Δεν θα βαρεθώ να γράφω για διακεκριμένους Έλληνες, που ο καθένας στον τομέα του κάνει υπέροχα πράγματα και διακρίνεται. Στο εξωτερικό αν είσαι σοβαρός στην δουλειά σου, έχεις γνώσεις, ταλέντο και εργατικότητα – προοδεύεις, ανέρχεσαι, προάγεσαι και πληρώνεσαι. Στην Ελλάδα με αυτά τα προσόντα απλά… σε τρώνε λάχανο!
Η Constantina Tsoutsikou (Κωνσταντίνα Τσουτσίκου), γεννήθηκε από Έλληνες γονείς στην Αυστραλία, ήρθε στην Ελλάδα όπου και τέλειωσε τις σπουδές της, συνέχισε στο Λονδίνο το μεταπτυχιακό της, δούλεψε στο τμήμα σχεδιασμού της Esteé Lauder και τα τελευταία 14 χρόνια δουλεύει στο Λονδίνο στην HBA (Hirsch Bedner Associates), που σχεδιάζουν κυρίως την εσωτερική διακόσμηση πολυτελών ξενοδοχείων στον κόσμο
Διευθύνει το στούντιο HBA στο Λονδίνο και ο ρόλος της αγγίζει κάθε πτυχή της λειτουργίας της εταιρίας. Από την ηγεσία της ομάδας και τη δημιουργική κατεύθυνση κάθε έργου, στην αντιμετώπιση της κίνησης νέων επιχειρήσεων, στην επίβλεψη των σχέσεων με τους πελάτες και, στο τέλος ενός έργου με τις προσαρμογές της τελευταίας στιγμής.
Δεν είναι διευθύντρια «και καλά». Είναι απ΄ αυτές που σηκώνουν τα μανίκια και δουλεύουν από το πρωί μέχρι το βράδυ αν χρειαστεί. Τα έργα που αναλαμβάνουν στην εταιρία που διευθύνει, βρίσκονται στον κόσμο του πολυτελούς τρόπου ζωής – ξενοδοχεία υψηλής ποιότητας, εστιατόρια, μπαρ και ιαματικά λουτρά (spa) κ.α. «Αυτό που μου αρέσει περισσότερο είναι να δίνω ζωή σε παλιά κτίρια, όπως πολύ πρόσφατα ένα boutique Hotel που φτιάξαμε στο Ζάγκρεμπ, σε ένα κτίριο που προήλθε από κληρονομιά, στην καρδιά της πόλης.»
Η δουλειά της απαιτεί πάρα πολλά ταξίδια. Ταξίδια για να δει τους πελάτες μέχρι για να αγοράσει αντικείμενα για λογαριασμό τους. Έτσι, μπορείς να την βρεις από την Ιταλία να συνομιλεί με την οικογένεια Ferragamo στο Μιλάνο, μέχρι το Άμστερνταμ ή το Ζάγκρεμπ. Από το Ιράν και την Κίνα, μέχρι τη Ινδία για την αγορά χαλιών ή πορσελάνινων ειδών και πολλών άλλων χειροποίητων θησαυρών.
Η Κωνσταντίνα πήρε πτυχίο στην εσωτερική διακόσμηση και τις εφαρμοσμένες τέχνες στο ΤΕΙ Αθήνας και μετά ένα μεταπτυχιακό δίπλωμα Εσωτερικού Σχεδιασμού και Σχεδιασμού για το Περιβάλλον στο Πανεπιστήμιο Τεχνών του Λονδίνου. «Τα δύο μαθήματα αποδείχτηκαν ιδιαίτερα συμπληρωματικά, διότι ενώ οι σπουδές μου στην Ελλάδα παρείχαν σταθερή τεχνική κατάρτιση, στο Λονδίνο επικεντρώθηκα στην εμβάθυνση των δεξιοτήτων μου κριτικής σκέψης και προσέγγισης. Μαζί, μου έδωσαν μια μεγάλη δεξιότητα για να ξεκινήσω την καριέρα μου».
Θαυμάζει τους ανθρώπους που γνωρίζουν την ιστορία της τέχνης, τα κινήματα σχεδιασμού, τις πολιτιστικές αξίες και τι συμβαίνει στον κόσμο.
Η Κωνσταντίνα Τσουτσίκου από τότε που προσχώρησε στο στούντιο HBA, πριν από 14 χρόνια, εργάστηκε σε βραβευμένα έργα ανά τον κόσμο. Από τα πολυτελή ξενοδοχεία έως τα θεαματικά spa που είναι και η αδυναμία της. Από την Κωνσταντινούπολη στο Qatar, το Zagreb, το Ισραήλ, το Λονδίνο, την Βομβάη, το Macau, την Ιρλανδία, παντού υπάρχουν έργα της. Τα σχέδια και οι διακοσμήσεις της έχουν μπει σε εξώφυλλα μεγάλων περιοδικών ή και βιβλίων.
Το Waldorf Astoria στην Doha του Qatar
Το Hilton στο αεροδρόμιο στο Amsterdam
Hilton Amsterdam, Airport (Schiphol pool)
Το πολυτελές Massage & Spa στο ξενοδοχείο The Ritz-Carlton, (Macau)
Έλληνες του εξωτερικού
Ο πρώτος Έλληνας με Oscar: https://bit.ly/2u4bTdC
Η Θεσσαλονικιά με το Oscar: https://bit.ly/2Mya6sL
Έλληνες στα Oscar (πλήρης κατάλογος): https://bit.ly/2vg30RO
Σπύρος Σκούρας, ο άρχοντας του Hollywood: https://bit.ly/2x5QaCC
Οι Έλληνες του Καναδά: https://bit.ly/2pPXMqm
Μαίρη Κατράντζου: Ντύνει την Michelle Obama και την Rihanna https://bit.ly/2sByCNw
Ο πρώτος διεθνής Έλληνας σχεδιαστής: https://bit.ly/2v9ypTr
Οι Έλληνες σχεδιαστές μόδας σκίζουν: https://bit.ly/2UctNGr
Ο Ελληνάρας: https://bit.ly/2PejMe0
Ο Στέφανος και η Kim Kardashian: https://bit.ly/2PLTqzj
Ο παππούς της ήταν Έλληνας: https://bit.ly/2DxS30C