Παναγιώτης Τέτσης: Ήρθε το τέλος

Όταν αγαπάς και θαυμάζεις κάποιον, θέλεις να ζει για πάντα. Να αισθάνεσαι ότι τον έχεις δίπλα σου, κι ας μην τον ξέρεις, κι ας μην κάνεις παρέα μαζί του. Η είδηση του θανάτου του, με συγκλόνισε, γιατί τον θεωρώ έναν από τους πιο σημαντικούς Έλληνες ζωγράφους όλων των εποχών. Πάντα κοίταζα τα έργα του για ώρα και ταξίδευα μαζί του...

1
3278

Όταν αγαπάς και θαυμάζεις κάποιον, θέλεις να ζει για πάντα. Να αισθάνεσαι ότι τον έχεις δίπλα σου, κι ας μην τον ξέρεις, κι ας μην κάνεις παρέα μαζί του. Η είδηση του θανάτου του, με συγκλόνισε, γιατί τον θεωρώ έναν από τους πιο σημαντικούς Έλληνες ζωγράφους όλων των εποχών. Πάντα κοίταζα τα έργα του για ώρα και ταξίδευα μέσα τους…

Panagiotis Tetsis, zografos, eikastika, Παναγιώτης Τέτσης, nikosonline.gr

Στις 5 Μαρτίου 2016, σε ηλικία 91 ετών, ο Ακαδημαϊκός και ζωγράφος Παναγιώτης Τέτσης, ο οποίος τον τελευταίο καιρό νοσηλευόταν στο Ευαγγελισμό μετά από επιδείνωση της υγείας του, άφησε την τελευταία του πνοή. Δεν ξέρω αν είχατε διαβάσει πως, μόλις πριν 4 μέρες, το υπουργείο Πολιτισμού, με αφορμή το «Έτος Γιάννη Μόραλη», θέσπισε βραβείο «Βραβείο Εικαστικών Τεχνών Γιάννης Μόραλης», το οποίο απονεμήθηκε στον Παναγιώτη Τέτση. Η ήδη επιβαρυμένη υγεία του δεν του επέτρεψε να παραστεί και να παραλάβει το βραβείο αυτό. Το ότι ήταν άρρωστος με είχε στεναχωρήσει πολύ.

Ο Παναγιώτης Τέτσης είναι ένας από τους σπουδαιότερους ζωγράφους που διαμόρφωσαν την ελληνική μεταπολεμική ζωγραφική μαζί με τον Γιάννη Μόραλη και έχει δωρίσει 210 έργα στην Εθνική Πινακοθήκη. Ο ίδιος είχε μάλιστα ζητήσει με επιστολή του να διαθέσουν το 20% αυτών προκειμένου να αγοράσουν έργα τέχνης άλλων καλλιτεχνών που λείπουν από τη συλλογή της πινακοθήκης. Προς τιμήν του στη νέα Εθνική Πινακοθήκη θα φιλοξενείται η μνημειακή «Λαϊκή αγορά» του, στην κεντρική αίθουσα που φέρει το όνομά του.

4-xatziiosif-a

Η Λαϊκή Αγορά είναι ένα έργο τεράστιο (τρίπτυχο) και θεωρείται από τα αριστουργήματα του. (Εδώ λεπτομέρεια και κάτω ολόκληρο)

Panagiotis Tetsis, zografos, eikastika, Παναγιώτης Τέτσης, nikosonline.gr

Παθιασμένος με τη μεγάλη του αγάπη, τη ζωγραφική, ο Παναγιώτης Τέτσης διερεύνησε στο έργο του τη ζωγραφική του βλέμματος, με εικόνες βιωμένες, γνήσιες και οικείες, συνδεδεμένες με τη ζωή του. Δεινός κολορίστας , μάστορας της ελαιογραφίας και της ακουαρέλας αποθέωσε το ζωγραφικό τοπίο και την φύση . Ύμνησε στους πίνακες του τα βράχια και την θάλασσα της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Ύδρας, το φως και το χρώμα.

Ο Παναγιώτης Τέτσης γεννήθηκε στην Ύδρα το 1925 και το 1940 πήρε τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής ενώ την ίδια χρονιά γνώρισε τους δασκάλους του, τον Δημήτρη Πικιώνη και τον Νίκο Χατζηκυριάκο – Γκίκα. Το 1943 σπουδάζει ζωγραφική στο προπαρασκευαστικό τμήμα της «Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών» στην Αθήνα, κοντά στους Δημήτρη Μπισκίνη και Παναγιώτη Μαθιόπουλο.

Panagiotis Tetsis, zografos, eikastika, Παναγιώτης Τέτσης, nikosonline.gr

cf84ceadcf84cf83ceb7cf82-cf80ceb1cebdceb1ceb3ceb9cf8ecf84ceb7cf82-cebdceb1cf85cf80ceb7ceb3ceb5ceafcebf-1965

Το Ναυπηγείο, έργο του 1965

Panagiotis Tetsis, zografos, eikastika, Παναγιώτης Τέτσης, ζωγράφος, εικαστικά, nikosonline.gr

Από το 1953 έως το 1956, εγκαθίσταται στο Παρίσι, με υποτροφία του ΙΚΥ. Εκεί, στη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού, διδάσκεται την τέχνη της χαλκογραφίας. Επέστρεψε στην Ελλάδα, και το 1958 το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Τέχνης τον εκλέγει για το διεθνές βραβείο του Μουσείου Γκουνγκενχάιμ, όπου και εκτίθεται έργα του. Ακολουθεί (1962) το Βραβείο Κριτικών για το έργο Το Ναυπηγείο, ενώ το 1970 ορίζεται εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Μπιενάλε Βενετίας, όμως λόγω της χούντας αρνείται τη συμμετοχή.

Το 1976  εκλέγεται καθηγητής στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, στο Γ΄ Εργαστήριο Ζωγραφικής, όπου διδάσκει έως το 1991. Το 1989 η σύγκλητος τον εκλέγει πρύτανη του Ιδρύματος και το 1993 εκλέγεται τακτικό μέλος στην Ακαδημία Αθηνών.

ÓÕÍÅÍÔÅÕÎÇ ÌÅ ÔÏÍ ÆÙÃÑÁÖÏ ÐÁÍÁÃÉÙÔÇ ÔÅÔÓÇ.(ÓÐÅÓÉÁË ÃÉÁ ÅËÅÕÈÅÑÉÁ ËÁÑÉÓÁ).

825154__DSC0238_124X205cm

Έχει πάρει μέρος σε διεθνείς εκθέσεις ως εκπρόσωπος της Ελλάδας, όπως επίσης έχει παρουσιάσει έργα του σε 90 ατομικές και σε πάρα πολλές θεματικές – ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

panagiotistetsis595-2_182090_464329

Panagiotis Tetsis, zografos, eikastika, Παναγιώτης Τέτσης, ζωγράφος, εικαστικά, nikosonline.gr

Στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να αντικαταστήσουν ένα έργο του Βολανάκη με αυτό που βλέπετε του Τέτση. Εξαιρετική ιδέα…

Panagiotis Tetsis, zografos, eikastika, Παναγιώτης Τέτσης, ζωγράφος, εικαστικά, nikosonline.gr

962819_image

Panagiotis Tetsis, zografos, eikastika, Παναγιώτης Τέτσης, nikosonline.gr

tetsis-nikolaou1-thumb-large

Panagiotis Tetsis, zografos, eikastika, Παναγιώτης Τέτσης, nikosonline.gr

962812_825040_IMG_2607

Διαβάστε μοναδικά αφιερώματα για Έλληνες ζωγράφους

Γιάννης Μόραλης, Ο γίγαντας της Ελληνικής ζωγραφικής: https://bit.ly/2CNNPTQ

Νίκος Εγγονόπουλος, Ο μεγάλος υπερρεαλιστής ποιητής και ζωγράφος: https://bit.ly/2pY7KWH

Γιάννης Τσαρούχης, Λάτρευε την Ελλάδα, την Κάλλας και την Μπέλλου: https://bit.ly/2EZl4j2

Γιώργος Μπουζιάνης, Ο Έλληνας θεμελιωτής της μοντέρνας τέχνης: https://bit.ly/2nhZfY9

Σωτήρης Σόρογκας, Ένας ολοκληρωμένος καλλιτέχνης: https://bit.ly/2L03Klj

Δημήτρης Μυταράς, Απεβίωσε τυφλός και πικραμένος: https://bit.ly/2JPQ9IV

Γιώργος Σικελιώτης, Ένας πολύ εργατικός ζωγράφος: https://bit.ly/2oujQWU

Μιχάλης Μακρουλάκης, Ζωγράφισε την αυτοκράτειρα: https://bit.ly/2IMyJRf

Θεόφραστος Τριανταφυλλίδης, Έζησε και έδρασε με απόλυτη αυτονομία: https://bit.ly/2Tx0kdg

Γιάννης Μιγάδης, Το χρώμα της μνήμης: https://bit.ly/2RZILSw

Ουμβέρτος Σ. Αργυρός, Ο μεγάλος Έλληνας Ιμπρεσιονιστής: https://bit.ly/2tPwen8

Panagiotis Tetsis, zografos, eikastika, Παναγιώτης Τέτσης, nikosonline.gr

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.