Τυπικός σκορπιός. Σέξι και αινιγματικός. Ένας γοητευτικός αλήτης, με πρόστυχα χείλη και «βρώμικο» βλέμμα. Δεκάδες ταινίες – εκατοντάδες σχέσεις. Ο μεγάλος εραστής του Ευρωπαϊκού κινηματογράφου που έχει κάψει καρδιές. Όλων των ειδών. Γυναικών και αντρών…
Ο Alain Delon γεννήθηκε στις 8 Νοεμβρίου του 1935, και είχε πολύ δυσάρεστα παιδικά χρόνια. Οι γονείς του χώρισαν όταν ήταν πολύ μικρός και μεγάλωσε σε θετή οικογένεια. Σαν παιδί ήταν πολύ ζωηρό και αποβλήθηκε από πολλά σχολεία. Στα 17 του χρόνια μπήκε στο Γαλλικό ναυτικό, έγινε καταδρομέας, υπηρέτησε στην Ινδοκίνα, αλλά τελικά παράτησε το στρατό και αφού δοκίμασε την τύχη του σε διάφορες δουλειές του ποδαριού, κατέληξε σερβιτόρος. Έτσι τον ανακάλυψαν κάποιοι παράγοντες (κανείς δεν ξέρει ποιοι ήταν αυτοί οι παράγοντες) και τον έβαλαν στους καλλιτεχνικούς κύκλους.
Ο σκηνοθέτης Yves Allegret του έδωσε ένα μικρό ρολό στην ταινία “Quand La Femme s’en Mele” το 1957, αλλά το 1958 ήταν που πήρε τον πρώτο του αξιόλογο ρόλο στην ταινία “Christine”. Εκεί γνώρισε την μεγάλη σταρ του Ευρωπαϊκού κινηματογράφου, Romy Schneider, και με τον τρόπο του την έκανε να τον ερωτευτεί παράφορα. Ήταν αρραβωνιασμένοι πέντε χρόνια και η Schneider τον επέβαλε παντού. Σε παρέες, σε σκηνοθέτες και σε κινηματογραφικούς παραγωγούς.
Alain Delon και Romy Schneider στην ταινία “La piscine”
Σε λίγο καιρό ο Delon έπαιζε πρωταγωνιστικούς ρόλους και άφησε διεθνή στίγμα με ταινίες όπως για παράδειγμα το “Rocco and his Brothers” (1960) του Luchino Visconti με την Κατίνα Παξινού να κάνει την μάνα του. Την ίδια χρονιά έκανε και το “Purple Noon” (1960) του Rene Clement. To 1961 με την ταινία «Γυμνοί στον ήλιο» (Plein Soleil), παίζοντας τον Tom Ripley, έναν ψυχικά διαταραγμένο αλλά αγγελικά γοητευτικό εγκληματία. Έτσι βρήκε την ταυτότητα του σαν ηθοποιός. Όλοι οι μεγάλοι σκηνοθέτες τον ήθελαν πια.
Στα γυρίσματα του “Rocco e i suoi fratelli”. Ο Luchino Visconti του είχε μεγάλη… αδυναμία! Λένε ότι ήταν απίστευτα ερωτευμένος μαζί του αλλά κανείς δεν ξέρει αν υπήρξε και κάτι περισσότερο μεταξύ τους.
Με την Κατίνα Παξινού στην πρεμιέρα της ταινίας “Ο Ρόκκο και τ’ αδέλφια του”. Η μεγάλη Ελληνίδα ηθοποιός έπαιζε την μάνα του.
Ακολούθησε το The Eclipse το 1962 του Michelangelo Antonioni και το Il Gattopardo του Visconti καθώς και το “Melodie en Sous–Sol” (1963) με συμπρωταγωνιστή τον μεγάλο Jean Gabin.
Στα μέσα της δεκαετίας του ’70 όμως, η καριέρα του άρχισε να φθίνει κυρίως λόγω της ανάμειξης του ονόματός του σε υποθέσεις πορνείας, απάτης, ακόμα και φόνου, αλλά και λόγω της συμπάθειας που επέδειξε προς ακροδεξιές πολιτικές πεποιθήσεις. Τελικά αθωώθηκε για όλες τις κατηγορίες, όμως το προφίλ του είχε τραυματιστεί σχεδόν ανεπανόρθωτα. Όσο για τις ταινίες του η μία χειρότερη απ’ την άλλη. Από τους μεγάλους σκηνοθέτες έφτασε στο σημείο να κάνει ταινίες του “φτηνού” εμπορικού κινηματογράφου, χωρίς καμία καλλιτεχνική αξία.
Ο πιο αινιγματικός Γάλλος ηθοποιός που παρ΄όλη την εκρηκτική και σχεδόν εχθρική στάση που είχε με τα media και το κοινό, είχε φανατικούς θαυμαστές
Με την Monica Vitti στο αριστούργημα του Michelangelo Antonioni, “L‘eclipse” (1962)
Η κόντρα του με το φεστιβάλ των Καννών
Μπορεί ο Alain Delon να τιμήθηκε το 1995 με τη Χρυσή Άρκτο του Φεστιβάλ Βερολίνου για την συνολική προσφορά του στον Κινηματογράφο, αλλά με το Φεστιβάλ των Καννών είναι μνημειώδης η κόντρα του. Το 1984 κατηγόρησε το Φεστιβάλ αλλά και τον Υπουργό Πολιτισμού, ότι εντέχνως άφησαν εκτός φεστιβάλ μια ταινία του, εξαιτίας των ακροδεξιών του πεποιθήσεων. Δεν ξαναπήγε στις Κάννες. Όταν το 1997 δεν προσκλήθηκε για τα 50 χρόνια του φεστιβάλ, είπε – έξαλλος – ότι δεν θα ξαναπατούσε ποτέ τα σκαλιά του Palais. Το 2007 όμως, έπειτα από επίσημη πρόσκληση στους εορτασμούς για τα 60 χρόνια του φεστιβάλ, άλλαξε γνώμη λέγοντας: “Είμαι ευτυχής που ανεβαίνω ξανά αυτά τα θρυλικά σκαλιά έπειτα από μεγάλη απουσία”.
Με την Brigitte Bardot την εποχή που τους κυνηγούσαν όλοι οι paparazzi
Με την γυναίκα του Nathalie διακοπές το 1960
Παιχνίδια με τον γιο του Anthony (1965)
Υπήρξε εξαιρετικά έξυπνος και ίδρυσε μια εταιρία εμπορίας ακριβών προϊόντων με την επωνυμία του, όπως αρώματα, δερμάτινα είδη, με αποτέλεσμα να φτιάξει μια μεγάλη περιουσία.
Με την Τζένη Καρέζη όταν ο Alain Delon και ο Luchino Visconti είχαν έρθει μαζί στην Αθήνα.
Με την Marianne Faithfull στην ταινία «Το κορίτσι με την μοτοσυκλέτα»
Οι paparazzi δεν τον άφηναν στιγμή σε ησυχία. Τον ακολουθούσαν παντού. Αλλά κι’ αυτός τους αποζημίωνε και με το παρά πάνω – απ’ ότι βλέπουμε!
Όπως και να ήταν, ο φακός τον λάτρευε
———————————————
Αφιερώματα σε μεγάλους star
Sean Connery: Πέθανε στα 90 του https://bit.ly/2CHuG2J
Fabio Testi: Το πιο sexy αρσενικό στα ‘70’s https://bit.ly/2KfyAnW
Peter O’ Toole: Για να πάρει το ρόλο «έφτιαξε» την μύτη του https://bit.ly/2NIsXkd
Richard Burton: Ο καλύτερος φίλος του Johnny Walker https://bit.ly/2JSMH0S
Paul Newman, από τους ωραιότερους άντρες του σινεμά https://bit.ly/2yIoPqI
Steve McQueen: The King of cool https://bit.ly/32p1zMj
O Steve McQueen και ο θάνατος https://bit.ly/2A4D5Oq
Robert Redford: Υστερία για πάρτη του https://bit.ly/2vRU7w8
Al Pacino: Κοντός αλλά θαυματουργός https://bit.ly/2K1j8K9
Robert De Niro: Απλά…De Niro https://bit.ly/2vhongf
Jean–Paul Belmondo: ο άσχημος γόης https://bit.ly/34PDoIq
Roger Moore: Από τον Άγιο, στον James Bond https://bit.ly/2KhDAIm
Και ακόμα ο κόσμος τον λατρεύει. Εξαιρετικό άρθρο!
Αν κρατούσε και το πουλί μες στο παντελόνι του, θα ήταν τέλειος!
Δεν θα του συγχωρήσω ποτέ την κατάθλιψη που προκάλεσε στην Ρόμυ Σνάιντερ. Όταν είσαι με ένα τέτοιο υπέροχο πλάσμα όπως η Ρόμυ, το σέβεσαι.
Αλλά πόσες και πόσες δεν καταστράφηκαν από τα υπεργοητευτικά -μη χέσω- “κακά” παιδιά; Δυστυχώς, ξέρω πολλές…