Ήταν μπροστά απ’ την εποχή της…

Ή μάλλον όχι. Δεν ήταν απλά μπροστά από την εποχή της, ήταν μπροστά από τον ίδιο της τον εαυτό. Εάν κάποιος κοιτάξει τις δουλειές των σύγχρονων σχεδιαστών μόδας, βλέπει ότι πολλές δημιουργίες τους αντανακλούν τις δικές της ιδέες. Αποδεικνύεται, δηλαδή, πως το γούστο της και η αίσθηση του στυλ που διέθετε, ξεπερνούν τη μόδα του σήμερα.

5
4863

Ήταν μπροστά απ’ την εποχή της… ή μάλλον όχι. Δεν ήταν απλά μπροστά από την εποχή της, ήταν μπροστά από τον ίδιο της τον εαυτό. Εάν κάποιος κοιτάξει τις δουλειές των σύγχρονων σχεδιαστών μόδας, βλέπει ότι πολλές δημιουργίες τους αντανακλούν τις δικές της ιδέες. Αποδεικνύεται, δηλαδή, πως το γούστο της και η αίσθηση του στυλ που διέθετε, ξεπέρασαν τη μόδα του τότε.

Η Γκαμπριέλ Σανέλ (Gabrielle Bonheur Chanel), γνωστή σαν Κοκό Σανέλ (Coco Chanel), ήταν μια από τις διασημότερες σχεδιάστριες μόδας του 20ού αιώνα. Μόνο το όνομά της είναι αρκετό για να δώσει prestige, ποιότητα, άμεμπτο γούστο και αλάνθαστο στυλ. Είναι μια υπογραφή αρτιότητας. Η Κοκό Σανέλ είχε ελάχιστη υπομονή και πολύ ταλέντο. Δε θα μπορούσε να καταφέρει τίποτα λιγότερο.

Coco Chanel, Κοκό Σανέλ

Γεννήθηκε στις 19 Αυγούστου του 1883 και πέθανε στις 10 Ιανουαρίου του 1971. Ήταν πρωτοποριακή Γαλλίδα σχεδιάστρια μόδας, της οποίας η μοντέρνα και νεωτεριστική φιλοσοφία, και η αναζήτηση της πολυτελούς απλότητας, την έκαναν αναμφισβήτητα τη σημαντικότερη φιγούρα στην ιστορία της μόδας του 20ου αιώνα. Η επιρροή της στην υψηλή ραπτική ήταν τόση, που ήταν το μόνο πρόσωπο στον τομέα της, το οποίο αναφερόταν στο περιοδικό TIME, ανάμεσα στους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στον 20ό αιώνα.

Το 1909 άνοιξε το πρώτο της κατάστημα στο Παρίσι με γυναικεία καπέλα. Κατόπιν ίδρυσε ομώνυμο οίκο μόδας που παραμένει στην επικαιρότητα μέχρι σήμερα.

Μια γυναίκα μπροστά από την εποχή της, ίσως η πρώτη γυναίκα στο κίνημα απελευθέρωσης των γυναικών. Η φήμη της Chanel και το ύφος της, παρέμειναν περισσότερο από τη ζωή της. Η Chanel, βέβαια, δεν θα προσδιόριζε ποτέ τον εαυτό της ως φεμινίστρια, στην πραγματικότητα περισσότερο μιλούσε για θηλυκότητα παρά για φεμινισμό, παρόλα αυτά η δουλειά της είναι αδιαμφισβήτητα μέρος της απελευθέρωσης των γυναικών. Στάθηκε σωσίβια λέμβος για τις γυναίκες, όχι μία, αλλά δύο φορές, κατά τη διάρκεια δυο ξεκάθαρα διαφορετικών περιόδων, που χώριζαν πολλές δεκαετίες. Όχι μόνο έκανε αποδεκτά νέα στυλ και υφάσματα, αλλά έκανε μόδα την ανάγκη και την απροκάλυπτη ανυπακοή. Επειδή δεν άντεχε οικονομικά τα μοδάτα ρούχα της περιόδου, τα απέρριψε και έφτιαξε δικά της, χρησιμοποιώντας σπορ jackets και γραβάτες, που μόνο οι άντρες φορούσαν στην καθημερινότητά τους.

Δεν είναι τυχαίο ότι συσχετίστηκε με το μοντέρνο κίνημα, και το όνομα της στάθηκε ισάξια δίπλα στα ονόματα των: Sergei Diaghilev, Pablo Picasso, Igor Stravinsky και Jean Cocteau. Όπως αυτοί οι καλλιτέχνες, έτσι και η ίδια ήταν αποφασισμένη να σπάσει τους παλαιούς κώδικες και να βρει ένα τρόπο να εκφράσει τον εαυτό της. Ο Κοκτώ κάποτε είπε γι’ αυτήν ότι «ήταν κάτι σαν θαύμα, δούλεψε στον κόσμο της μόδας με κανόνες οι οποίοι είχαν αξία μόνο για τους ζωγράφους, τους ποιητές και τους μουσικούς».

Coco Chanel by Douglas Kirkland, 1962 (6)

“Η πολυτέλεια δεν είναι το αντίθετο της φτώχειας αλλά της χυδαιότητας. Και η πολυτέλεια πρέπει να είναι άνετη, αλλιώς δεν είναι πολυτέλεια” Coco Chanel

28221A2800000578-3060686-A_never_before_seen_image_of_Coco_Chanel_hard_at_work_in_her_des-m-12_1430308933984

Το κοφτερό μυαλό της φαίνεται σε κάθε δημιουργία της. Από τη χρήση των λογότυπων μέχρι τη βαθιά κατανόηση της δύναμης της προσωπικότητας και των πακέτων συσκευασίας. Ακόμα, για τη Σανέλ ήταν πολύ σημαντικό το να αντιγράφεται.

1012_FL-french-designer-coco-chanel_2000x1125-1940x1091

Coco-Chanelοο_M

Μέχρι το θάνατό της, στα 87 της, κατόρθωσε να εγκαθιδρύσει τον εαυτό της ως το σημαντικότερο και ίσως το μοναδικό ρυθμιστή της μόδας του 20ού αιώνα.

coco-chanel5

Διαβάστε επίσης το άρθρο: Τι καινούργιο έφερε η Σανέλ στην μόδα; https://bit.ly/2wgPVqz

“Κανένας δεν είναι νέος μετά τα σαράντα, αλλά μπορεί να είναι κανείς ακαταμάχητος σε όλες τις ηλικίες.” Coco Chanel

CHANEL_No5_parfum_M

Το 1923 δημιούργησε το άρωμα “Σανέλ № 5” και εφηύρε το μικρό μαύρο φόρεμα/ The little black dress.

————————————————-

Coco-Chanel-Film_M

Τρεις ταινίες για την Coco Chanel

  1. Coco Chanel (2008) με την Shirley Maclaine

  2. Coco Before Chanel (2009) με την Audrey Tautou

  3. Coco Chanel & Igor Stravinsky (2009) με την Anna Mouglalis και τον Mads Mikkelsen

——————————

Δείτε το trailer της ταινίας Coco before Chanel

—————————————————

Διαβάστε και για άλλους σχεδιαστές

Ο πρώτος διεθνής Έλληνας σχεδιαστής: https://bit.ly/2v9ypTr

Billy Bo: Καμίνια, δόξα, Aids https://bit.ly/2LLwQB8

Μαίρη Κατράντζου- Ντύνει από την Μισέλ Ομπάμα μέχρι την Rihanna: https://bit.ly/2sByCNw

Οι Έλληνες σχεδιαστές μόδας σκίζουν: https://bit.ly/2UctNGr

Ποιος είναι τέλος πάντων αυτός ο Armani; https://bit.ly/2MXpnPN

Ο μέγας Christian Dior: https://bit.ly/2gHh3Wq

Yves Saint Laurent – Μέσα στους 3 μεγαλύτερους σχεδιαστές μόδας: https://bit.ly/2u01qlY

Hubert de Givenchy – Η παγκόσμια μόδα πενθεί: https://bit.ly/2FOD3wi

Tom Ford, η μεγαλύτερη fan του, η μητέρα του! https://bit.ly/2iDPKjD

———————————————————————

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Οτι ειναι γυρω απο την ιστορια της μοδας το λατρευω και μαλιστα οταν μιλαμε για την Coco Chanel.Η προσωπικοτητα της, η πορεια της και η σταθερη ανοδος και εγκαθιδρυση της παγκοσμιως με προσελκυει ακομη και τωρα να την διαβαζω.Χειραφετημενη,απελευθερωμενη απο ταμπου,ηθελε και αυτο πετυχε να προσαρμοζει τη μοδα της και τα ρουχα της σε ολες τις κατηγοριες ανθρωπων και οχι επιλλεγμενοι πελατες να προσαρμοζονται στην δικη της γραμμη.Πολυ σωστα ελεγε οτι η πολετελεια ειναι χυδαιοτητα γιατι πιστευε οτι δεν μπορει να ειναι κτημα ορισμενων…αλλα η πολετελεια ειναι ανεση, ομορφια,προσαρμογη,απολαυση για ολους…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.