστροφική, δεν έχει αναδείξει τη δυναμική των ιαματικών πηγών όπως έχουν καθιερώσει άλλες χώρες, παρότι διαθέτει 753, εκ των οποίων οι 82 είναι ενεργές και οι 36 αναγνωρισμένες με ΦΕΚ. Οι ιαματικές πηγές στην Ελλάδα βρίσκονται: 156 στην Στερεά Ελλάδα, 115 στην Μακεδονία, 114 στην Πελοπόννησο, 57 στην Θεσσαλία, 57 στην Ήπειρο, 25 στην Θράκη, 229 στα Νησιά (εκ των οποίων οι 100 βρίσκονται στην Κρήτη για ποσιθεραπεία) κτλ. κτλ.

Άλλες πηγές ανήκουν στους δήμους, άλλες σε ιδιώτες και άλλες στο κράτος. Να σας πω επίσης ότι σύμφωνα με τους ειδικούς – με όλες αυτές τις πηγές –  η χώρα μας μπορεί να παίξει σημαντικότατο ρόλο στην προώθηση και ανάπτυξη του τουρισμού υγείας.

Η δημιουργία μοντέλου 12μηνης τουριστικής περιόδου εξασφαλίζει εντυπωσιακά οικονομικά οφέλη με την ανάπτυξη κέντρων ιαματικής ιατρικής, θαλασσοθεραπείας, ευεξίας σε όλη την ελληνική επικράτεια.

ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΛΛΑΔΑ, ΙΑΜΑΤΙΚΑ ΛΟΥΤΡΑ, SPA, ΙΑΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ,

Η ιαματική ιατρική στην Ευρώπη

Στην Ευρώπη υπάρχουν 1.400 κέντρα ιαματικής ιατρικής και ευεξίας που λειτουργούν υπό μορφή Health Resort, τα οποία επισκέπτονται εκατομμύρια ασθενείς απ’ όλο τον κόσμο, αναζητώντας ιατρική φροντίδα, έξω από τα εθνικά τους σύνορα, συμμετέχοντας σε ιδιωτικά και δημόσια προγράμματα υγείας. Οι Ευρωπαίοι πραγματοποιούν ετησίως 2,6 εκατ. ταξίδια για λόγους υγείας σε συνδυασμό με τις διακοπές τους, στο πλαίσιο του Τουρισμού Υγείας, ενώ, σε παγκόσμιο επίπεδο πραγματοποιούνται 40 εκατ. ταξίδια περίπου, για ιαματικό σκοπό.

ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΛΛΑΔΑ, ΙΑΜΑΤΙΚΑ ΛΟΥΤΡΑ, SPA, ΙΑΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, Καμένα Βούρλα

Οι Ιαματικές πηγές των Καμένων Βούρλων έχουν χαρακτηριστεί από τους ειδικούς ως οι πιο σημαντικές στην Ελλάδα και γενικότερα στην Ευρώπη.

ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΛΛΑΔΑ, ΙΑΜΑΤΙΚΑ ΛΟΥΤΡΑ, SPA, ΙΑΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, Λουτράκι

Ιαματικές πηγές Λουτρακίου τη δεκαετία του 1950. Κάπως έτσι αλλά πολύ πιο μεγαλειώδεις ήταν και οι πηγές στα Καμένα Βούρλα. Θέλετε να δείτε πως είναι σήμερα; Ορίστε:

Φτου σας ρε ξεφτίλες https://bit.ly/2BzUbpU

ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΛΛΑΔΑ, ΙΑΜΑΤΙΚΑ ΛΟΥΤΡΑ, SPA, ΙΑΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ,

Στη χώρα μας, από τις πλουσιότερες σε φυσικές πηγές στον κόσμο, πάνω από 700 περιοχές είναι προικισμένες με αυτό το δώρο της φύσης.

Οι περισσότερες από τις ιαματικές πηγές της Ελλάδας παραμένουν τουριστικά ανεκμετάλλευτες παρά το γεγονός ότι έχουν θαυμάσια θεραπευτική δράση.

ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΛΛΑΔΑ, ΙΑΜΑΤΙΚΑ ΛΟΥΤΡΑ, SPA, ΙΑΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ,

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ: Άξιοι να μας ζηλέψουν όλοι παγκοσμίως, αλλά εμείς τα αφήνουμε όλα να ρημάζουν.

ΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΛΛΑΔΑ, ΙΑΜΑΤΙΚΑ ΛΟΥΤΡΑ, SPA, ΙΑΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, Καϊάφα

Ιαματική Πηγή Καϊάφα: Τα πάντα υπό κατάρρευση… κανονικό ρημαδιό.

———————-

Διαβάστε και για άλλα αίσχη μας

Φτου σας ρε ξεφτίλες: https://bit.ly/38pO2Hn

Ντροπή κύριοι… https://bit.ly/2Ihyj2k

Ντροπή και Αίσχος: https://bit.ly/3ao2xfX

Ρε ξεφτίλες, κρατικοδίαιτοι… https://bit.ly/3GsFzEf

Είμαστε λαός βρωμιάρηδων https://bit.ly/3L756pT

Ντροπή, έγινε σκουπιδότοπος: https://bit.ly/32L7BZi

Δημόσιοι υπάλληλοι …ντροπή!!! https://bit.ly/3amypBI

Εκκλησίες σε αρχαιολογικούς χώρους: https://bit.ly/3ah0SZI

Πέφτουν σοβάδες στους τουρίστες: https://bit.ly/3cqCF4Y

Οι εμπλεκόμενοι προσπαθούν να “φάνε”: https://bit.ly/3cCwBpW

Τα μαλακισμένα με τα spray μπογιάς: https://bit.ly/39m7aae

Το χάλι των Ελληνικών Μουσείων: https://bit.ly/2usYUGo

Ζωντανέψτε ΤΩΡΑ τους αρχαιολογικούς μας χώρους: https://bit.ly/2XtDwNQ

———————————————————————

Ντροπή στην εφορία αρχαιοτήτων: https://bit.ly/2Im77zf

Κρήτη ντροπή σου: https://bit.ly/38iYfoR

Η αδιαφορία από την μια, αλλά και η απόφαση του Εθνάρχη Καραμανλή για αντιπαροχές- καπάκι και η χούντα, κατέστρεψαν ότι ωραίο αρχιτεκτόνημα υπήρχε στην πρωτεύουσα…. Διέπραξαν εγκλήματα αισθητικής… δείτε εδώ https://bit.ly/2uR9gjB

—————————————-

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Διαβάζω τα άρθρα σας πολύ συχνά και με ενδιαφέρον.
    Μόνο ένα σχόλιο έχω να κάνω όμως και το οποίο δεν έχει σχέση με τα άρθρα σας:
    Οι πολλές διαφημίσεις και η συχνότητα τους “κουράζουν” τον αναγνώστη.

    Με εκτίμηση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.