Αγγλικές θηριωδίες στην Κύπρο

Ο γνωστός τραγουδιστής – Κωνσταντίνος Χριστοφόρου μου έστειλε το κάτωθι μήνυμα. «Νίκο μου διάβασα το άρθρο σου ‘Ο πιο αιμοδιψής λαός του κόσμου’ (για την βρετανική αυτοκρατορία) και το βρίσκω καταπληκτικό τόσο ως ιδέα όσο και για γνώση και εκμάθηση κάποιων πραγμάτων.»

1
2675

Ο γνωστός τραγουδιστής – Κωνσταντίνος Χριστοφόρου μου έστειλε το κάτωθι μήνυμα. «Νίκο μου διάβασα το άρθρο σου ‘Ο πιο αιμοδιψής λαός του κόσμου’ (για την βρετανική αυτοκρατορία) και το βρίσκω καταπληκτικό τόσο ως ιδέα όσο και για γνώση και εκμάθηση κάποιων πραγμάτων…

…. Παρόλα αυτά ως Έλληνες οφείλουμε να τονίσουμε ένα σημαντικό κομμάτι της θηριωδίας των Άγγλων που δεν το ξέρουμε δυστυχώς καθόλου στην Ελλάδα. Ως Κύπριος και γνώστης του θέματος αφού το διδασκόμαστε πάρα πολύ στο νησί, θεωρώ ότι έπρεπε να αναφερθείς εκτενέστερα στο πόσα τρομακτικά πράγματα έκαναν και κάνουν ακόμα (διπλωματικά πια) οι Άγγλοι στην Κύπρο.»

Εδώ είναι το άρθρο, “Ο πιο αιμοδιψής λαός του κόσμου”: https://bit.ly/2U0TsmO

AGGLIA- KYPROS, ENGLAND-CYPRUS, KATOXI, CONSTANTINOS CHRISTOFOROU, Κωνσταντίνος Χριστοφόρου, ‘Ο πιο αιμοδιψής λαός του κόσμου’ , βρετανική αυτοκρατορία, nikosonline.gr

Ιδού το κείμενο που έγραψε ο Κωνσταντίνος και το δημοσιεύω με μεγάλη μου χαρά στο nikosonline.gr, μια και πράγματι λόγο έκτασης του άρθρου μου, δεν αναφέρθηκα αναλυτικά στην Κύπρο μας.

«… Ο αγώνας που διεξήγαγε από την 1 Απριλίου 1955 η Ε.Ο.Κ.Α. (Εθνική οργάνωση κυπρίων αγωνιστών) υπό τον στρατηγό Γρίβα, με ανταρτοπόλεμο και πενιχρά μέσα εναντίον των πανίσχυρων Άγγλων στο νησί, αποτελεί μία από τις πιο λαμπρές σελίδες της ιστορίας του ελληνισμού που δυστυχώς δεν διδάσκεται όπως του αρμόζει και του αξίζει στα ελληνικά σχολεία. Ο ηρωισμός και η ανδρεία αμούστακων παλικαριών απέναντι στο θηρίο του Βρετανού κατακτητή είναι παροιμιώδης και ανατριχιαστική. Στην Κύπρο ήρωες όπως ο Γρηγόρης Αυξεντίου, Ευαγόρας Παλληκαρίδης, Στυλιανός Λένας, Κυριάκος Μάτσης και άλλοι πολλοί τιμώνται ισάξια δίπλα σε άλλους λαμπρούς ήρωες της ελληνικής ιστορίας άλλων περιόδων. Η 1η Απριλίου αποτελεί λαμπρή εθνική εορτή στην Κύπρο. Στην Ελλάδα δυστυχώς περιοριστήκαμε στην ονομασία μερικών οδών με τα ονόματα κάποιον ηρώων.

Αν διαβάσει δε κάνεις τα ανδραγαθήματα τους, δεν μπορεί παρά να νιώσει ΔΕΟΣ με την αυταπάρνηση, τον ηρωισμό, τον πατριωτισμό και την αγάπη για την Ελλάδα και τον πόθο της ένωσης που δυστυχώς ποτέ δεν ήρθε. Οι Άγγλοι έδειξαν το πιο σκληρό τους πρόσωπο απέναντι στον κυπριακό ελληνισμό με πρωτοφανείς θηριωδίες, πράγμα που οδήγησε σε διεθνή κατακραυγή και καταδίκη. Η Ηρωική αντίσταση των πολύ λίγων αριθμητικά ελληνοκυπρίων απέναντι στο λιοντάρι της βρετανικής αυτοκρατορίας ήταν αξιοθαύμαστη και γίνεται σημείο αναφοράς στο διεθνή τύπο τη δεκαετία του 50.

Συγκλονιστικό παράδειγμα η ηρωική αντίσταση, σύλληψη και καταδίκη σε απαγχονισμό του 17χρονου μαθητή Ευαγόρα Παλληκαρίδη ο οποίος συγκλονίζει με την ωριμότητα, την δύναμη του και τον πόθο του για ελευθερία. Αξίζει να διαβάσει κανείς τα συγκλονιστικά ποιήματα που έγραφε στη φυλακή. Ως ανήλικος αναμενόταν να λάβει χάρη από την πολύ μικρή σε ηλικία τότε βασίλισσα Ελισάβετ, που μόλις είχε ορκισθεί. Οι αιμοδιψείς και αδίστακτοι στρατιωτικοί στο νησί, φοβούμενοι το τεράστιο έρεισμα του Παλληκαριδη στην ελληνοκυπριακή κοινότητα που ίσως οδηγούσε σε περαιτέρω φούντωμα της εξέγερσης, παράνομα και με συνοπτικές διαδικασίες εκτέλεσαν δι’ απαγχονισμού τον 19χρονο πια ήρωα, ο όποιος οδηγήθηκε στην αγχόνη τραγουδώντας ακόμη και την ύστατη στιγμή, φωνάζοντας δυνατά την αγάπη του για την Ελλάδα και την ένωση.

Ο σκληρός και τραγικός απαγχονισμός του ήταν ο τελευταίος που έγινε στο νησί.

AGGLIA- KYPROS, ENGLAND-CYPRUS, KATOXI, CONSTANTINOS CHRISTOFOROU, Κωνσταντίνος Χριστοφόρου, ‘Ο πιο αιμοδιψής λαός του κόσμου’ , βρετανική αυτοκρατορία, nikosonline.gr

Η εξέγερση έληξε το 1959 με δυστυχώς πύρρειο νίκη του κυπριακού ελληνισμού. Λίγο η κόντρα του Καραμανλή με τον Μακάριο, λίγο ο Καραμαλής που δεν ήθελε την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα αφού οι Άγγλοι που μόλις πριν λίγα χρόνια βοήθησαν τους δημοκρατικούς στον εμφύλιο της Ελλάδος τον εκβίαζαν, οδήγησαν στο κολοβό κράτος της Κύπρου του 1960 με το μη λειτουργικό Σύνταγμα που είχε ως κύριο σκοπό την πάγια τακτική της βρετανικής αυτοκρατορίας όπου και να είχε αποικίες, το διαβολικά επιτυχημένο ΔΙΑΙΡΕΙ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΥΕ – divide and conquer- (βλέπε Ινδία, Πακιστάν, Παλαιστίνη, Ιράκ κτλ.) που είχε ως μόνο σκοπό τον πλήρη έλεγχο διαχρονικά του νησιού.

Όσοι διαβάζουν την ιστορία σε δεύτερο και τρίτο επίπεδο θα ξέρουν σίγουρα ότι η κατάρα της εισβολής του 1974, με την μέχρι σήμερα κατοχή του 40% του νησιού -παράνομα – από την εισβολέα Τουρκία, οφείλεται κατά μεγάλο βαθμό σε αυτό το δόγμα της βρετανικής αυτοκρατορίας που ως εγγυήτρια δύναμη μέχρι και σήμερα βυσσοδομεί ενάντια στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος και διαχρονικά είναι σύμμαχος των Τουρκοκύπριων.

Στόχος φυσικά πάντα να λυμαίνεται την κυπριακή επικράτεια (με την απόλυτα στρατηγική θέση που κατέχει γεωγραφικά) και τον εναέριο χώρο, με στρατιωτικές βάσεις και αεροδρόμια για τα οποία έπρεπε να καταβάλει από το 1960 υπέρογκα ποσά – δισεκατομμυρίων λιρών – ως ενοίκιο στην κυπριακή Δημοκρατία. Εννοείται δεν τα κατέβαλε ΠΟΤΕ.”

Κωνσταντίνος Χριστοφόρου

AGGLIA- KYPROS, ENGLAND-CYPRUS, KATOXI, CONSTANTINOS CHRISTOFOROU, Κωνσταντίνος Χριστοφόρου, ‘Ο πιο αιμοδιψής λαός του κόσμου’ , βρετανική αυτοκρατορία, nikosonline.gr

Και εδώ είναι το άρθρο, “Ο πιο αιμοδιψής λαός του κόσμου”: https://bit.ly/2U0TsmO

——————————————————————

 

 

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Υπέροχο κείμενο. Δυστυχώς αυτό το ΔΙΑΙΡΕΙ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΥΕ έχει περάσει πολύ στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα μια χούφτα λαός να έχει χωριστεί σε βόρειους και νότιους. Αριστερούς Δεξιούς. Κύπριους Ελλαδίτες κλπ. Τι ΝΤΡΟΠΗ…. Πάνω απ’όλα είμαστε Έλληνες.
    Το λέω αυτό χωρίς κανένα εθνικιστικό ερεισμα, απλά βάση ιστορίας και πολιτισμού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.